Kallavesi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kuopiossa sijatsevasta järvestä. Mäntyharjulla on myös pienempi järvi nimeltään Kallavesi.
Kallavesi
Koski-laiva Kallavedellä
Koski-laiva Kallavedellä

Kallavesi
Koordinaatit 62°50′N, 27°47′E
Sijainti Kuopio, Siilinjärvi ja Leppävirta
Pinta-ala 472,76[1] km²
Pinnankorkeus 81,8 m
Rantaviiva 1699 km
Suurin syvyys 75 m
Keskisyvyys 8,9 m
Saaria 1929
Järvinumero 04.281.1.001 04.272.1.001, 04.281.1.001
Kallaveden kartta

Kallavesi on Vuoksen vesistöön kuuluva Pohjois-Savon maakunnan suurin järvi. Sen pinta-ala on 472,76 neliökilometriä, mikä tekee siitä Suomen kymmenenneksi suurimman järven. Kallavesi muodostaa muiden samassa tasossa olevien järvialtaiden (Suvasvesi, Juurusvesi, Riistavesi ja Muuruvesi) kanssa 898 neliökilometrin laajuisen Iso-Kallan, joka puolestaan on pinta-alaltaan Suomen viidenneksi suurin sisävesiallas. Kallaveden keskimääräinen korkeus merenpinnasta on 82 metriä[2], keskisyvyys 8,9 metriä ja syvin kohta 75 metriä. Syvin kohta sijaitsee Hirvenselällä Hevonperäsaaren lounaispuolella. Kallavesi rajoittaa pohjoisesta Soisaloa, jota Tilastokeskus pitää Suomen suurimpana saarenalähde?. Kuopion kaupunki sijaitsee Kallaveteen työntyvällä niemellä järven keskiosassa.

Kallavesi on Kallaveden reitin keskusjärvi. Sieltä lähtee vesi- ja veneilyreittejä pohjoiseen Iisalmeen (Iisalmen reitti), Vieremälle ja Kiuruvedelle, koilliseen Siilinjärvelle, Juankoskelle ja Nilsiään (Nilsiän reitti), kaakkoon Heinävedelle (Heinäveden reitti) ja edelleen Savonlinnaan sekä etelään syväväylä Leppävirralle, Varkauteen (Leppävirran reitti) ja Savonlinnaan. Huomattavaa kaupallista liikennettä Kallaveden kautta kulkee Siilinjärveltä (kaivosteollisuus) sekä Iisalmesta (puunjalostusteollisuus) edelleen Varkauteen ja Suur-Saimaalle sekä Saimaan kanavalle asti. Matkailulla on tärkeä rooli Kallaveden vesistöalueella. Kuopiosta lähtevät matkustajalaivat kuljettavat turisteja sekä lyhyillä paikallisristeilyillä että reittiliikenteessä Kuopio–Heinävesi–Savonlinna ja Kuopio–Varkaus–Savonlinna–Lappeenranta välillä lähinnä kesäaikaan, mutta myös syksyllä. Kallavesi muodostaa muiden läheisten järvialtaiden kanssa myös erittäin merkittävän kesämökki- ja virkistyskalastusalueen.

Kallansillat, joiden kautta kulkee valtatie 5 ja valtatie 9 sekä Savon rata, jakaa järvialueen Pohjois- ja Etelä-Kallaveteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen järvet yli 40 neliökilometriä
  2. ”Alue”, Kuopio 2007 – Tietoa taskuun, s. 4. Kuopion kaupunki, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.