Puijon torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puijon torni
Puijon torni vuonna 1963
Puijon torni vuonna 1963
Tiedot
Sijainti Puijo, Kuopio
Koordinaatit 62°54′35″N, 027°39′21″E
Rakennettu 1963
Käyttötarkoitus näkö- ja viestintätorni
Tila valmis
Yritykset
Arkkitehti Seppo Ruotsalainen
Omistaja Kuopion kaupunki
Korkeus
Kattokorkeus 75 m
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Puijon torni on Kuopion Puijolla sijaitseva 75 metriä korkea näkötorni. Puijon mäen korkeus on noin 150 metriä Kallaveden pinnasta mitattuna. Tornin on suunnitellut arkkitehti Seppo Ruotsalainen, ja se on valmistunut vuonna 1963. Tornista käytetään myös nimityksiä Suurtorni, Linkkitorni ja "Pottunuija". Tornin valmistumisen jälkeen sitä on saneerattu useita kertoja. Viimeisin saneeraus päättyi vuonna 2019. Tornia käytetään matkailun ohella myös langattoman tietoliikenteen linkkiasemana ja puhelinpalvelujen tukiasemana.

Tornin alapuolella kallion sisällä on yleisöltä suljettu luolasto, joka on toiminut muun muassa Posti-Telen ja Soneran varastona.

Se toimi myös Tampereen silloisen kaupunginjohtajan Erkki Lindforsin innoituksena aloittaa Näsinneula-rakennushanke.[1]

Matkailukäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tornin tärkein käyttötarkoitus on matkailu. Tornin huippu sijaitsee 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella ja 306 metriä meren pinnan yläpuolella.[2] Ravintola sijaitsee hieman alempana. Tornissa toimii ravintola ja kahvila, tornin juurella on lisäksi matkamuistomyymälä. Ylin yleisölle avoin kerros on näköalatasanne. Nykyisessä tornissa on käynyt yli 5,5 miljoonaa vierasta.[3]

Tornin juurella sijaitsevassa Puijon Majassa on myös ravintola sekä pieni 19 huoneen hotelli. Sekä tornin että Puijon Majan omistaa Kuopion kaupunki, ja ne on vuokrattu yksityiselle yrittäjälle. Liiketoiminnasta on vastannut vuoden 2009 toukokuusta alkaen Puijon Huippu Oy.

Pyörivä ravintola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puijon nykyinen torni oli valmistuessaan Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivällä ravintolalla varustettu näköalatorni.[3]

Puijon mäki kuvattuna Kallavedeltä vuonna 2005

Uuden tornin pyörivää ravintolaa varten rakennettiin suunnittelijansa, tuolloin 22-vuotiaan kuopiolaisen Kyösti Helinin, mukaan vielä nykyäänkin maailman suurin hammasrataskoneisto. Se on pyörittänyt ravintolaa rakentamisestaan vuonna 1963 lähtien. Täysi kierros ympäri kestää vaihteesta riippuen joko puoli tuntia tai tunnin.[4] Helinin Konepajan lisäksi tarjouskilpailuun osallistui muiden muassa Kone Oy.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suunnittelija: Kyösti Helin
 • Valmistaja: Helinin Konepaja, Kuopio
 • Valmistettu 1963
 • Teräsrakenne
 • Kahdet kiskot, joiden alla 40 kannatuspyörää
 • Hammaskehän halkaisija 16 metriä
 • Kehällä kymmenen kumikehäistä ohjauspyörää
 • Kaksi hammasvaihdemoottoria (kierros kerran tai kaksi kertaa tunnissa)
 • Puinen lattiakansi

Aiemmat tornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puijon ensimmäinen puutorni vuonna 1900.

Mäellä on ennen nykyistä Puijon tornia sijainnut kaksi muutakin tornia. Näistä ensimmäisen, 16-metrisen puisen tornin, rakennutti raatimies C. R. Dahlström jo vuonna 1856. Seuraava, arkkitehti Johan Victor Strömbergin suunnittelema 24-metrinen, tiilestä rakennettu graniittijalkainen torni valmistui vuonna 1906.

Puijon Pirtti valmistui puretun ensimmäisen puutornin paikalle vuonna 1907. Pirtti toimi taukotupana retkeilijöille ja matkailijoille. Vuonna 1936 tehdyn laajennuksen myötä siitä tuli Puijon Maja.

Toisessa Puijon tornissa oli toisen maailmansodan aikana ilmavalvonta-asema. Se purettiin vuonna 1963, kun nykyinen torni valmistui.[5]

14. lokakuuta 2006 vietettiin Puijon tornien 150-vuotisjuhlaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Särkänniemen historia (viittaa alkuperäislähteeseen: Wacklin, Matti: "Halkovuoren takaa huvittelukeskukseksi". Tampereen Särkänniemi Oy, 1999.) Särkänniemi. Viitattu 2.2.2008.
 2. Puijo.com
 3. a b Vuorikari, Outi & Vornanen, Jouni: "Tornit ovat tärkeä osa Puijon historiaa" ja "Puijon nykyinen torni on lajissaan ensimmäinen Pohjoismaissa". Kuopiolainen, Kesä 2004, s. 10–13. Kuopion kaupunki. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 2.2.2008.
 4. Katja Hedberg: Se pyörii maailman tappiin. (Erik ja Kyösti Helinin haastattelu) Savon Sanomat, 13.10.2006.
 5. vanha Puijon torni (toinen) ja pirtti Museoviraston Kuvakokoelmat. Viitattu 12.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puijon torni.