Esko Nikkari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esko Nikkari
Henkilötiedot
Koko nimi Esko Vilhelm Nikkari
Syntynyt 23. marraskuuta 1938
Lapua
Kuollut 17. joulukuuta 2006
(68 vuotta)
Seinäjoki
Näyttelijä
Aktiivisena 1963–2006
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Jussi 1991

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Esko Vilhelm Nikkari (23. marraskuuta 1938 Lapua17. joulukuuta 2006 Seinäjoki) oli suomalainen näyttelijä. Uransa aikana hän esiintyi yli 70 elokuvassa sekä useissa televisiosarjoissa.

Nikkari aloitti uransa nuorisoseuran harrastajanäyttämöllä, mistä Yleisradio hänet löysi näyttelijälakon aikaan. Ensimmäisen kiinnityksensä hän sai 1963 Vaasan Suomalaiseen teatteriin. Sen jälkeen hän näytteli Jyväskylässä ja Oulussa ja siirtyi sitten Helsinkiin, missä hän oli kiinnitettynä Ryhmäteatteriin, Intimiteatteriin ja Kaupunginteatteriin.

Nikkari jäi sairauseläkkeelle 2002 oltuaan vähän aikaa kiinnitettynä jälleen Vaasan kaupunginteatteriin. Siirtyessään sinne Nikkari muutti takaisin kotiseudulleen vanhaan kotitaloonsa, jota hän kunnosti. Eläkkeellä ollessaankin hän kuitenkin näytteli joitakin filmirooleja. Nikkari kuoli Seinäjoen keskussairaalassa 68-vuotiaana. Hän oli joutunut sairaalaan kolmisen viikkoa aiemmin saatuaan sairauskohtauksen. Nikkari oli lisäksi sairastunut viimeisellä viikollaan keuhkokuumeeseen[1]. Hänet on haudattu Simpsiön hautausmaalle Lapualle[2].

Nikkari oli monien elokuvaohjaajien luottonäyttelijä. Aki Kaurismäen elokuvista Tulitikkutehtaan tyttö toi hänelle Jussi-palkinnon 1991. Hänen sanotaan olleen elokuvissa suomalaisen miehen kasvot. Markku Pölönen pitää häntä harvinaisena näyttelijänä, joka pelkällä läsnäolollaan herätti katsojan. Hänen työmoraaliaan on kiitetty, ja nuoret näyttelijät pitivät häntä esikuvanaan.

Esko Nikkari valittiin postuumisti Eteläpohjalaisen elokuvan Hall of Fameen 21. helmikuuta 2015.[3] Syyskuussa 2015 paljastettiin Esko Nikkarin muistomerkki kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueella Lapualla. Muistomerkin on suunnitellut Timo Suvanto.[4]

Merkittäviä elokuvarooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV-rooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]