Potnapekka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Potnapekka Hupisaarilla.

Potnapekka on Oulussa liikennöivä katujuna. Se liikennöi kesäisin kahdella eri kiertoajelureitillä, jotka kulkevat kaupungin puistojen ja kauneimpien kaupunginosien halki. Potnapekkaa ei kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella yleensä näe ajoradalla, sillä junabussin reitti kulkee pääosin kevyen liikenteen väyliä pitkin. Potnapekka-ajelut ovat suosittuja Oulun kiertoajeluita. Ensimmäinen Potnapekka tuli liikenteeseen vuonna 1989.

Potnapekkaa operoi OTP Travel.[1] Oulun murteessa sana potnapekka tarkoittaa myös koskikorentoa.[2] Potnapekan pysähtymispaikat on merkitty katujen ja teiden varsille omalla pysäkkimerkillään, jossa on keltaisella pohjalla musta koskikorennon kuva.

Potnapekka-reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potnapekka Lassinkallionsillalla

Potnapekan molemmat reitit alkavat kaupungin keskustasta, kävelykatu Rotuaarilta. Kiertoajelu kestää noin tunnin.

Nallikarin reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nallikarin reitti johtaa Oulun Kauppatorin kautta Oulujoen suiston saarille Linnansaareen, Raatinsaareen ja Toivoniemeen, ja sieltä Hietasaareen missä sijaitsee virkistysalue Nallikari.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RotuaariKauppatori – Linnansaari – Raatti – ToivoniemiHietasaariNallikariPikisaariRotuaari.

Hupisaarten reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hupisaarten reitti johtaa Kauppatorin, Tuiran ja Myllytullin kautta Oulujoen suiston saaristossa sijaitsevaan Hupisaarten kaupunginpuistoon.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RotuaariKauppatori – Linnansaari – Raatti – ToivoniemiTuiraTietomaa – Kruununmakasiini – Oulun taidemuseoHupisaaretRotuaari.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankikorri, Taeniopteryx nebulosa

Oulun seudulla potnapekaksi nimitetään hankikorreja, koskikorentoihin kuuluvia hyönteisiä, joita kuoriutuu Merikoskesta tuhatmäärin aikaisin kevättalvella. Saamen kielen sana botne tarkoittaa pohjaa. Beahkki taas tarkoittaa konttaamista tai ryömimistä. Potnapekka on siis pohjankonttaaja, ja se tarkoittaa vähän puhujasta riippuen vesiperhosten tai kaikkien vesihyönteisten toukkia, jotka elävät vesistöjen pohjassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Potnapekan kotisivut potnapekka.fi.
  2. Esko Viirret: Avojalakasen akkuna – Oulun murteen sanakirja. Uutissolu Oy, 2002. ISBN 952-99046-0-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]