Seututie 848

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seututie 848
Haukiväylä, Kiiminkijoentie, Koitelinkoskentie
Tie Ylikiimingissä seututien 833 risteyksen läheltä Ylikylään päin katsottuna.
Tie Ylikiimingissä seututien 833 risteyksen läheltä Ylikylään päin katsottuna.
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 36 km
Alkupiste Annalankangas, Haukipudas
Reitti Jokikylä (8 km)
Alakylä (16 km)
Kiiminki (24 km)
Huttukylä (31 km)
Päätepiste Lamukangas (36 km)
Päällyste asfaltti, öljysora
Kaistaluku kaksikaistainen

Seututie 848 on Oulussa Haukiputaan Annalankankaalta Kiimingin kirkonkylän kautta Lamunkankaalle kulkeva seututie. Tien pituus on noin 36 kilometriä.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie Koitelin kohdalla Ylikiiminkiin päin.

Tien länsipää Annalankankaalta Jokikylän tiehaaraan on hyvälaatuista uudehkoa kaksikaistaista maantietä. Osuus Jokikylästä Kiimingin Haipuskylään on vanhempaa ja kapeampaa tietä.

Kiimingin kirkonkylällä tie kulkee keskustan lävitse, ja risteää valtatien 20 kanssa. Vilkas asutus- ja taajama-alue ulottuu Kiimingin kirkolta kuntakeskuksen lävitse aina Koiteliin saakka. Tälle osuudelle on rakennettu uusia kevyen liikenteen väyliä lukuisien vaaratilanteiden vuoksi.

Tie päättyy Lamukangas-nimisen mäen päälle, jossa se yhtyy Oulun ja Ylikiimingin taajaman väliseen seututiehen 833.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tien länsipään alkuperäinen linjaus kulki Haukiputaan Jokikylästä Kiiminkijoen pohjoispuolitse Asemakylän ja Haukiputaan rautatieaseman ohitse Martinniemeen. Valtatien 4 uuden linjauksen valmistuessa syksyllä 1993, myös seututie 848 siirrettiin kulkemaan joen eteläpuolitse ja uusi liittymä valtatien 4 kanssa rakennettiin Murtoperänkankaalle, Haukiputaan keskustan kaakkoispuolelle. Samalla entinen valtatie 4 muuttui nykyiseksi seututieksi 847 ja Jokikylän ja Martinniemen välinen osuus maantieksi 846 ja 1990-luvun puolivälissä edelleen yhdystieksi 8460.

Myös Kiimingin Haipuskylän kohdalla tien linjausta muutettiin 1990-luvulla siten, että tie kulkee nykyisin noin kahden kilometrin matkalla kylän länsipuolitse. Tällä linjauksella saatiin poistettua yksi vaarallinen liittymä sekä ajorataa levennettiin ja suorennettiin.

Suunnitelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alakylän ja Kiimingin kirkonkylän välille ollaan suunnittelemassa kevyen liikenteen väylää. Hankkeen tavoitteena on tien liikenneturvallisuuden ja kevyen liikenteen yhteyksien parantaminen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maantien 848 kevyen liikenteen väylä Haukiputaalla Ely-keskus. 23.9.2011. Arkistoitu 15.7.2012. Viitattu 6.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]