Iso Karvasjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iso Karvasjärvi
Järven luoteispäätä, josta Karvasoja alkaa.
Järven luoteispäätä, josta Karvasoja alkaa.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Utajärvi
Koordinaatit 64°52′12″N, 26°33′18″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Karvasoja
Järvinumero 59.155.1.006View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 101,7 m
Rantaviiva 2,83 km [1]
Pinta-ala 0,26 km² [1]
Kartta
Iso Karvasjärvi

Iso Karvasjärvi on järvi Utajärven kunnan itäosassa Sanginkylässä Pohjois-Pohjanmaalla, lähellä Oulun kaupungin rajaa.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi sijaitsee entisen Ylikiimingin kunnan, nykyisen Oulun kaupungin, rajan vieressä, Puutturinjärvestä vajaa kolme kilometriä lounaaseen. Vain kolmisensataa metriä järven pohjoispäästä on Pikku Karvasjärvi. Järveä ympäröivät kankaat, idässä Yli-Karvasmaa, lännessä Karvaskoskenkangas ja etelässä laaja Maaselkä, jossa sijaitsee Sanginkylän kaakkoisin asumus, Karvasjärven talo. Se on nykyään metsästysmajakäytössä, kuten järvestä luoteeseen laskevan Karvasojan rannalla sijaitseva hirvikämppä.

Järvimaisema ja kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on rehevä, rannoiltaan pääosin suota, mutta kangaspaikoilla myös kivikkoa. Järven kalastoon kuuluvat tavanomaiset hauki, ahven ja särki. Karvasoja, joka laskee Sanginjoen sivuhaaraan Koivujokeen lähellä Pienelle Kivijärvelle menevää tietä, on kapea mutta kymmenisen kilometriä pitkä puro. Karvasjärven talon lisäksi järven ympärillä ei ole ollut asutusta. Kulkuyhteys järvelle oli aikaisemmin ennen muuta seututieltä 837 Maaselän kangasta kulkevaa polkua pitkin luoteeseen. Nykyään järven lähelle tulee idästä päin Kivijärven tieltä eli Vepsän kylän suunnasta Ylikiimingistä erkaneva metsäautotie, josta pääsee Koivuselän, Honkaselän ja Pehkeensuon turvetyömaan kautta myös kaakkoon eli seututielle 837 Kemilänkylän kohdalle. Koilliseen eli Sanginkylän Puutturinjärven suuntaan ei järveltä edelleenkään ole mitään tieyhteyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Iso Karvasjärvi Järviwiki. 1.2.2011. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 14.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanginjärven kylähistoria. Sanginjärven kyläseura ry. Sanginkylä 2000. Toim. Esko Vesala ja Matti Savolainen, 708 s. ISBN 952-91-2823-1 (Järven ympäristön asutus)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.