Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti logo.jpg

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, jonka tehtäviin kuuluu elokuvien sekä televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä mediakasvatuksen edistäminen. Elokuva-arkistoinnin ja digitoinnin tulosalue on viraston suurin yksikkö.lähde? Muita yksiköitä ovat Radio- ja televisioarkisto (RTVA), Audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö (MEKU) sekä Elävän kuvan museo.

Instituutti aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2014, jolloin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU (entinen Valtion elokuvatarkastamo) ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA yhdistyivät. Suomen elokuva-arkisto oli viraston nimi ennen Kansallista audiovisuaalista arkistoa vuosina 1957–2007.[1]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on jaettu viiteen tulosalueeseen.

  • elokuva-arkistointi ja digitointi
  • radio- ja televisioarkistointi
  • audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen
  • mediakasvatus ja kuvaohjelmat
  • Elävän kuvan museo

Elokuva-arkistointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmi- ja videokokoelmissa on 283 790 numeroitua nimikettä.[2] Ne on saatu lakisääteisinä ja vapaaehtoisina talletuksina tuottajilta ja levittäjiltä.[2] Instituutti harjoittaa myös tutkimus- ja julkaisutoimintaa. Julkaisuista merkittävin on Suomen kansallisfilmografia[2], jota vuodesta 2013 alkaen on julkaistu verkossa Elonet.fi-palvelussa.

KAVIn elokuvakirjasto on Suomen suurin. Kirjaston kirja-, lehti- ja leikekokoelmat ovat avoinna yleisölle.[2] Instituutti on valtakunnallisten elokuvatapahtumien yhteistyökumppani.[2] Instituutti järjestää myös omaa esitystoimintaa ympäri Suomea. Helsingissä esityspaikkana toimii elokuvateatteri Orion Eerikinkadulla ja näytöksiä on pääosan vuodesta kuutena päivänä viikossa, kolme näytöstä illassa. Lisäksi aluesarjoja järjestetään yhdeksällä muulla paikkakunnalla: Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti – Yksiköt.
  2. a b c d e Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja elokuvateatteri Orion. Orion/ohjelmisto, 2008, nro Toukokuu-elokuu, s. 58.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]