Lappajärvi (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lappajärvi
Lappajärvi satelliittikuvassa (suurin kuvassa näkyvä järvi kuvan oikeassa alanurkassa). Vasemmassa ylänurkassa näkyy Merenkurkkua).
Lappajärvi satelliittikuvassa (suurin kuvassa näkyvä järvi kuvan oikeassa alanurkassa). Vasemmassa ylänurkassa näkyy Merenkurkkua).

Lappajärvi
Koordinaatit 63°08′N, 023°40′E
Pinta-ala 145,49[1] km²
Pinnankorkeus 69,5[2] m
Rantaviiva 160 km
Suurin syvyys 38 m
Keskisyvyys 7,4 m
Laskujoki Ähtävänjoki
Järvinumero 47.031.1.001
Lappajärveä
Kartta Lappajärven saarista.

Lappajärvi on nykyisen käsityksen mukaan kraatterijärvi Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, enimmin Lappajärven kunnan, osin Vimpelin ja Alajärven kuntien alueella. Se on Etelä-Pohjanmaan ja kaikkien pohjalaismaakuntien suurin järvi. Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi.

Järven pinta-ala on 145 km² ja suurin syvyys 38 metriä ja korkeus on 69,5 metriä mpy. Järven suurin saari on Kärnänsaari, josta järven rantamilta löydetty ainutlaatuinen tuliperäinen kivilaji, kärnäiitti, on saanut nimensä.[3]

Lappajärvi laskee Ähtävänjokea Merenkurkkuun.

Saaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lappajärvessä on kokoisekseen suomalaiseksi järveksi vähän saaria. Useimmat sen saaret ovat järven pohjoisosan ympäröimiä. Selvästi suurin saari on Kärnänsaari, jonka erottaa järven pohjoisrannasta ja Lappajärven kirkonkylästä kapea Kärnänsalmi.

Ammessaari, Halkosaari, Ilkka, Isokari, Iso-Kannus, Joensuunsaaret, Karppa, Korkeasaari, Kotikari, Kuivaskari, Kuusisaari, Kyrönsaari, Kärnänsaari, Lokkikari, Lukkarinsaari, Mänkki, Norssisaari, Pikkusaari, Pihlajasaari, Pitkästö, Rämäkkösaari, Sammakkosaari, Selkäsaaret, Sontikari, Ukonsaari, Vartijasaari, Varissaari, Vasikkasaari, Veanteensaari ja Vähä-Kannus

Lappajärven meteoriittikraatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lappajärvi on Suomen suurin meteoriittikraatteri. Jänisjärvi, toinen samaa kokoluokkaa oleva impaktikraatteri, jäi itärajan taakse luovutettuun Karjalaan. Lappajärven kraatterin läpimitta on 35 kilometriä (järven mitat 17–35 km), ja se on nykyisten arvioiden mukaan iältään 76,40 ± 0,29[4] miljoonaa vuotta. Se olisi tämän mukaan syntynyt liitukauden lopun kiihtyneessä meteoriitti- ja asteroidipommituksessa. Törmääjän läpimitta saattoi olla 1,6 kilometriä ja se räjähti törmätessään maahan 80 gigatonnin voimalla. Jopa talon kokoisia kiviä arvellaan sataneen 70 kilometrin säteellä ja kaiken elämän tuhoutuneen 200 kilometrin säteellä. Paineaalto pyyhki kaiken maan tasalle. 350 kilometrin päässä miltei kaikki eläimet kuolivat, ja tuhovaikutukset alkoivat vasta 650 kilometrin päässä olla niin heikkoja, että eläimiä selvisi vahingoittumattomina.lähde?

Aikaisemmin Lappajärven oletettiin olevan muinaisen tulivuoren jäännös. Jo 1950-luvulla esitettiin olettamus, että se olisikin meteoriittikraatteri, mikä varmistui vuonna 1976. Maassa on sen kohdalla pyöreä syvennys, jonka keskikohta on järven keskellä olevan Kärnänsaaren eteläpäässä. Lappajärvestä on löydetty tyypillisiä meteoriittikraatterikiviä, muun muassa sueviittia ja coesiittia, joissa on 10 kertaa enemmän rautaa kuin ympäristön kivissä. Kärnäiittiä, laavakiveä, syntyi 1–2 km3, joka vastaa 1020 joulen törmäysenergiaa. Tämä törmäysenergia vastaa 10–15 kilometrin läpimittaista kraatteria. Painovoimamittauksissa havaitaan 17 kilometrin läpimittainen pyöreä alue, jonka keskipiste on neljä kilometriä Kärnänsaaren eteläkärjestä pohjoiseen. Kraatterin keskushuippu on painovoimahäiriön mukaan Kärnänsaaren keskusosan kohdalla. Lappajärvellä on kymmenien miljardien tonnien massavaje. Ehjä kallio on kahden kilometrin syvyydessä, sen yllä on rikkoutunutta ja sen yllä sulanutta kiveä, kärnäiittiä.

Iso-Räyrinki-järveä epäillään Lappajärven meteorikraatterin sivukraatteriksi.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]