Soisalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järvien ja vesireittien välistä saarta. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Soisalo
Saimaan järvialue.jpg
Maantiede
Sijainti 62°29′N, 028°08′E
Vesialue KallavesiSuvasvesi,
Unnukka,
Haukivesi,
Ruokovesi,
Kermajärvi
Pinta-ala 1 638 km²
Kunta Kuopio,
Heinävesi,
Leppävirta,
Varkaus

Soisalo on Kallaveden ja Haukiveden sekä Leppävirran ja Heinäveden reittien välinen alue Pohjois-Savon ja Etelä-Savon rajamailla. Sitä on ennen pidetty Suomen suurimpana saarena[1] ja samalla koko Euroopan sisävesien suurimpana saarena. Sen pinta-ala on 1 638 neliökilometriä.

Pohjois-Savon suurimmalla järvellä, Kallavedellä on kaksi laskureittiä. Näistä itäisempi on Heinäveden reitti, johon kuuluvat Suvasvesi, Kermajärvi ja Ruokovesi. Läntisempi laskureitti on Leppävirran reitti, jonka suurin järvi on Unnukka. Molemmat vesireitit laskevat Haukiveteen, joka on yksi Saimaan selistä. Soisalo on näiden reittien välinen alue.

Uudemman käsityksen mukaan Soisalo ei ole maantieteellisesti saari, koska sitä ympäröivä vedenpinta ei ole kauttaaltaan samassa tasossa. Vedenpinnan korkeusero etelän Haukiveden ja pohjoisen Kallaveden välillä on noin kuusi metriä ja ympäröiviä järviä erottavat toisistaan myös selvät virrat ja kosket, kuten Varkaudenkoski ja Kermankoski.[2]

Suomen suurin saari, jonka ympärillä vedenpinta on samalla korkeudella, on Sääminginsalo (1 069 km²).[2] Raikuun kanavan rajaamana Sääminginsalo on kuitenkin saari vain, jos paikalla olevan kanavan muodostama vesiyhteys hyväksytään saaren kriteeriksi.[3] Merialueilla Suomen suurin saari on Ahvenanmaan pääsaari Manner-Ahvenanmaa (685 km²).

Kuntia, jotka osittain sijaitsevat Soisalon alueella, ovat Heinävesi, Leppävirta, Varkaus ja Kuopio.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maantieteellisiä tietoja Suomi lukuina. Tilastokeskus. Viitattu 6.2.2009.
  2. a b Kejonen, Aimo: Kansanuskomuksia ja geologiaa, s. 229. Teoksessa: Koivisto, Marjatta (toim.): Jääkaudet. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29101-3.
  3. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/suomen_suurimmasta_saaresta_kiistaa_1877921.html
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.