Vaarallista vapautta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vaarallista vapautta
Vaarallista vapautta.jpg
Ohjaaja Veikko Itkonen
Käsikirjoittaja Veikko Itkonen
Perustuu Tuuli Reijosen tositapahtumien pohjalta kirjoittamaan romaaniin Kenen on syy? (1961)
Tuottaja Veikko Itkonen
Säveltäjä The Strangers
Kuvaaja Esko Nurminen
Leikkaaja Veikko Itkonen
Lavastaja Eija Itkonen
Pääosat Toivo Lehkonen
Pirkko Peltonen
Ville-Veikko Salminen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Filmi-Kuva Oy
Ensi-ilta 12. marraskuuta 1962
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vaarallista vapautta on suomalainen tositapahtumiin perustuva draamaelokuva vuodelta 1962. Sen on ohjannut, käsikirjoittanut, tuottanut ja leikannut Veikko Itkonen, jonka viimeinen elokuva se on. Elokuva perustuu Tuuli Reijosen tapahtumien pohjalta kirjoittamaan romaaniin Kenen on syy? (1961).

Elokuva kertoo Virosta Suomeen loikanneen Herman Treialin kohtalosta aikana, jolloin tasapainottelu suhteissa Neuvostoliittoon oli arkipäivää. Ulkoasiainministerin osastopäällikkö Matti Tuovinen antoi elokuvatarkastamon pyynnöstä lausunnon, jossa hän totesi että filmin kieltäminen olisi haitallisempaa kuin sen sinänsä haitalliset vaikutukset. Hänen mukaansa se "erittäin taitavalla tavalla kaivaa maata Suomen virallisen ulkopolitiikan alta".[1][2]

Elokuvan musiikista vastaa suomalaisen rautalankamusiikin uranuurtaja The Strangers, jonka soolokitaristi oli Itkosen 16-vuotias poika Jussi Itkonen.[2] Pääosissa näyttelevät Lehkonen ja Peltonen olivat molemmat amatöörinäyttelijöitä[1].

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jussi-patsaiden jaossa Vaarallista vapautta toi parhaan tuottajan palkinnon Veikko Itkoselle (Filmi-Kuva Oy) ja parhaan naissivuosan palkinnon Maija Karhille.

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikalaisarvioissa tiivistää Modest Savtschenko (Kansan Uutiset) monien kriitikoiden näkemyksiä: "Kohtalaisen kekseliäästi kirjoitettu, ohjattu ja filmattu, melko vauhdikas ja hieman thrillerin tapaan kehittyvä kertomus."

Myöhemmissä arvioissa elokuva on saanut ristiriitaisia arvioita. Elokuvaa on pidetty Itkosen parhaana ohjauksena.[3] Eräs kriitikko toteaa, että se on moniulotteinen kuvaus yhteiskunnallisesta vastuusta, ja The Strangersin musiikki kuljettaa hänen mielestään juonta onnistuneesti eteenpäin.[4] Toisaalta kriitikko Arto Pajukallio pitää elokuvaa selittelevänä ja hatarasti jäsenneltynä[2].

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Toivo Lehkonen  … pakolainen  
 Pirkko Peltonen  … Sinikka, sairaanhoitajatar  
 Ville-Veikko Salminen  … Kari, Sinikan sulhanen  
 Maija Karhi  … myyjätär Ruth Nieminen  
 Antti Litja  … Pekka, Sinikan veli  
 Irma Seikkula  … Anna, Erkin vaimo  
 Kullervo Kalske  … Erkki, arkkitehti  
 Tarja Nurmi  … Erkin sihteeri  
 Risto Aaltonen  … Saarinen, Karin ystävä  
 Toivo Mäkelä  … Rainer, lakimies  
 Eino Kaipainen  … kalastaja Blomqvist  
 Leo Jokela  … Väiski, mekaanikko  
 Pentti Irjala  … komisario  
 Erkki Viljos  … johtaja  
 Tauno Sarantola  … pastori  
 Rakel Laakso  … Ruthin vuokraemäntä  
 Kauko Helovirta  … henkilökunnan päällikkö  
 Sylva Rossi  … Wanda, Annan ystävätär  
 Ari Laine  … tavaratalon myyjä  
 Riitta Elstelä  … Britta Blomqvist  
 Hannes Veivo  … Toivonen, sotasokea  
 Anja Päivärinta  … Suoma Ruohonen, Väiskin morsian  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Herman Treial, jonka kokemukset yhdessä Artur Lõoken kanssa ovat elokuvan taustalla

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vaarallista vapautta Elonetissä Tausaa, viitattu 15.3.2012
  2. a b c Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 15.3.2012, sivu D 7
  3. Vaarallista vapautta, Päivän elokuvia, Tv-maailma,10 /2012 sivu 25
  4. HWR: Vaarallista vapautta, Viikon tv-elokuvia, Tv-maailma, 18/2014 sivu
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.