Porvarillisen Työn Arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porvarillisen Työn Arkisto
Tyyppi ArkistoView and modify data on Wikidata
Osoite Kalkkipellontie 6 B, 02650 Espoo [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti EspooView and modify data on Wikidata
Kotisivut arkisto.kokoomus.netView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°13′12″N, 24°49′55″E
Porvarillisen Työn Arkisto

Porvarillisen Työn Arkisto (lyh. PTA) on vuonna 1975 perustettu yksityinen keskusarkisto, johon kootaan ja säilytetään kokoomuslaista, konservatiivista yhteiskunnallista toimintaa koskevia ja porvarillisissa järjestöissä syntyneitä asiakirjoja. Aineistoja asetetaan arkiston ohjesäännön ja muiden arkiston käyttöä koskevien määräysten mukaisesti julkiseen käyttöön. Arkistossa on vuoden 1906 jälkeen syntynyttä materiaalia. Arkisto sijaitsee Espoossa.

Arkiston toimintaa ylläpitää ja valvoo Porvarillisen Työn Arkiston Säätiö (PTAS), joka perustettiin tammikuussa 1975. Säätiön päätösvaltaa käyttää hallitus, johon kuuluu viisi kokoomuksen puoluehallituksen nimittämää jäsentä. Arkistojen toimintaa valvova viranomainen on Kansallisarkisto ja sen yksityisarkistoyksikkö.

Arkiston aineistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porvarillisen Työn Arkistossa olevat aineistot ovat pääasiassa pöytäkirjoja, muistioita, kirjeenvaihtoa, toimintakertomuksia ja -suunnitelmia, painotuotteita, lehtileikkeitä sekä talouteen liittyviä asiakirjoja. Arkistossa on myös valokuvia, filmejä, videoita, puoluekokousnauhoitteita, julisteita, esitteitä, lentolehtisiä, lehtileikkeitä yms.

Yli 1700 toimijaa (arkistonmuodostajaa) on luovuttanut arkistonsa PTA:han, tärkeimpinä Kansallinen Kokoomus, Kokoomuksen Naisten Liitto ja Kokoomuksen Nuorten Liitto.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkistoaineistot ovat tutkijoiden käytettävissä seuraavasti:

  • Syntymähetkellään julkistettu aineisto on vapaasti käytettävissä esimerkiksi puoluekokousten ja puoluevaltuuston pöytäkirjat
  • Muu 20 vuotta vanhempi arkistoaineisto on käytettävissä ja nuorempaa aineistoa voidaan antaa käyttöön puoluesihteerin luvalla.
  • Arkistoon luovutettujen yksityishenkilöiden papereiden ja haastattelujen osalta noudatetaan mahdollisia käyttöehtoja
  • Asiakirjojen käytössä on noudatettava asiakirjain julkisuudesta annetun lain ja asetuksen määräyksiä
  • Arkiston valokuvia, julisteita yms. aineistoa julkaisuissa käytettäessä on mainittava lähde eli aineiston säilytyspaikka
  • Kaukolainaksi asiakirjoja toimitetaan ensisijaisesti mikrofilmeinä. Kaukolainapyyntö tulee toimittaa maakunta-arkiston tai yliopiston kirjaston kaukolainapalvelun kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://arkisto.kokoomus.net/yhteystiedot/. Tieto on haettu Wikidatasta.