Agents

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agents
Agents: Esa Pulliainen (vas.), Vesa Haaja (kesk.) ja Kai Pulliainen (oik.) esiintymässä Kiuruveden Iskelmäviikko -musiikkitapahtumassa 2015
Agents: Esa Pulliainen (vas.), Vesa Haaja (kesk.) ja Kai Pulliainen (oik.) esiintymässä Kiuruveden Iskelmäviikko -musiikkitapahtumassa 2015
Tiedot
Toiminnassa 1979
Tyylilaji suomirock
blues rock
rautalanka
beat
poprock
iskelmä
Kotipaikka Suomi
Laulukieli suomi
englanti
Jäsenet

Esa Pulliainen, soolokitara
Kai Pulliainen, bassokitara
Toni Liimatta, rytmikitara, koskettimet
Jari "Kepa" Kettunen, rummut

Entiset jäsenet

Ville Valo, laulu
Jorma Kääriäinen, laulu, kitara
Topi Sorsakoski, laulu
Rauli Somerjoki, laulu
Vesa Haaja, laulu, komppikitara
Pekka Rytkönen, laulu
Juha Takanen, rummut
Petri Rantala, rummut
Eero Ojanen, koskettimet
Jukka Ollila, koskettimet
Hans Etholén, komppikitara
Juho Hurskainen, saksofoni
Heikki Sandrén, rummut

Aiheesta muualla
Kotisivut

Agents on vuonna 1979 perustettu suomalainen yhtye, jonka ohjelmistoon kuuluu rautalanka-, iskelmä- ja rockmusiikkia. Yhtyeen keulakuva ja musiikillinen johtaja on soolokitaristi Esa Pulliainen. Yhtye on toiminut tavallisesti taustaorkesterina nimekkäille solisteille, kuten Rauli Badding Somerjoki, Topi Sorsakoski, Jorma Kääriäinen ja Ville Valo.

Agentsin perustaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agents perustettiin vuonna 1979 Tuomari Nurmion Köyhien ystävät -yhtyeen raunioille. Kaikki Köyhien ystävät -yhtyeen jäsenet soittivat alkuperäisessä Agentsissa lukuun ottamatta Tuomari Nurmiota. Yhtyeeseen otettiin mukaan Esan veli Kai Pulliainen ja kosketinsoittaja Jukka Ollila. Laulusolistiksi kiinnitettiin Pekka Rytkönen, eli Beat-Pete.

Agents julkaisi vuonna 1980 esikoisalbuminsa, joka kantoi nimeä Agents. Albumi sisälsi pääasiassa rautalankaa. Muutamilla kappaleilla oli laulua, joissa lauluosuudet hoiti yhtyeen laulusolisti Pekka Rytkönen.

Yhteistyö Baddingin kanssa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agents ryhtyi säestämään Rauli "Badding" Somerjokea syksyllä 1981, mikä tiesi Beat-Peten uran loppumista Agentseissa. Samoin yhtyeen kosketinsoittaja vaihtui, uudeksi kosketinsoittajaksi tuli Eero Ojanen.

Ensimmäinen albumi, Ikkunaprinsessa julkaistiin vuonna 1982. Albumi sisälsi muun muassa hitit "Ikkunaprinsessa", "Kuihtuu kesäinen maa" ja "Muista hyviä aikoja". Agents osallistui albumin sanoituksiin ja sovituksiin.

Seuraava albumi, Tähdet, tähdet julkaistiin vuonna 1983. Albumin nimikappaleesta tuli yksi Baddingin tunnetuimmista hiteistä. Muita hittejä albumilla olivat muun muassa "Nukkuja kaunein", "Yön hiljaisuudessa" ja "Kun aika rientää". Esa Pulliainen sovitti lähes kaikki albumin kappaleet.

Viimeinen Somerjoen kanssa tehty albumi, Laivat julkaistiin vuonna 1985. Levyllä Agents soittaa salanimellä The Young Beats. Viimeisen Badding-albumin hiteiksi nousivat "Laivat", "Illan varjoon himmeään", "Lähdön hetkellä" ja "Tahdon".

Yhteistyö Baddingin kanssa päättyi vuonna 1985. Badding esiintyi viimeiset vuotensa eri yhtyeiden kanssa, mutta Laivat jäi hänen viimeiseksi albumikseen. Agents oli jo muutaman vuoden ajan esiintynyt satunnaisesti Topi Sorsakosken kanssa, josta tuli nyt yhtyeen virallinen laulusolisti. Yhtyeestä Baddingin mukana erosi myös kosketinsoittaja.

Topi Sorsakoski & Agents

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agentsin ja Topi Sorsakosken ensimmäinen yhteinen albumi, In Beat julkaistiin vuonna 1986. Levy myi kiitettävästi ja on nykyisin yksi Suomen myydyimmistä kotimaisista äänitteistä. Levyn hittejä olivat muun muassa "Surujen kitara", "Salattu suru", "Eeva" ja "Olen yksin".

Seuraavana vuonna julkaistiin toinen menestysalbumi, Besame Mucho. Monien yllätykseksi albumilta ei löydy nimikappaletta, vaan kyseessä oli Agentsin ja Topi Sorsakosken tarkoituksella tekemä "jekku". Hittejä olivat muun muassa "Kaksi kitaraa", "Kauan" ja "Valot" (Baddingin kappale instrumentaaliesityksenä).

Vuonna 1988 julkaistiin kolmas albumi, Pop. Albumi menestyi edellisten tavoin hyvin. Levyn hittejä olivat muun muassa "Tyhjää", "Varjojen yö", "On kesäyö", "Jo riittää" ja "Nyt kaikki muuttunut on".

Vuonna 1989 Agents ei julkaissut uutta albumia. EMI-levy-yhtiö päätti julkaista Greatest Hits -kokoelman, jonka julkaisusta yhtye ei pitänyt. Kokoelma-albumi myi kiitettävästi ja saavutti kultalevy-rajan.

Vuonna 1990 julkaistiin Agentsin ja Topi Sorsakosken viimeinen albumi, Half and Half. A-puoli albumista on laulettua materiaalia ja B-puoli instrumentaalikappaleita.

Topi Sorsakoski & Agents hajosi vuonna 1992 riitojen seurauksena. Sorsakoski oli julkaissut aiempana vuonna soololevynsä Yksinäisyys, joka enteili jo yhteistyön päättymistä. Yhtenä syynä olivat Topi Sorsakosken rahavaikeudet 1990-luvun alussa ja hän olisi halunnut saada suurempaa palkkaa keikoista ja levyistä. Topi Sorsakoski ja Agents soittivat viimeisen kerran Heinävedellä Kermakosken lavalla 1. elokuuta 1992. Topi Sorsakosken mukana yhtyeestä erosi rumpali Juha Takanen, ja hieman myöhemmin myös kitaristi Hans Etholén.

Agents & Jorma Kääriäinen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Esa Pulliainen kutsui Jorma Kääriäisen Agentsin laulusolistiksi. Yhtyeeseen liittyi mukaan myös uusi rumpali, Heikki Sandrén. Levyillä soitti koskettimia J-P Virtanen.

Ensimmäinen albumi, Agents Forever julkaistiin vuonna 1995. Hiteiksi nousivat muun muassa kappaleet "Antaudun", "Tähti kaukainen" ja "Pikku Mona".

Seuraava levy, Agents Is Back! julkaistiin vuonna 1996. Hiteiksi nousivat muun muassa "Moskovan valot", "Salainen rakkaus" ja "Salaperäinen".

Kolmas albumi, Agents Is More! julkaistiin vuonna 1997. Albumi sisälsi myös Agentsin rautalankamusiikkia. Hiteiksi nousivat "Päivin öin", "Sinä vain", "Valot" (Baddingin laulu uutena versiona), "My babe", "King creole" ja "Minä kuljen".

Neljäs levy, Agents Is Best! julkaistiin vuonna 1998. Levy sisälsi muun muassa hitit "Illan varjoon himmeään", "Muistan kesän" ja "Olen syytön".

Agents aloitti Yle TV2 -kanavalla Laulava sydän -ohjelman. Vuonna 1999 julkaistiin samanniminen tuplalevy, jolla vieraili monia artisteja, kuten muun muassa Ville Valo, Pate Mustajärvi, Marko Haavisto, Topi Sorsakoski ja Reijo Taipale. Albumi ylitti kultalevyrajan.

Vuonna 2001 julkaistiin albumi Agents is...here!. Levy sisälsi myös Agentsin rautalanka-kappaleita.

Vuonna 2001 julkaistiin rock-levy Agents is...rock!. Hiteiksi nousivat muun muassa kappaleet "Hound dog", "Move it" ja "Teenage Dolly".

Vuonna 2003 julkaistiin uusi albumi, Agents is...tonight. Hiteiksi nousivat muun muassa kappaleet "Jos näin ei koskaan", "Fever" ja "Peliä vain".

Vuonna 2004 julkaistiin The Boysin kanssa albumi Pop Show. Yhteisalbumia seurasi myös yhteiskeikat seuraavana kesänä ympäri Suomea. Yhteislevyn hittejä olivat muun muassa "Tahdon saaren", "Yyterin twist", "Takaa ajatusten virran" ja "Leningrad".

Marraskuussa 2004 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin toinen kokoelmalevy. Levyllä on myös viisi Agentsin ennenjulkaisematonta levytystä. Agents & Jorma Kääriäinen... Is Best Vol.2 saavutti platinalevyrajan, 30 000 myytyä äänitettä, kesäkuuhun 2005 mennessä.

13. syyskuuta 2006 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin studioalbumi, Agents Is Allright.

Lokakuussa 2006 Agents ilmoitti jäävänsä pitkälle keikka- ja levytystauolle. Laulusolisti Jorma Kääriäinen esiintyy tällä hetkellä sooloartistina ja julkaisi uuden soololevynsä, Yhden tähden hotellin keväällä 2007.

Topi Sorsakosken paluu Agentsin solistiksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Topi Sorsakoski palasi Agentsin laulajaksi yhden albumin ja kiertueen ajaksi. Syksyllä 2007 julkaistiin uusi Agents-albumi, joka pohjautuu The Renegades -yhtyeen tuotantoon. Topi Sorsakoski & Agents teki albumin ilmestymisen aikoihin myös pienen kiertueen. Sekä albumilla että kiertueella soitti sittemmin Agentsiin vakituiseksi liittynyt saksofonisti Juho Hurskainen.

Agents & Vesa Haaja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. elokuuta 2008 julkaistiin uusi studioalbumi Agents... Is Beat! – Instrumental 2008 Recordings. Albumi koostuu ainoastaan instrumentaalikappaleista.

26. elokuuta 2008 ilmoitettiin, että Agentsin uudeksi laulusolistiksi on valittu Vesa Haaja, joka on aiemmin laulanut Whistle Bait -yhtyeessä. Yhtyeeseen liittyy myös saksofonisti Juho Hurskainen.[1]

Vuonna 2011 julkaistiin uuden kokoonpanon ensimmäinen levy. Levyn nimeksi tuli Agents Go Go.

Vuonna 2012 julkaistiin levy nimellä On Stage / In Studio. Siinä puolet kappaleista on äänitetty livenä. Samalla julkaistiin myös dvd.

Pulliaisen veljekset ovat perustaneet myös sivukokoonpanon Esa Pulliainen C-Combo, jonka instrumentaaleja sisältävä debyyttialbumi julkaistiin 2013.

Vuonna 2014 julkaistiin uuden kokoonpanon toinen levy. Sen nimeksi tuli Sound on Sound.

Vuonna 2014 loppuvuodesta kokoonpano vaihtui. Juho Hurskainen ja Heikki Sandrén eivät olleet enää mukana yhtyeessä ja näin ollen bändissä ei ole enää saksofonistia. Uudeksi rumpaliksi tuli Jari Kepa Kettunen. Kolmas levy, nimeltään Blue julkaistiin vuonna 2016.

Ville Valo & Agents

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Esa Pulliainen löysi kokoelmistaan C-kasetin, jolla oli Rauli Badding Somerjoen julkaisemattomiksi jääneitä demokappaleita. Kolmen vuoden ajan Pulliainen katseli tuota kasettia, ja sitten hän päätti soittaa Ville Valolle ja ehdottaa yhteistyötä kyseisten kappaleitten suhteen. Pulliainen tiesi entuudestaan Valon fanittavan Somerjokea, sillä he olivat aiemmin soittaneet Somerjoen kappaleita Ylen TV2:lla olleessa ohjelmassa Laulava sydän, ja heidän esittämänsä kolme kappaletta olivat myös päätyneet ohjelmasta julkaistulle levylle. Pulliainen kertoo, että keikkamyyjät olivat siitä lähtien kyselleet, että milloin Agents ja Valo tekisivät yhteistyötä. Vuonna 2018 kerrottiin, että Valo ja Agents julkaisevat yhteisen albumin. [2] Se julkaistiinkin helmikuussa 2019.[3]

Helsingin Sanomien levyarvostelussa todettiin, että “Ville Valon ja Agentsin yhteisalbumilla taivaankappaleet eivät törmää vaan asettuvat järjestykseen. Sehän tiedetään, kuinka hienoon vireeseen Pulliainen on kitaransa ja yhtyeensä vuosien varrella säätänyt. Aivan poikkeuksellista on se, kuinka upeasti Valon tulkinta solahtaa Agentsin soiton keskelle.[4]

Huhtikuussa 2019 Ville Valo & Agents soittivat neljä loppuunmyytyä keikkaa Helsingin Tavastia-klubilla.[5] Kesäkuussa 2019 Kangasniemellä esitetystä keikasta tuli järjestelyiltään epäonnistunut. Paikan päälle mahtui hädin tuskin 1500 ihmistä kun lippuja oli myyty päälle 2000. Helteen ja ihmismäärän takia ihmiset valittivat huonoa oloa ja tungosta.[6]

Maustetytöt x Agents

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2021 uutisoitiin, että Maustetytöt ja Agents yhdistävät voimansa. Yhteistyö kulkee nimellä Maustetytöt X Agents. Kokoonpano esiintyi Ruisrockissa 2022. Keväällä ilmestyi neljä yhteistä kappaletta sisältävä vinyylijulkaisu Maustetytöt X Agents.[7]

Entiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakituiset laulusolistit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jätkän twist / Kitara twist, 1979
  • Snake shake / Sydänsuruja, 1980
  • Agents Arabiassa / Se jokin sinulla on, 1981
  • Kuihtuu kesäinen maa / Ensimmäisenä iltana, 1981
  • Paras haihtua vaan / Ikkunaprinsessa, 1982
  • Rakas lurjus / Muista hyviä aikoja, 1982
  • Tähdet tähdet / Moody River, 1983
  • Yölinjalla / Mä haluan sun, 1983
  • Laivat / Ilta-aurinko, 1985
  • Itämaista rakkautta / Tyttö metsässä, 1984
  • Eeva / Salattu suru / Hopeinen kuu / Maailma ilman rakkautta, 12" MAXI, 1985, (ep)
  • Eeva / Salattu suru, 1985
  • Vene / Suon kulkija, 1986
  • Sydänsuruja / Ajomies, 1986
  • Vihreät niityt / Romanialainen kitara / Yksin oon mä vain / Kauan, 12" MAXI, 1986, (ep)
  • Yksin oon mä vain / Kauan, 1987
  • Tuuli tuo tuuli vie / Moody river, 1987
  • Olet rakkain / Kirje, 1987
  • On kesäyö (Topi & Agents) / Viimeinen laulu (J.Karjalainen & Mustat Lasit), 1988
  • Vaikene sydän / Jo riittää, 1988
  • Varjojen yö / Tyhjää, 1988
  • Päivät ilman sinua / Tuo onneton, 1988
  • Vain yksin me kaksi / Lumottu meri, 1989
  • Lyhdyn nään syttyvän / Rakkaus on sininen, 1989
  • Leningrad / El presidente, 1990
  • Soi kitara murheissaan / Muistan kesän, 1990
  • Voitko alkaa uudelleen / Nuoruuteni, 1992
  • Et mua saa / Hopeinen kuu, 1992
  • Sanoit liian paljon / Antaudun (kuin hullu rakkauteen), 1995
  • Tähti kaukainen / Pikku Mona, 1995
  • Ilta / Yksinäinen kaupunki, 1995
  • Moskovan valot / Luonasi, 1995

  • Pieni sana / Kuivaan pois kyyneleen, 1996, EMI Parlophone
  • Muistan kesän / Salaperäinen, 1996, EMI Parlophone
  • Pieni sana / Aron lempeä, 1996, (ns. lakkasingle)
  • Ei aikaa enempää / Yksi ainoa ikkuna (instrumental), 1997, EMI Parlophone
  • Valot / Mrs. Robinson (instrumental), 1997, EMI Parlophone
  • Päivin öin / Mandschurian beat (instrumental), 1998, EMI Parlophone
  • Illan varjoon himmeään, 1998, EMI Parlophone
  • Moody River / Mä jäin kii, 1999, EMI Parlophone
  • Kuolleet lehdet, 2000, EMI Parlophone
  • En antaa muuta voi, 2001, EMI Parlophone
  • Olet mun sä vain / Devil in Disguise, 2001, EMI Parlophone
  • Jokeri / Devil in Disguise, 2001, EMI Parlophone (vinyylisingle)
  • Hound Dog / Heartbreak Hotel, 2001, EMI Parlophone
  • Maailma ilman rakkautta, 2002
  • Sai kaiken muuttumaan, 2002, EMI Parlophone
  • Emigrantin laulu (Onnen ruusut), 2003, EMI Parlophone
  • Kotiin "I'm Comin' Home, 2003, EMI Parlophone
  • Kättes suojaan, 2003, EMI Parlophone
  • Mä elän vieläkin, 2004, EMI Parlophone
  • Tahdon saaren / Leningrad – Theme From Leningrad, 2004, EMI Parlophone
  • Takaa ajatusten virran – Gentle On My Mind / Balladi kanuunasta, 2004, EMI Parlophone
  • Unohtumaton ilta, 2006, EMI Parlophone
  • Uhkapeluri, 2006, EMI Parlophone
  • Sammunut nuotio / Uhkapeluri -video, 2006, EMI Parlophone
  • Kellot soi, 2007 EMI Parlophone
  • Niin paljon rakkautta sain, 2007
  • It Hurts To Say Goodbye, 2008
  • Kello käy, 2011
  • Ikäväni, 2012
  • En luota suudelmiin, 2013
  • Yksin sinun, 2014
  • Orpolapsi kiurun, 2018
  • Ikkunaprinsessa, 2019

Musiikkivideot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • "Uhkapeluri" (2006)
  • "Kellot soi" (2007)
  • "Verkkaisemmin kuin aikaisemmin" (2007)
  • "Aika yön on aika työn" (2007)
  1. http://www.iltalehti.fi/popstars/200808268171326_ps.shtml
  2. Ilkka Mattila: Melankolian mestarit. Esa Pulliainen löysi julkaisemattomia Rauli Badding Somerjoen kappaleita. Hän pyysi Ville Valoa laulamaan ne.. Helsingin Sanomat, 21.9.2018, s. B 1–2. Helsinki: Sanoma Oyj. Artikkelin verkkoversio.
  3. https://www.soundi.fi/uutiset/ville-valo-agents-esittamassa-tahdet-tahdet-klassikkoa-tamakin-esitys-kuullaan-viela-ennen-vuoden-loppua/?_ga=2.137730105.849843001.1542831180-1817913742.1537908222
  4. Jarkko Jokelainen: Ville Valon, Agentsin ja Rauli ”Badding” Somerjoen kolmiyhteys koskettaa suomalaisten muistihermoja, ja mukana on uusia kappaleita Somerjoen arkistoista Ville Valon ja Agentsin yhteistyö toimii, mutta levyn mitta saadaan täyteen monesti versioiduilla Badding-hiteillä.. Helsingin Sanomat, 12.2.2019. Artikkelin verkkoversio.
  5. Tavastiaklubi.fi tavastiaklubi.fi. Viitattu 11.4.2019.
  6. Jessica Helaskoski: Ville Valo & Agentsin keikan järjestelyistä syntyi totaalinen fiasko – kaikki lipun ostaneet eivät mahtuneet sisään, ihmisiä pyörrytti ja happi loppui: "Täydellinen hukkareissu!" 09.6.2019. mtvuutiset.fi.
  7. Noora Hapuli: Historiallinen yhteistyö julki: Maustetytöt ja Agents yhdistävät voimansa – keikkalavoille jo ensi kesänä is.fi. 10.10.2021. Viitattu 11.10.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]