Ylioppilastutkintolautakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylioppilastutkintolautakunta
Studentexamensnämnden
YTL
Ylioppilastutkinnon toimipaikka Helsingin Siltasaaressa.
Ylioppilastutkinnon toimipaikka Helsingin Siltasaaressa.
Perustettu 1919
Tehtävä Ylioppilastutkinnon johtaminen, järjestäminen ja toimeenpano sekä tutkinnon hallinto
Ministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sijainti Hakaniemenrannan virastotalo
Hakaniemenranta 6
Helsinki
Valtio Suomi
Pääsihteeri Tiina Tähkä
Työntekijöitä n. 30 (31.12.2015)[1]
Hallinnonala Opetushallitus
Aiheesta muualla
Sivusto

Ylioppilastutkintolautakunta (ruots. Studentexamensnämnden) eli YTL on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, joka vastaa ylioppilastutkinnon johtamisesta, järjestämisestä ja toimeenpanosta. Ministeriö nimittää ylioppilastutkintolautakuntaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan puheenjohtajan ja tarpeellisen määrän jäseniä yliopistojen ja muiden korkeakoulujen sekä opetushallituksen esityksestä. Lautakunta valitsee keskuudestaan kaksi varapuheenjohtajaa. Ylioppilastutkintolautakunnan jäsenten tulee olla ylioppilastutkintoaineita ja opetustointa hyvin tuntevia henkilöitä. Lautakunta voi ottaa apujäseniä kokeiden laatimista ja arvostelua varten. Lautakunnan jäsenyys on sivutoimista, ja jäsen hoitaa lautakuntaan liittyviä tehtäviään oman päätoimensa ohella.

Lautakunnan puheenjohtajana on vuodesta 2022 ollut Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Jari Lavonen.[2] Häntä edelsivät kasvatustieteen professori Patrik Scheinin (2013–2022), biologi Juhani Lokki (2007–2012) ja matemaatikko Aatos Lahtinen (1998–2006).

Tutkinnon toimeenpanoa varten lautakunnalla on kanslia, jossa on n. 30 kokopäivätoimista virkailijaa. Kansliaa johtaa pääsihteeri Tiina Tähkä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleistä Ylioppilastutkintolautakunta. Arkistoitu 14.1.2017. Viitattu 24.8.2016.
  2. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi uuden ylioppilastutkintolautakunnan 13.10.2014. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 28.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.