Varastokirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen laitos, joka varastoi muista kirjastoista luovutettua, vähän käytettyä aineistoa[1]. Aineiston varastointi keskitetysti on edullista verrattuna sen säilyttämiseen kirjastoissa. Sitä ei siis tarvitse tuhota, vaikkei kirjasto enää voikaan perustellusti pitää sitä kokoelmissaan.

Vuonna 2007 noin viidesosa tieteellisten kirjastojen painetusta aineistosta oli siirretty Varastokirjastoon. Kaiken kaikkiaan siirrettyä aineistoa on yli 100 hyllykilometriä, mihin sisältyy 1,2 miljoonaa kirjaa ja 85 000 kausijulkaisunimekettä. Kirjastoon on varastoitu jonkin verran myös nuotteja ja äänilevyjä[2].

Varastokirjastossa olevaa aineistoa voi saada käyttöönsä kaukopalveluna tilaamalla oman yleisen tai muun kirjaston kautta; kirjasto ei yleensä ole avoin yleisölle. Artikkelitilaukset toimitetaan elektronisina jäljenteinä. Vuonna 2010 kirjastosta toimitettiin yli 13 000 jäljennettä ja 25 000 lainaa[3].

Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto on perustettu vuonna 1989. Kirjastossa työskentelee noin 20 henkilöä, ja sen vuosibudjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]