Matkalla seikkailuun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkalla seikkailuun
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Yrjö Norta
Käsikirjoittaja Gösta Rodin
Tuottaja Emil Viljanen
Säveltäjä Tapio Ilomäki
Kuvaaja Esko Töyri
Leikkaaja Yrjö Norta
Lavastaja Karl Fager
Pääosat Aku Korhonen
Sirkka Sipilä
Esko Saha
Assi Raine
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Fenno-Filmi
Ensi-ilta 2. syyskuuta 1945
Kesto 76 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Matkalla seikkailuun on Yrjö Nortan ohjaama ja ruotsalaisen Gösta Rodinin käsikirjoittama jännityskomedia vuodelta 1945.

Saman käsikirjoituksen pohjalta tehtiin myös ruotsalainen elokuva Biljett till äventyret, jonka ohjasi käsikirjoituksen tehnyt Gösta Rodin. Sen ensiesitys oli 1945 Örebrossa. Se sai kuitenkin pian uuden nimen Botte i farten, jolla se tuli 1951 ensi-iltaan Tukholmassa.[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen ja rauhallisen maaseutukaupungin kemianalan tehtaalla kehitetään hormonivalmiste, jonka kustannuksista johtaja Suurkari on henkilökohtaisessa vastuussa. Näin hän ainakin kertoo luotettavuuden ja suoraselkäisyyden perikuvalle, kirjanpitäjä Lehtoselle, joka ihmettelee johtajan yksityistilin suuruutta. Hieman epäilyttävää on se, että Suurkari lähettää Lehtosen Helsinkiin muka työtehtäviin juuri päivää ennen kuin tilintarkastaja on saapumassa. Suurkari pyytää Lehtosta olemaan vaiti asiasta eikä kerro tälle, mitä tämän matkaan annettu lukittu salkku sisältää: tilikirjan ja pullon hormonivalmistetta.

Lehtonen on tietämätön sekä Suurkarin tekemisistä että tehtaalla työskentelevän ja johtajan kanssa salaa seurustelevan Veran yrityksistä saada valmiste käsiinsä. Juttuun sekaantuvat vielä konttorin henkilökuntaan kuuluvat nuoret Pertti ja Inkeri sekä valmisteen kehittänyt tohtori Hellner. Vera ja hänen veljensä Manne vaativat salkkua, mutta Pertti ja Lehtonen lukitsevat heidät ikkunattoman asunnon huoneeseen. Heidän etsiessään salkkua hotellissa sattuu monenlaisia kommelluksia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Aku Korhonen  … kirjanpitäjä Fredrik Lehtonen  
 Sirkka Sipilä  … Inkeri Korte  
 Esko Saha  … Pertti Alkio  
 Assi Raine  … Vera Mäki  
 Yrjö Tuominen  … johtaja Robert Suurkari  
 Jorma Nortimo  … tohtori Hellner  
 Eero Leväluoma  … Manne  
 Ensio Jouko  … Werner  
 Elsa Turakainen  … keskusneiti Lehtonen  
 Matti Aulos  … komisario  
 Ossi Korhonen  … konttoristi  
 Lauri Kyöstilä  … tilintarkastaja  
 Aatu Talanne  … hotelli Standardin portieeri  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelijat ottivat teoksen vastaan varovaisen myötämielisesti. Eräs kriitikko luonnehti elokuvaa seuraavasti: ”Aihe vaikuttaa hiukan etsityltä ja ohuelta, mutta käsikirjoittaja Gösta Rodin on laittanut joitakin hauskoja vuorosanoja ja muutamia lystikkäitä tilanteita, jotka suuresti huvittivat yleisöä.” Toisen arvostelijan mukaan elokuvan menestyksestä saa ensisijaisesti kiittää näyttelijöitä, joiden ansiosta elokuva on ”iloinen puolentoista tunnin hupailu.” Näyttelijöistä juuri Aku Korhonen nähtiin elokuvan ”koossapitävänä voimana”. Myös Tapio Ilomäen musiikki kriitikoiden mukaan ”tiivisti elokuvan tunnelmia”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]