Kaarlo Kartio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaarlo Kartio
Kaarlo Kartio elokuvassa Tulitikkuja lainaamassa
Kaarlo Kartio elokuvassa Tulitikkuja lainaamassa
Henkilötiedot
Koko nimi Kaarlo Juho Kartio
Syntynyt14. huhtikuuta 1904
Hankasalmi
Kuollut27. joulukuuta 1940 (36 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Vanhemmat Ville Hänninen
Amanda Jäppinen
Näyttelijä
Aktiivisena 1925–1940
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kaarlo Kartio (alk. Kalle Juho Hänninen; 14. huhtikuuta 1904 Hankasalmi27. joulukuuta 1940 Helsinki)[1] oli suomalainen näyttelijä. Kartion ominta alaa teatterissa sekä elokuvissa olivat koomiset roolit sekä luonneosat. Hän näytteli muun muassa Syntipukissa Koikkalaista, Vinskiä Lapatossu-elokuvissa, Seitsemässä veljeksessä Simeonia ja Nummisuutareissa kanttoria. Lisäksi Kartiolla oli rooleja opereteissa, kuten Bajadeeri (suklaatehtailija) ja Mustalaisruhtinatar (vanha ruhtinas).

Varhaiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarlo Kartio, alkujaan Kalle Hänninen, syntyi Hankasalmella, mutta vanhempien erottua hän muutti äitinsä ja isosiskonsa kanssa Kymiin ollessaan viisivuotias.[1]

Kartio työskenteli kirjapainossa ennen näyttelijänuraansa, ja opiskeli samalla lausuntaa ja plastiikkaa teatteripedagogi Bertha Lindbergin opissa. Kartio opiskeli myös laulua opettajanaan Elli Könönen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteriuransa Kartio aloitti Koiton Näyttämöllä, johon hän oli kiinnitettynä 1925–27 ja 1928–29. Välissä hän työskenteli Sörnäisten Työväen Näyttämöllä. Koiton vuosien jälkeen hän siirtyi pidemmäksi kaudeksi Lahden Teatteriin, 1929–1935.

Teatterin Kartio jätti vuonna 1935, kun Suomen Filmiteollisuuden johtaja Erkki Karu kiinnitti hänet pääosaan Agapetuksen näytelmään perustuvassa komediassa Syntipukki. Karu lienee saanut tiedon näytelmän nimiosan esittäjästä Lahden Teatterista.

Kartio esiintyi 16 elokuvassa. Hänen tunnetuin roolinsa oli Lapatossun hyväntahtoinen mutta yksinkertainen ystävä Vinski Lapatossu-farsseissa, joissa hän muodosti parivaljakon yhdessä Aku Korhosen kanssa. Hän esitti Simeonin roolin myös Seitsemän veljeksen filmatisoinnissa (1939). Kartio näytteli myös monissa aikansa komedioissa. Melko usein hänet nähtiin kauppiaan roolissa.

Kartion piti näytellä ritari-Armandin osa elokuvassa Totinen torvensoittaja (1941), mutta hän kuoli kesken kuvausten ja hänet korvasi Lauri Kyöstilä. Sydänvikainen Kartio menehtyi 36-vuotiaana influenssan jälkitautiin Kivelän sairaalassa Helsingissä, noin kuukausi elokuvan Tavaratalo Lapatossu & Vinski ensi-illan jälkeen. Hänen siunaustilaisuutensa pidettiin Malmin hautausmaan isossa kappelissa 5. tammikuuta 1941.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kalle Juho Hänninen geni.com. Viitattu 24.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.