Tilanjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tilanjoki
Tilanjokea Kurimosta kilometri pohjoiseen.
Tilanjokea Kurimosta kilometri pohjoiseen.
Alkulähde Jorvasjärvi
Laskupaikka Kiiminkijoki
Maat Suomi
Pituus 12 km
Alkulähteen korkeus 134,2 m
Valuma-alue 405 km²

Tilanjoki on Kiiminkijoen sivuhaara Pohjois-Pohjanmaalla Utajärven alueella. Se saa alkunsa Jorvasjärvestä ja laskee Kiiminkijokeen hieman Kurimosta ylävirtaan. Joen kokonaispituus on 12 kilometriä, putouskorkeus noin 15 metriä ja valuma-alueen pinta-ala 405 neliökilometriä.

Joen kulku ja jokimaisema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki virtaa ensi Jorvasjärvestä lounaaseen, pääosan etelään ja lopuksi Kiiminginjoen lähellä kaakkoon. Joen varteen on helppo päästä jokea seurailevien metsäautoteiden takia, Koirakankaalle itään menevä metsäautotie ylittää joen sen keskivaiheilla Jokikynnäksen kankaan tienoilla. Joki on kapea ja koskipaikoista hyvin matala. Vesi on tummaa, joki virtaa useiden soiden ja rämeiden ohi, vaikka koskipaikat ovatkin kovaa kangasmaata.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki sopii kalastukseen ja melontaan. Joen yläosassa entisen Virtalan talon paikasta alaspäin on pitkä koskijakso, samoin alavirralla Tilankankaasta alaspäin. Keskijuoksu on suvantoa, mutta samalla erämaista ja asumatonta. Joessa on sekä taimenta että harjusta, samoin kuin ahventa ja haukea. Varsinkin alajuoksulla on useita kesäasuntoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]