Yrjänä Sauros

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yrjänä Sauros lokakuussa 2011.

Yrjänä Sauros (s. 3. huhtikuuta 1960[1]) on helsinkiläinen performanssitaiteilija, muusikko, kirjailija ja näyttelijä.[2]

Sauroksen esitykset koostuvat usein runonlausunnasta, erikoisista tarinoista ja monien instrumenttien kuten huuliharpun, kitaran ja saurofonin, joka on Sauroksen itse kehittämä jousisoitin, soitosta.[3]

Runoilija, säveltäjä, muusikko ja poikkitaiteilija Sauros on kirjoittanut ja ohjannut kuunnelmia radiolle sekä säveltänyt niihin musiikin. Hän on tehnyt vastaavanlaisia teoksia myös näyttämölle mm. Q-teatteriin, Koko-teatteriin, Circo Aereolle, Helsingin kulttuuritaloille ja Kapsäkkiin.

Sauros on kehittänyt oman saurofoniksi kutsutun soittimen. Saurofoni on pianolanka, joka pingotetaan haluttuun kohtaan tilassa. Sen ääni on elektronisesti vahvistettu. Saurofoni esiintyy usein Sauroksen teoksissa sekä teoksissa, joihin hänet on pyydetty muusikoksi.

Sauros on esittänyt puheeseen, musiikkiin, saurofoniin ja liikkeeseen perustuvaa runouttaan yksin ja ryhmän kanssa Suomessa ja maailmalla, mm. New Yorkissa, Barcelonassa, Reykjavikissa, Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä Moskovassa ja Pietarissa, Liettuassa sekä Bosnia ja Hertsegovinassa.

Sauros on laulanut sekä soittanut kitaraa ja kromaattista huuliharppua useiden eri artistien levyillä, elokuvissa ja teatteriesityksissä sekä esiintynyt televisiossa mm. ohjelmissa Hotelli Sointu ja Valopilkku. Sauroksen tytär on saksofonisti Adele Sauros[4].

  1. ¾-konsertti Kanneltalo. Viitattu 13.10.2011. [vanhentunut linkki]
  2. Rintala, Helena: Turhantärkeyden lopetuksia kiiltomato.net. 21.1.2002. Viitattu 27.6.2015.
  3. Tuomela, Mikko: Yrjänä Sauroksen haastattelu ([ALT] 0x0001 -lehti)
  4. Adele Sauros (Arkistoitu – Internet Archive) Skenet
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.