Hollihaan puisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollihaan puisto
Kävelypolku Hollihaan puistossa.
Kävelypolku Hollihaan puistossa.
Sijainti Hollihaka, Oulu
Pinta-ala n. 11 ha[1]
Perustettu 1960-luku[2]
Rakennuttaja Oulun kaupunki

Hollihaan puisto on Oulun keskusta-alueen toiseksi suurin puisto[1]. Puisto kattaa noin kolmasosan Hollihaan kaupunginosasta Oulussa. Puistoa rajaavat lännessä Oulujoen suistoalue, pohjoisessa Sonnisaari ja Kuusiluodon vanha puukaupunkialue, idässä Oulun urheilutalo ja Hollihaan päiväkoti sekä etelässä Puistokadun varren kerrostalot, joista näkyvimpänä Nuottalan kerrostalo.

Puiston alue toimi 1700-luvulla läheisen kestikievarin hevoslaitumena. Alue oli alavaa ja vetistä suistomaata aina 1930- ja 1940-luvuille asti, jolloin puistossa tehtiin maantäyttötöitä. Tämän jälkeen Hollihaka toimi vielä lähiasukkaiden laidunalueena, kunnes 1960-luvulla aloitettiin puiston rakentaminen. Puiston keskellä sijaitseva korkeahkon mäen arvellaan olevan entinen kaatopaikka.[2]

Hollihaan puiston läpi Kuusiluodosta Kyösti Kallion puistoon kulkee valtakunnallinen pyöräretkeilyreitti. Urheilutalon vieressä on vuonna 1965 avattu lasten liikennepuisto[2], joka on auki toukokuusta elokuuhun. Liikennepuistossa lapset voivat harjoitella liikennekäyttäytymistä ohjaajien avulla joko kävellen tai puiston tarjoamilla polkuautoilla. Eteläinen osa Oulujoen suiston ranta-alueesta on varattu kaupunkilaisten venepaikoille. Hollihaassa on 86 venepaikkaa, veneilyn perustukipalvelut sekä myös talvisäilytysmahdollisuus[3]. Hollihaan puiston eteläosassa on myös koirapuisto, joka on lähinnä koirien vapaana pitämiseen tarkoitettu aitaus. Talvisin puiston keskellä sijaitseva mäki on suosittu pulkkamäki.

  1. a b Hollihaan puisto, Oulu (Taustaa) Liikuntakaavoitus.fi -sivusto. Oulun yliopisto Arkkitehtuurin osasto. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 12.7.2014.
  2. a b c ”Hankkeen lähtökohdat”, Hollihaan puiston ympäristön yleissuunnitelma. Oulu: Oulun kaupunki, 2011. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 12.7.2014). (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Hollihaka (Kadut, kartat ja liikenne) Oulun kaupungin sivut. Oulun kaupunki. Viitattu 3.9.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.