Pedro Hietanen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pedro Hietanen esiintymässä Jyväskylän kirjamessuilla 2009.

Pedro Heikki ”Hessu” Kalevi[1] Hietanen (s. 5. toukokuuta 1949[2] Jaala) on suomalainen muusikko, kapellimestari, tuottaja sekä televisio- ja radioesiintyjä.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musikaaliseen sukuun syntynyt Hietanen sai harmonikansoiton opetusta äidiltään jo kolmivuotiaana. Hietanen esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle jo viisivuotiaana, jolloin hän esitti kaksi kappaletta soittaen haitaria ja laulaen. Myöhemmin koulussa hän jatkoi musiikkiharrastustaan. Hän pääsi välituntisin koulun musiikkiluokkaan väittäen, että hänen pitää harjoitella pianonsoittoa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14-vuotiaasta lähtien Hietanen esiintyi muun muassa Matti Lavin yhtyeen mukana tanssikeikoilla ja ravintoloissa pääasiassa Kymenlaaksossa. Alaikäinen Hietanen tarvitsi luvan Kouvolan nimismieheltä ja koulunsa rehtorilta sekä vanhempiensa suostumuksen päästäkseen esiintymään ravintoloissa. 1960-luvulla Tampereella perustetussa orkesterissa Hietanen säesti sen aikaisia huippusolisteja kuten Irwin Goodmania, Paula Koivuniemeä, Eino Gröniä, Sammy Babitzinia, Kari Kuuvaa ja Kristina Hautalaa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hietanen on soittanut kosketinsoittimia muun muassa yhtyeissä Wigwam (19751979), Pepe & Paradise (19691974) ja Pedro's Heavy Gentlemen (1980–). Hän on ollut mukana myös monissa M. A. Nummisen kokoonpanoissa, kuten Underground Rock Orchestrassa, Uusrahvaanomaisessa Jatsiorkesterissa sekä lapsille suunnatussa Gommi ja Pommi -duossa.

Hietanen on tehnyt yhteistyötä myös lukuisten muiden artistien, muun muassa Pirkka-Pekka Peteliuksen, Tapio Liinojan, Remu Aaltosen, Veikko Lavin, Yrjänä Sauroksen, Topi Sorsakoski & Agentsien, Jukka Pojan, Laura Mikkola-Pedro Hietanen-Jukka Perko-trion, Ritva Oksasen, Matti Salmisen ja Ismo Alangon kanssa.

Hietanen on säveltänyt ja sovittanut musiikkia suomalaisiin elokuviin, kuten Aki Kaurismäen Rikos ja rangaistus, Jörn Donnerin Dirty Story, Kuulustelu, Isäni jalanjäljillä ja Tapio Piiraisen Glenn sekä Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo. Hän on toiminut kapellimestarina television viihdeohjelmissa, kuten TV1:n Velipuolikuussa, Mutapainin ystävissä ja Hotelli Soinnussa.

Hietanen tunnetaan myös koomikon työstään yhdessä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa televisio-ohjelmissa Hei hulinaa, Hui helinää ja Neurovisio sekä Yleisradion Yömyöhä-radiolähetyksissä. EMI on julkaissut kaikki 1980- ja 1990-lukujen Yömyöhät CD-levyillä otsikolla Serpien kylässä.

Pedro Hietanen työskenteli EMI Oy:n tuotantopäällikkönä vuosina 19841989 ja freelance-tuottajana eri levy-yhtiöille, sekä studiomuusikkona vuodesta 1970 lähtien. Muusikkona hänen pääinstrumenttejaan ovat olleet piano ja harmonikka sekä sähköurut ja muut kosketinsoittimet.

Vuonna 1969 Hietanen siirtyi tanssikeikoilta Pepe Willbergin Pepe & Paradise -orkesteriin ja vuonna 1975 progebändi Wigwamiin. Pedro-nimen synty on alun perin Dave Lindholmilta joka alkoi nimittää Hietasta muhkeiden meksikolaisviiksien takia Pedroksi. Myöhemmin, kun Hietanen alkoi esiintyä M. A. Nummisen kanssa, hän alkoi käyttää Pedro-taiteilijanimeä. Tästä seurasi myöhemmin ongelmia esimerkiksi lentolippujen kanssa, koska ne oli varattu nimellä Pedro, joka ei siis ollut Hietasen virallinen nimi. Tämän vuoksi Hietanen otti Pedron ensimmäiseksi viralliseksi nimekseen.[1]

Uran myöhäisvaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980- ja 1990-luvuilla Hietanen esiintyi useissa televisio-ohjelmissa moninaisissa rooleissa. Lastenohjelmissakin Hietanen nähtiin Pommi-kissana M. A. Nummisen esittämän Gommi-jäniksen kanssa. Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa Hietanen esiintyi myös radiossa Yömyöhä -huumorilähetyksissä vielä 2000-luvun alkuvuosina. Viimeisin Yömyöhä lähetettiin 29. toukokuuta 2009.

Hietanen on toiminut myös Ruisrockin juontajana 1990-luvulla.

Pedro Hietaselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 2012.[3]

Osittainen diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pepe & Paradise
Wigwam
Hurriganes
Pedro's Heavy Gentlemen
Paajanen feat. Pedro Hietanen
Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa

Serpien kylässä -sarjan osia 7, 8 ja 0 ei saa yksittäisinä, vaan ne ovat mukana ainoastaan Serpien kylässä Box 2:lla, joka ilmestyi vuonna 2007. Samaan boxiin kuuluu myös osat 5 ja 6. Serpien kylässä Box 1 taas sisältää neljä ensimmäistä Serpien kylässä -julkaisua, sekä ekstralevyn Kovan päivän ilta haastattelu, joka sisältää Kalevi Pollarin tekemän radiohaastattelun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]