Sota-arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sota-arkisto oli Suomen puolustushallinnon ja rajavartiolaitoksen keskusarkiston nimi vuoden 2007 loppuun. Sota-arkisto perustettiin kesällä 1918. Sota-arkisto (SArk tai SA) oli kymmeniä vuosia joulukuussa 1952 perustetun Sotahistoriallisen tutkimuslaitoksen yksikkö. Sen tehtävänä oli huolehtia, että pysyvästi säilytettäväksi määritelty osa puolustushallinnossa syntyvästä tiedosta säilyi tuleville sukupolville ja oli kaikkien tiedon tarvitsijoiden käytettävissä. Entinen Sota-arkisto oli Suomen toiseksi suurin päätearkisto, jossa säilytettiin yli 40 hyllykilometriä aineistoa autonomian ajan alusta lähes nykypäiviin saakka. Sota-arkisto kuului Puolustusvoimiin ja oli Pääesikunnan alaisen Maanpuolustuskorkeakoulun alainen tulosyksikkö. Puolustusministeriö ja opetusministeriö tekivät 13. maaliskuuta 2007 aiesopimuksen Sota-arkiston liittämisestä osaksi Kansallisarkistoa 1. tammikuuta 2008 alkaen. Vuoden 2008 alusta entisen Sota-arkiston toimintaa on jatkanut Kansallisarkisto.[1]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sota-arkisto nimettiin Kansallisarkiston Sörnäisten toimipaikaksi, joka on yksi Kansallisarkiston toimipaikoista.[2]

Arkisto toimi tätä ennen Kruununhassa Pitkänsillanrannan kivitaloissa.

Sota-arkisto Kansallisarkiston osana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen Sota-arkisto jatkaa Kansallisarkiston osana ja on normaali julkinen arkisto. Asiakkaista suurin osa on sukututkijoita, toiseksi suurin asiakasryhmä on historiantutkijat. Asiakirjat ovat valtaosin julkisia, lakisääteisiä käyttörajoituksia on lähinnä arkaluontoisissa henkilötiedoissa sekä potilasasiakirjoissa. Lähes puolet aineistosta on vuosien 1939-1945 sotien asiakirjoja. Tämä aineisto on kuitenkin suurelta osin kunnostamatta ja järjestämättä, sillä Puolustusvoimien Sota-arkistolle kohdentamat resurssit olivat riittämättömät. Sota-arkiston viimeisinä vuosina aineistoa kunnostettiin myös vapaaehtoisvoimin.

Kansallisarkiston Sörnäisten toimipaikassa (ent. Sota-arkisto) ei enää nykyisin ole asiakaspalvelua, vaan puolustushallinnon asiakirjat tutkitaan Kansallisarkiston päärakennuksen asiakaspalvelutiloissa osoitteessa Rauhankatu 17, Helsinki. Tilatun aineiston saa tavallisesti käyttöönsä tilausta seuraavana arkipäivänä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]