Pohjanmaa (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjanmaa
En dag i Österbotten
Ohjaaja Pekka Parikka
Käsikirjoittaja Pekka Parikka
Antti Tuuri[1]
Tuottaja Marko Röhr[1]
Säveltäjä Antti Hytti[1]
Kuvaaja Kari Sohlberg[1]
Leikkaaja Keijo Virtanen[1]
Lavastaja Pertti Hilkamo
Pääosat Esko Salminen
Taneli Mäkelä
Esko Nikkari
Vesa Mäkelä
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö National Filmi Oy[1]
Ensi-ilta Suomi 26. helmikuuta 1988
Kesto 129 min[1]
Alkuperäiskieli Suomi
Budjetti 5 652 613 mk
Seuraaja Ameriikan raitti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pohjanmaa on Pekka Parikan ohjaama elokuva vuodelta 1988. Se perustuu Antti Tuurin 1982 kirjoittamaan samannimiseen romaaniin.[1] Elokuvan ensi-ilta oli 26. helmikuuta 1988.[1]

Pohjanmaa on ensimmäinen valmistunut, mutta kronologisesti toinen elokuva nk. Hakala-saagassa. Talvisota kertoo Martti Hakalasta, jonka lapsia tämän elokuvan päähahmot ovat.

Elokuva voitti kolme Jussi-palkintoa (ohjaus, kuvaus ja leikkaus). Sille jaettiin myös kaksi ranskalaista palkintoa. Pohjanmaa sai 1989 Rouenin festivaalin lehdistöpalkinnon, joka oli arvoltaan 100 000 frangia, sekä Ranskan elokuvateattereitten liiton 1. palkinnon (Prix ACOR), joka oli arvoltaan 10 000 frangia.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tapahtumat sijoittuvat yhdelle helteiselle sunnuntaipäivälle Kauhavalla. Hakaloiden suku on kerääntynyt jakamaan vuosikymmeniä sitten Amerikkaan muuttaneen ja siellä kuolleen isoisän perintöä. Mitenkään äveriäänä isoisä ei näytä kuolleen, sillä tavaroiden joukosta ei löydy muutamaa vaatekappaletta ja rikkinäistä taskukelloa arvokkaampaa tavaraa.

Yhdellä Hakaloiden veljeksistä, Veikolla (Esko Salminen), on selvittämättömiä asioita entisen liikekumppaninsa Ketolan (Paavo Pentikäinen) kanssa. He olivat yhdessä omistaneet mattokutomon, jonka konkurssin yhteydessä Ketola oli pettänyt Veikkoa. Veikko käy aamulla Erkin (Taneli Mäkelä) kanssa uhkailemassa Ketolaa tämän kotona, tilanteen rauhoittaa paikalle saapuneet Hakaloiden tuntema paikallinen vanhempi poliisikonstaapeli Lammi (Kalevi Haapoja) sekä vastikään paikkakunnalle tullut nuorempi poliisikonstaapeli Matero (Vesa Vierikko). Hakaloiden syytinkimökissä asuu "isumummu" (Alli Häjänen), jonka jo huojuva muisti sekoittaa Erkin pojakseen Martiksi ja samalla aseen hautaamista toruva isumummu tulee paljastaneeksi Erkille asekätkön, johon Martti on haudannut Suomi-konepistoolin. Erkki löytää aseen ja kokeilee sitä – toteaa toimivaksi ja piilottaa sen mattokutomoon.

Nimismies (Aarno Sulkanen) käy ojentamassa Veikkoa ja kyselee jo kyläläisten tekemästä ilmoituksesta aseella ammuskelusta. Veljekset lähtevät Lummukkaan uimaan ja koska Paavon (Esko Nikkari) pojat, Markku (Heikki Paavilainen), Raimo (Mikko Kouki) ja Antero (Konsta Mäkelä) ovat yhdessä päättäneet "kurmoottaa" Ketolaa, he kehottavat Erkkiä pitämään Veikon pois maisemista kiljulla. Lummukan sorakuopilla veljekset uivat, juovat kiljua ja ammuskelevat konepistoolilla. Paikalle ilmaantuu myös vanha opettaja (Kalevi Kahra), joka tunnistaa sota-ajoilta tutun aseen äänen ja jonka mökille Lappajärvelle lähdetään ammuskelemaan opettajan Jatkosodasta aikoinaan tuomalla Naganilla.

Samaan aikaan on Ketolan pelottelu päättynyt Lapuan suoralla onnettomasti: Ketola on turvautunut taskustaan kaivamaansa puukkoon, jolla on huitaissut Markun silmään. Paavon pojat ja Ketola on pistetty putkaan. Erkki saa opettajan mökiltä lähdettyään kuulla tapahtuneesta ja poliisi noutaa loput veljekset Lappajärveltä. Poliisi pistää kaikki putkaan. Nimismies yrittää kuulustella vahvassa humalassa olevia veljeksiä, mutta asiassa ei päästä juuri eteenpäin. Poliisi saa tarpeeksensa joukosta ja ajaa heidät ulos. Markku on Seinäjoella teho-osastolla ja menettää lopulta toisen silmänsä. Veikko löydetään myöhemmin sammuneena ja viimein hän kuolee putkassa sydänkohtaukseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Taneli Mäkelä    Erkki  
 Esko Salminen    Veikko  
 Esko Nikkari    Paavo  
 Vesa Mäkelä    Seppo  
 Heikki Paavilainen    Markku  
 Kirsti Ortola    äiti  
 Eeva Eloranta    Saara  
 Rea Mauranen    Helena  
 Miitta Sorvali    Riitta  
 Sari Mällinen    Taina  
 Tarja Keinänen    Laina  
 Kalevi Kahra    opettaja  
 Alli Häjänen    isumummu  
 Konsta Mäkelä    Antero  
 Mikko Kouki    Raimo  
 Aarno Sulkanen    nimismies  
 Paavo Pentikäinen    Ketola  
 Raili Tiensuu    Maija Ketola  
 Vesa Vierikko    konstaapeli Matero  
 Kalevi Haapoja    konstaapeli Lammi  
 Hannu Virolainen    Saaran mies  
 Helena Haavisto    Saaran äiti  
 Topi Reinikka    Saaran isä  
 Paavo Takkinen    Saaran veli  
 Ulla-Maija Parikka    Saaran käly  
 Ritva Vepsä    sairaanhoitaja  
 Kari Sorvali   lääkäri  

[1]

  1. a b c d e f g h i j k Pohjanmaa Elonet. Viitattu 18.4.2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]