Talvisota (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Talvisota
Talvisota DVD cover.PNG
Ohjaaja Pekka Parikka
Käsikirjoittaja Antti Tuuri
Pekka Parikka[1]
Tuottaja Marko Röhr[1]
Säveltäjä Juha Tikka[1]
Kuvaaja Kari Sohlberg[1]
Leikkaaja Keijo Virtanen[1]
Lavastaja Pertti Hilkamo
Aarre Koivisto
Erikoisefektit Esa Parkatti
Pääosat Taneli Mäkelä
Vesa Vierikko
Timo Torikka
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Tuotantoyhtiö National-Filmi Oy[1]
Ensi-ilta Suomen lippu 30. marraskuuta 1989
Ruotsin lippu 30. marraskuuta 1989
Kesto Alkuperäinen: 195 min
Yhdysvallat: 125 min
Televisiosarja: 265 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 23 500 000 mk
Katsojat 628 276
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Talvisota on suomalainen elokuva vuodelta 1989. Elokuvan ohjasi Pekka Parikka.[1] Elokuvan käsikirjoitus perustuu Antti Tuurin romaaniin Talvisota.[1] Kyseinen teos kertoo talvisotaan osallistuneen 8. divisioonan II/JR 23:n 4. komppanian ensimmäisen joukkueen[2] taisteluista.[3]

Talvisodan syttymisen 50-vuotispäivään ajoitettu[4] teos oli aikansa katsotuin suomalainen elokuva.[5] Se sai noin 650 000 katsojaa.[5]

Talvisota palkittiin kuudella Jussi-palkinnolla (ohjaus, miespääosa, miessivuosa, musiikki, järjestäjä ja äänitys).[1]

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on restauroinut Talvisodasta 4K-version.[6]

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisiosaisessa televisiosarjassa on noin tunti enemmän materiaalia kuin teatteriversiossa. Sarjan ensiesitys oli 20. marraskuuta – 18. joulukuuta 1991.[1] Televisiosarja julkaistiin DVD:nä 22. tammikuuta 2010.[7]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Taneli Mäkeläsotamies Martti Hakala: on verraten hiljainen ja elämänmyönteinen, taitava sotilas. Hän saa ”tehtäväkseen” äidiltään pitää huolta nuoremmasta veljestään Paavosta, ja tuntee kovaa syyllisyyttää tämän kaaduttua. Haavoittuu kerran lievästi kranaatinsirpaleesta mutta selviää hengissä.
 • Vesa Vierikkovänrikki Jussi Kantola: on maanläheinen ja taitava vänrikki. Hän on miesten keskuudessa suosittu. Selviää sodasta.
 • Timo Torikkasotamies Pentti Saari: on rohkea mandoliinia soittava veijari. Hän on sotamies Ahti Saaren veli. Valittaa usein ruoan puutteesta. Hän joutuu esittämään kerran kuollutta mutta selviää hengissä.
 • Heikki Paavilainensotamies Vilho Erkkilä: on sotamies Martti Hakalan velipuoli. Hän on muita hitusen arempi, ja saakin sodan alkuvaiheessa paniikkikohtauksen. Haavoittuu vakavasti sodan loppupuolella, ja kuolee pian saamiinsa vammoihin.
 • Antti Raivio - alikersantti Erkki Somppi: on rohkea ja sisukas taitava alikersantti. Hän osaa suhtautua miehiin todella hyvin ja onkin siksi melko suosittu. Hän kaatuu aivan sodan lopussa saatuaan kaksi pikakiväärin sarjaa rintaansa.
 • Esko Koverolääkintäalikersantti Juho ”Jussi” Pernaa: on harras uskovainen ja rauhallinen nuorimies. Estää kahden haavoittuneen venäläissotilaan teloituksen. Hän haavoittuu vakavasti sodan loppupuolella mutta selviää hengissä.
 • Martti Suosalosotamies Arvi Huhtala: on siviilissä tunnettu naistenmies. Poliittisesti hän on alkuun "vasemmalle kallellaan" ja näin erottuu muusta pohjalaisesta joukosta. Hän on miesten keskuudessa hyvä taistelukaveri. Kaatuu tykistökeskityksessä Linnakankaan lohkolla.
 • Markku Huhtamosotamies Aatos Laitila: on vanhempi uskovainen sotamies. Hän on myös hyvin aktiivinen ja intensiivinen. Kaatuu kranaatti-iskussa Linnakankaan lohkolla.
 • Matti Onnismaaalikersantti Veikko Korpela: on vaitonainen ja oikeudenmukainen mutta taitava alikersantti. Hän syttyy palamaan liekinheitintankin hyökkäyksessä, mutta selviää siitä. Lopullinen kohtalo jää epäselväksi.
 • Konsta Mäkeläsotamies Paavo Hakala: on kokematon ja nuori sotamies. Hän ei kovasti pelkää sotaa, mutta vivahteita siitä voi olla. Hän on Martti Hakalan pikkuveli, ja ärsyyntyy välillä Martin liialliseen huolehtimiseen. Hän haavoittuu ensin hävittäjäkoneen tulituksesta kylkeen mutta kaatuu lomalta tultuaan kranaatista ja katkeaa kahdesta kohtaa.
 • Tomi Salmelasotamies Matti Ylinen: on karski suomalainen pikakiväärimies, joka kuuleman mukaan tappoi puukolla kolmekymmentä ryssää. Hän katoaa sodan alkupuolella, eikä hänestä sittemmin kuulla.
 • Samuli Edelmannsotamies Mauri Haapaluoma: on kokematon, ja hieman arka ja heikohko sotamies. Tulee sotaan vapaaehtoisena. Hän vahvistuu loppua kohden mutta kaatuu aivan lopussa saatuaan pikakiväärin sarjan rintaansa.
 • Vesa Mäkeläluutnantti Yrjö Haavisto: on kokenut ja hienostunut ammattiluutnantti. Hän on hyvin rohkea, ja aikoo itse tulla ”täydennykseksi”. Hän kaatuu puolessa välissä.
 • Aarno Sulkanenkapteeni Kaarlo Sihvo, pataljoonan komentaja: on jurohko suomalainen pataljoonan komentaja. Hän on hieman äreä mutta silti taitava kapteeni. Majuriksi ylennetty Sihvo kaatuu Äyräpään taistelussa komentopaikan saatua suoran osuman.
 • Kari Kihlströmluutnantti Jorma Potila: on hienostunut ja oikeudenmukainen luutnantti. Hän on yleensä vaitonainen. Kaatuu Äyräpään taistelussa komentopaikan saatua suoran osuman.
 • Esko Salminen – everstiluutnantti Matti Laurila
 • Ari-Kyösti Sepposotamies Ahti Saari: on Pentti Saaren veli. Hän on naiivi ja keskinkertainen sotamies. Paljastaa venäläisten vakoilijan juuri ennen sodan syttymistä. Kaatuu ensimmäisessä taistelussa pikakiväärin sarjasta.
 • Kari Sorvalivääpeli Hannu Jutila: on kovasanainen ja hieman ”rosvomainen” huoltovääpeli. Hän on hyvin maanläheinen ja sisukas. Kaatuu lopussa, saatuaan luodin otsaansa.
 • Esko Nikkarisotamies Yrjö ”Ylli” Alanen: on iäkäs sotamies, joka kuitenkin suhtautuu sotaan turhan ylimielisesti luottaen liikaa omaan kokemukseensa sisällisodan ajalta. Hän ei tajua pelätä, ja kuolee ensimmäisessä tykistökeskityksessä saatuaan kranaatinsirpaleen takaraivostaan läpi.
 • Ville Virtanenvänrikki Jaakko Rajala: on ylimielinen ja ilkikurinen vänrikki. Hänellä on eripuraa sotamies Martti Hakalan kanssa. Hän kasvaa loppua kohden henkisesti, ja selviää hengissä. Jaakko Rajala pohjautuu hahmona vänrikki Matti Passiin, josta tuli komppaniapäällikkö luutnantti Haaviston kaaduttua. Luutnantiksi ylennetty Passi haavoittui kuolettavasti Leppäselän taistelussa 28. heinäkuuta 1941.
 • Eero Melasnieminostomies Eino Nisula: on tukeva ja tumma nostomies. Hän menettää oikean kätensä omiensa tulituksessa, mutta selviää hengissä.
 • Pertti Sveholmnostomies Antti Jouppi: saapuu täydennysmiehenä Äyräpään taistelun alkuvaiheessa. Heikkojen varusteiden takia hänen jalkansa paleltuvat. Lopullinen kohtalo jää epäselväksi. Sveholmin rooli on vain televisiosarjassa, elokuvaversiosta se on leikattu pois.

[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f g h i j k Talvisota Elonet. Viitattu 18.4.2009.
 2. "...I pataljoonaan 4. komppanian ensimmäisessä ryhmässä ovat miehet, joiden tarinaa sarjassa seurataan sotamies Martti Hakalan (Taneli Mäkelä) näkökulmasta." Viite: Disney sai ideansa Euroopasta Keskisuomalainen. 1.4.2009. Viitattu 18.4.2009.
 3. Kortelainen, Veli-Markku: Sotilaat tarvitsevat soppansa (JR 23:ssa palvelleen Kalevi Viljakaisen haastattelu) Hymy. 16.5.2008. Viitattu 18.4.2009.
 4. Bamberg, Rolf: Sota tulee iholle (Pekka Parikka: Talvisota) Uutispäivä Demari. 2009. Viitattu 18.4.2009.
 5. a b Katsotuimmat kotimaiset 19.2.2009. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. Viitattu 18.4.2009.
 6. Elonet: KAVIn restaurointi: Talvisota (1989, National-Filmi Oy)
 7. Talvisota TV-sarja Finnkino. Viitattu 19.2.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
1988: Tupla-Uuno
Suomen katsotuin elokuva 1989 Seuraaja:
1990: Pretty Woman


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.