Oulun kaupunginteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun kaupunginteatteri
Oulun kaupunginteatteri itsenäisyyspäivän iltana 2008.

Oulun teatteri on Oulussa toimiva ammattiteatteri. Vuosittain teatteri järjestää noin 350–400 esitystä, joista noin 8 on ensi-iltoja. Näytöksiä on sekä uusia suomalaisia että ulkomaisia kantaesityksiä. Näytöksiä käy seuraamassa noin 80 000 katsojaa joka vuosi. Teatteri tuottaa myös oopperaa ja musiikkiteatteria sekä lapsille että aikuisille. Vuosittainen tapahtuma on myös Lasten ja nuorten teatterifestivaali.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1931 toimintansa aloittanut harrastajateatteri Oulun Näyttämö toimi Työväenyhdistyksen omistamassa Teatteritalona tunnetussa Työväentalolla. Vuonna 1944 rakennus varusteineen kaikkineen tuhoutui jatkosodan pommituksissa. Teatteritoiminta siirtyi kaupungintalon juhlasaliin uuden vakituisen näytöspaikan etsinnän ajaksi.

Vuonna 1951 Oulun Näyttämö vaihtoi nimensä Oulun Teatteriksi, ja 1965 tehtiin päätös teatterin kunnallistamisesta ja nimi muutettiin Oulun kaupunginteatteriksi. Seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1972 Oulun kaupunginteatteri muutti nykyiselle paikalleen torinrantaan. Vuonna 2012 Oulun kaupunginteatteri muuttui kaupungin omistuksessa olevaksi osakeyhtiöksi.[1]

Peruskorjauksen (2002–2004) jälkeen ensimmäinen näytös oli Teemun pukuleikki Vinttikamarissa. Suuren näyttämön ensimmäinen esitys remontin jälkeen oli Verdin ooppera Naamiohuvit 24. syyskuuta 2004.

Vuoden 2018 alusta teatterin nimenä markkinointimateriaaleissa ja viestinnässä on Oulun teatteri. Virallisissa rekistereissä nimenä säilyy Oulun kaupunginteatteri.[2]

Kari-Pekka Toivosen ollessa taiteellisena johtajana vuosina 2014–2019 teatterissa oli vakavia ilmapiiriongelmia ja johtamiseen liittyviä ongelmia[3].

Teatteritalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun teatteritalo on rakennettu torinrantaan, jossa se sijaitsee keinotekoisella Vänmannin saarella. Teatteritalon on suunnitelleet arkkitehtipariskunta Marjatta ja Martti Jaatinen, joiden suunnittelemaan monumentaalikeskukseen teatteritalo kuului. Teatteritalo valmistui vuonna 1972. Kolmekymmentä vuotta vanha kaupunginteatterin rakennus kävi läpi vuosina 2002–2004 mittavan peruskorjauksen, jonka yhteydessä talo kunnostettiin kokonaan ja siihen rakennettiin laajennusosa. Korjauksen budjetin ylitys herätti kiivasta keskustelua. Kunnostuksen ja uudisosan suunnitteli arkkitehti Sampo Valjus. Kunnostuksen aikana Oulun kaupunginteatteri toimi sijaistiloissa Limingantullin teollisuusalueella vanhassa Atrian lihapakkaamossa, joka nimettiin leikkisästi Teatriaksi. Näytöksiä oli Teatrian lisäksi Nukulla, nykyisellä Valveella, ravintoloissa ja muissa valikoiduissa paikoissa. Peruskorjauksen jälkeen teatteritalossa oli nykyiset neljä näyttämöä. Syyskuussa 2004 yli 10 000 vierasta kävi katsomassa ja tutustumassa uudistettuun rakennukseen.

Näyttämöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun kaupunginteatterilla on neljä näyttämöä. Suurelle näyttämölle mahtuu 527 katsojaa, pienelle näyttämölle 100–145 katsojaa, Vinttikamariin 78–90 katsojaa ja Pikisaliin 144–184 katsojaa. Suuri näyttämö ja pieni näyttämö ovat olleet käytössä vuodesta 1972 lähtien, kun teatteri aloitti uusissa tiloissaan. Harjoitushuoneena ollut, Lastenkamarista Vinttikamariksi nimetty tila toimi aluksi satunnaisena näyttämönä mutta myöhemmin vakiintui kunnon näyttämöksi. Peruskorjauksen yhteydessä lisättiin myös Pikisali.

Teatterinjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[4]

Oulun Näyttämö

Oulun Teatteri

Oulun kaupunginteatteri

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 1987 Jumalan teatteri esitti performanssin Pohjoisilla teatteripäivillä. Performanssiin kuului muun muassa ulosteiden heittoa katsojien päälle. Silloiset teatterikorkeakoulun oppilaat halusivat protestoida laitosteatteria vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teatterin esittely Oulu: Oulun Kaupunginteatteri. Viitattu 30.8.2016.
  2. Riitta Taulavuori: Oulun kau­pun­gin­teat­te­rin nimi lyhenee Oulun teatteriksi, myös logo uudistuu kaleva.fi. 31.12.2017. Viitattu 31.12.2017.
  3. a b c Anna Leppävuori, Mari Jäntti: Kymmenet työntekijät kertovat vuosia jatkuneista ilmapiiriongelmista Oulun teatterissa yle.fi, uutiset. 19.12.2019. Viitattu 19.12.2019.
  4. Lisätietoa Oulun kaupunginteatterista Oulu: Oulun kaupunginteatteri. Viitattu 15.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]