Keskustan suuralue (Oulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskustan suuralue
Keskustaa Myllytullin suunnasta.
Keskustaa Myllytullin suunnasta.
Kaupungin kartta, jossa Keskustan suuralue korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Keskustan suuralue korostettuna.
Kaupunki Oulu
Koordinaatit 65°00′37″N, 025°28′43″E
Suuralue nro 1
Väkiluku 23 308 [1]  (31.12.2023)
Kaupunginosat I – Pokkinen
II – Vaara
III – Vanhatulli
IV – Hollihaka
V – Leveri
Myllytulli
Intiö
Raksila

Keskustan suuralue on yksi Oulun kaupungin 23:sta suuralueesta. Suuralue sijaitsee kaupungin keskustassa Oulujoen etelärannalla. Suuralueella asuu 23 308 (31.12.2023)[1] asukasta ja siellä on yhteensä 18 066 työpaikkaa (31. joulukuuta 2019)[2]. Ruokakuntia on yhteensä 15 532 (31.12.2021)[2].

Kaupunginosat Keskustan suuralueella

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävät kadut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenteellisesti keskustan suuralueen tärkeimpiä katuja ovat itä–länsisuunnassa Puistokatu, Saaristonkatu, Heikinkatu, Linnankatu ja Kajaaninkatu. Pohjois–eteläsuunnassa liikenne on keskittynyt pääasiassa Uusikadulle, Isokadulle, Torikadulle ja Aleksanterinkadulle. Alueelle johtavista teistä ja kaduista merkittävimmät ovat Merikosken sillat ja Tulliväylä pohjoisesta, Kajaanintie ja Kainuuntie idästä sekä seututie 847 etelästä. Saaristonkatu yhdistää keskustan suoraan valtatiehen 22 sekä suuralueen itäpuolitse kiertävälle valtatielle 4. Valtatielle 20 on yhteys joko valtatien 4 kautta tai Tulliväylää pitkin.

Julkinen liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kajaaninkatua Tuomi-talon kohdalta länteen.

Oulun rautatieasema sekä Oulun linja-autoasema sijaitsevat suuralueen itäreunalla Pohjanmaan radan varrella. Rautatieasemalta on päivittäin suoria junayhteyksiä Rovaniemen, Pieksämäen ja Helsingin suuntiin. Oulun rautatieasema on risteysasema, jossa risteävät rataosat Seinäjoki–Oulu, Oulu–Tornio ja Oulu–Kontiomäki. Rautatieasema on myös eräs Pohjois-Suomen tärkeimmistä tavaraliikenteen risteysasemista.

Linja-autoasema on kauko- ja lähiliikenteen solmukohta. Paikallisliikenteen linja-autovuoroista osa kulkee linja-autoaseman ohitse käymättä asema-alueella. Linja-autot liikennöivät keskustan suuralueella reittejä Merikosken sillat–Oikokatu–Torikatu–Puistokatu–seututie 847 sekä Torikatu–Saaristonkatu. Keskustan lävitse pohjoiseen kulkevat vuorot liikennöivät 22. syyskuuta 2007 saakka reittiä Saaristonkatu–Isokatu–Linnankatu–Merikosken sillat. Tämän jälkeen pääsääntöisesti kaikki linja-autovuorot siirtyvät joukkoliikennekaduksi muutetulle Torikadulle.

Oulun kaupungin virastotoiminnot sekä muut palvelut on keskitetty keskustan alueelle. Terveyspalveluista vastaa keskustan terveysasema. Keskustan suuralue on myös Oulun liike-elämän keskus.

  1. a b Oulun kaupungin ikäluokkatilasto suuralueittain 31.12.2023 (pdf) 2024. Oulu: Oulun kaupunki. Viitattu 4.6.2024.
  2. a b Oulun kaupungin tilastollinen vuosikirja 2021, s. 47. Oulu: Oulun kaupunki, 2022. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 02.11.2022).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.