Kuvataiteen keskusarkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kommentti Artikkelin tiedot päivitettävä, arkisto on lakkautettu vuoden 2013 lopussa Kansallisgallerian uudistuksen myötä

Kuvataiteen keskusarkisto oli Suomen Kansallisgallerian arkisto- ja kirjastotoiminnasta vastaava yksikkö, joka lakkautettiin vuoden 2013 lopussa.[1] Sen kokoelmat muodostuivat taidehistoriallisista asiakirja-, lehtileike-, kuva-, video- ja äänitearkistoista ja kirjastosta. Keskusarkiston kansalliset kokoelmat sisältävät dokumenttiaineistoa 1800-luvulta nykypäivään. Arkiston toiminta tukee Valtion taidemuseon eri museoyksiköiden työskentelyä ja kehittää Suomen taidemuseoiden arkistointitointa. Arkistoissa on yli puoli miljoonaa valokuvaa.[2]

Kuvataiteen keskusarkisto harjoittaa taidehistoriallista tutkimusta sekä julkaisutoimintaa. Kuvataiteen keskusarkisto seuraa taide-elämän tapahtumia sekä taiteen määrittelyyn ja tulkintaan liittyvää keskustelua. Dokumentointityön sekä erityisprojektien tarkoituksena on tallentaa kuva-, teksti- ja äänitemuotoista aineistoa Suomen kuvataiteesta, taiteilijoista, taide-elämästä ja sen instituutioista. Kokoelmat karttuvat lähinnä lahjoitusten ja oman dokumentointitoiminnan tuloksena. Kuvataiteen keskusarkiston osastot palvelevat pääasiassa tutkijoita, mutta sen tietovarannot ovat myös opiskelijoiden ja kaikkien muiden kiinnostuneiden käytettävissä.

Kansallisgallerian kirjaston tietokanta on Kirjav@. Arkiston aineistoihin voi tutustua Lähteillä-verkkosivustossa.

Kuvataiteen keskusarkisto ottaa mielellään vastaan kuvataiteen historiaan ja nykytaiteeseen liittyvää dokumenttiaineistoa.

Kuvataiteen keskusarkiston toimitilat sijaitsevat Helsingissä Ateneumissa ja Kiasmassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lasuuri - Arkistokokoelmat Kansallisgalleriassa web.archive.org. 25.3.2016. Arkistoitu 25.3.2016. Viitattu 24.1.2024.
  2. a b Kansallisgalleria - Arkisto www.kansallisgalleria.fi. Viitattu 16.8.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]