Äimäraution siirtolapuutarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä alueelle syyskesällä 2007
Aluetta ensilumen aikaan alkutalvella 2010

Äimäraution siirtolapuutarha sijaitsee Oulun raviradan eteläpuolella, seututien 847 eli Limingantien varressa hyvien liikenneyhteyksien päässä noin kolme kilometriä kaupungin keskustan eteläpuolella. Puutarhapalstat vuokraa Oulun kaupunki. Siirtolapuutarha luokitellaan yleiseksi puistoalueeksi. Mökkejä alueella on yli 160.

Äimäraution siirtolapuutarhayhdistys perustettiin 13. marraskuuta 1947, ja ensimmäiset mökit valmistuivat syksyllä 1948. Puurakenteisten mökkien mallipiirustukset on laadittu Oulun kaupungin rakennustoimistossa. Alkuperäinen pienempi mökkityyppi on kaupunginarkkitehti Martti Heikuran vuonna 1946 suunnittelema. Vuonna 1958 arkkitehti Niilo Mattila laati uudet tyyppipiirustukset, joiden mukaan on rakennettu kookkaammat mökit.[1]

Siirtolapuutarhan kerho- ja saunarakennus rakennettiin pääosin talkootyönä, ja se valmistui kesällä 1955. Alueella on myös yhteiset suihku- ja wc-tilat, kirjasto internet-yhteyksineen sekä tenniskenttä. Kempeleenlahden rantaan on runsaat parisataa metriä. Kaupunginvaltuuston kaavapäätöksen mukaan otetaan huomioon rannan käyttö uimarantana ja pienvenevalkamana.

Siirtolapuutarhapalstat ovat tavoiteltuja kesänviettopaikkoja. Jokainen palstan vuokraaja omistaa mökkinsä. Niitä myydään vuodessa keskimäärin 12 kappaletta. Siirtolapuutarhan palstojen vuokrasopimukset ovat voimassa vuoteen 2037 saakka.

Uusi asemakaava alueelle tuli voimaan vuoden 2009 alussa. Tienlinjauksen alle jääneille mökeille kaavoitettiin paikat meren puolelta.

Oulun kaupungin alueella on myös toinen vastaava itsenäinen alue, Markkuun ryhmäpuutarha.

  1. Vellonen, Paula et. al: Arvokkaita alueita Oulussa Osa 1, s. 72–73. Oulun kaupunkisuunnittelu. Sarja A 134. Oulu: Oulun kaupungin painatuskeskus, 1999. ISSN 0357-8194.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]