Aku Korhonen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aku Korhonen
Aku Korhonen rintamakorsussa Kiestingissä vuonna 1941
Aku Korhonen rintamakorsussa Kiestingissä vuonna 1941
Syntymäaika 29. joulukuuta 1892
Syntymäpaikka Käkisalmi
Kuolinaika 5. syyskuuta 1960 (67 vuotta)
Kuolinpaikka Helsinki
Oikea nimi August Alexander Korhonen
Merkittävät roolit Lapatossu kolmessa elokuvassa

August ”Aku” Alexander Korhonen (29. joulukuuta 1892 Käkisalmi[1]5. syyskuuta 1960 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti rooleistaan suomalaisena kansanmiehenä. Perhe muutti Käkisalmeen 1899lähde?.

Korhosen isä oli Kalle Korhonen (1857–1931), sokeutunut maallikkosaarnaaja ja ammatiltaan muurari. Perheessä oli 11 lasta. Siksi Aku siirtyi lestadiolaisten kummivanhempiensa kasvatettavaksi Joensuuhun 1900.lähde?

Korhonen kuoli vaikeaan sairauteenlähde? 67-vuotiaana syyskuussa 1960.

Helsingin Pohjois-Haagassa on Aku Korhosen tie.

Teatteriuralle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korhonen aloitti apteekkialan opiskelun, mutta päätyi kuitenkin järjestäjäksi Suomalaiseen Maaseututeatteriin ja sitä kautta näyttelijäksi. Kansan Näyttämölle hän siirtyi 1922. Välivaiheiden jälkeen hän aloitti Suomen Kansallisteatterissa 33 vuoden yhtämittaisen uran.

Elokuvanäyttelijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korhonen esiintyi 76 elokuvassa. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuoden 1924 Suursalon häät, jossa hän näytteli rovastia. Korhonen ja kirjailija Agapetus olivat tuttu yhdistelmä monissa suomalaisissa komedioissa, kuten Asessorin naishuolet.

Korhonen näyttelee Mika Waltarin romaaniin perustuvassa elokuvassa Vieras mies tuli taloon 1938 vanhaa Hermannia ja sai roolistaan Jussi-patsaan. Hän esittää saman roolin myös vuoden 1957 filmatisoinnissa Vieras mies, joka jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen. Hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1948.

Lapatossu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korhonen näytteli Lapatossua kolmessa Lapatossu-elokuvassa, joista ensimmäinen valmistui 1937. Sarja jouduttiin lopettamaan toisen päänäyttelijän Kaarlo Kartion kuoltua. Korhonen jatkoi kuitenkin hahmon esittämistä myöhemmin elokuvien ulkopuolella, erityisesti toisen maailmansodan aikana.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]