Seututie 836

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seututie 836
Tie Vepsä-Tervahaaran risteyksestä länteen.
Tie Vepsä-Tervahaaran risteyksestä länteen.
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 42 km
Alkupiste Ylikiiminki
Reitti Vepsä (12 km)
Ylivuotto (26 km)
Päätepiste Sanginkylä (42 km)
Päällyste öljysora
Kaistaluku kaksikaistainen

Seututie 836 on Oulun Ylikiimingin taajamasta Utajärven Sanginkylään johtava seututie.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie alkaa seututieltä 833 Ylikiimingin kirkonkylän itäpuolella, ja kulkee Jokelankylän, Vepsän ja Ylivuoton kylien kautta Utajärven kunnan Sanginkylään, jossa se liittyy seututiehen 837. Tien pituus on noin 42 kilometriä.

Tien profiilissa ei ole suuria korkeuseroja. Suurimmat nousut ovat tien länsipäässä lähellä Ylikiimingin taajamaa Pylkönmäen hiihtokeskuksen luona sekä Vepsän Tervahaarassa. Muutoin tiellä ei ole mainittavia nousuja. Tie on kaksikaistainen päällystetty tie. Osuus Suoperästä Sanginkylään päällystettiin vasta 1990-luvun lopulla, jolloin myös pahimpia mutkia suoristettiin. Aiemmin päällystettyä osuutta ei ole sanottavasti oikaistu, päällystäminen tehtiin 1970-luvun lopulla.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietä käyttävät Ylikiimingin itäosien kylien asukkaat, ennen muuta kesäisin myös monet kesäasukkaat. Se on myös Sanginkylän läntisimpien osien yhdystie Utajärvelle. Vapon turvekuljetukset tiellä alkoivat 1970-luvulla, sitä myöten kuljetetaan myös puutavaraa Ouluun ja se on lyhin läntinen reitti Paljakan hiihtokeskukseen Puolangalle. Koska tie seurailee Ylivuotolta Sangin Tervolankylään Kiiminkijokea, siltä on useita liittymiä joen urheilukalastuspaikkoihin. Sen sijaan Kiiminkijoen taakse tieltä pääsee vain Alavuoton sillan kautta. Myöskään etelään Oulujoen suuntaan tieltä ei ole läpimenoyhteyttä, joskin Aittokylän ja Kivijärven tiet siihen suuntaan risteävät.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieyhteyksien ja asutuksen historiaa seututien 836 varrella:

  • Erkki Taskila (toim.), 1990. Vepsän viestejä vuosien varrelta. Kylähistoriaa Vepsänkylältä. 1990. 204 s. ISBN 952-90-2544-0
  • Timo Sarkkinen (toim.), 1994. Ylivuoton kylähistoria. Ylivuoton maamiesseura ry. 240 s. ISBN 952-90-5786-5
  • Esko Vesala ja Matti Savolainen (toim.), 2000. Sanginjärven kylähistoria. Sanginjärven kyläseura ry. 708 s. ISBN 952-91-2823-1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]