Kaks’ tavallista Lahtista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaks’ tavallista Lahtista
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Ville Salminen
Käsikirjoittaja Reino Helismaa
Tuottaja T. J. Särkkä
Säveltäjä Toivo Kärki
Kuvaaja Kalle Peronkoski
Leikkaaja Elmer Lahti
Armas Vallasvuo
Lavastaja Ville Salminen
Pääosat Tommi Rinne
Leif Wager
Ville-Veikko Salminen
Pirkko Mannola
Leni Katajakoski
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 20. toukokuuta 1960
Kesto 85 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kaks’ tavallista Lahtista on Ville Salmisen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama elokuva vuodelta 1960.

Elokuvan tuottaja oli T. J. Särkkä ja tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus. Elokuva on musiikkipitoinen komedia, johon Helismaa on rakentanut kevyen kolmiodraaman. Mukana on myös sen ajan stand up -koomikko Eemeli (Esko Toivonen) ja aikansa lapsitähti Vesa Enne. Kriitikoiden suhtautuminen elokuvaan oli jo valmiiksi ennakkoluuloista,[1] sillä Helismaata pidettiin edelleen kriitikoiden piireissä vain rillumarei-kynäilijänä.

Elokuva jäi Masa Niemen viimeiseksi elokuvaksi, sillä hän kuoli toukokuussa 1960. Elokuva tehtiin aikakauteensa nähden harvinaisena laajakangasversiona. Se edusti Suomea Berliinin elokuvajuhlilla, mutta sai huonon vastaanoton[1]. Kotimaiset kriitikot pitivät sitä omassa lajissaan keskivertoa parempana. Sivuosissa näyttelivät muun muassa Toivo Mäkelä, Leo Jokela, Oiva Luhtala, Aili Montonen, Pentti Irjala, Esko Salminen, Anton Soini, Hannes Veivo, Kaarlo Wilska, Keijo Komppa ja Eero Maijala.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usko ja Toivo (Tommi Rinne ja Leif Wager) ovat kaveruksia ja sukunimikaimoja. Yhteistä heille on myös sama osoite ja sama työpaikka vaatetusliikkeessä. Kuvioon ilmaantuu myös rakkaus, kun he eräänä päivänä saavat lisää yhteistä, sillä he ihastuvat samaan naiseen, Maija Karhin esittämään Irma Virtaseen. Asia on vähällä myös erottaa kaverukset toisistaan. Irmaan he tutustuivat tämän loukattua jalkansa talonsa edustalla ja kaverusten auttaessa hänet kotiinsa. Seurauksena on kolmiodraama, joka johtaa jopa pieneen nahinointiin. Molempien jouduttua pois töistä he yrittävät monenlaista saadakseen Irman. Onneksi kaverusten tielle osuu kaksi muutakin naista, Pirkko Mannolan esittämä Pirkko ja Leni Katajakosken esittämä Eeva.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leif Wager  Toivo Lahtinen  
 Tommi Rinne  Usko Lahtinen  
 Pirkko Mannola  Pirkko Järvinen  
 Leni Katajakoski  Eeva  
 Maija Karhi  Irma Virtanen  
 Eemeli  talonmies Eemeli Vepsäläinen  
 Vesa Enne  Vesa Vepsäläinen  
 Annikki Linnoila  vanhapiika Andersson  
 Pentti Viljanen  johtaja Mainio  
 Ville-Veikko Salminen  Euroopan mestari  
 Leo Jokela  manageri Kuhmu  
 Toivo Mäkelä  prokuristi Puntti  
 Oiva Luhtala  ylikonstaapeli  
 Aili Montonen  neiti Kankainen, kassanhoitaja  
 Pentti Irjala  levytyspäällikkö  
 Marja-Liisa Soininen  koelaulaja  
 Hannu Halonen  pianisti  
 Masa Niemi  kehäavustaja  
 Paavo Hukkinen  konstaapeli  
 Leila Wallenius  myyjätär  
 Severi Seppänen  asiakas  
 Martti Palo  asiakas  
 Anton Soini  asiakas  
 Esko Salminen  asiakas  
 Vilho Ruuskanen  asiakas  
 Aimo Paapio  hovimestari  
 Regina Keso  nainen ravintolassa  
 Hannes Veivo  konstaapeli  
 Kaarlo Wilska  studiopäällikkö  
 Arvi Järvinen  mies harjoitussalilla  
 Tuukka Soitso  mies harjoitussalilla / asiakas lemmikkieläinkaupassa  
 Keijo Komppa  vanhempi lähetti  
 Eero Maijala  nuorempi lähetti  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Arto Pajukallion (2010) mukaan elokuvan laulut edustavat tekijöiden latteampaa tusinatuotantoa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Varsinais-Suomen elokuvakeskus
  2. Arto Pajukallio: Elokuvat. Helsingin Sanomat, 2010, nro 24.8., s. D 5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.