Marttisjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkaslammen laituri ja laavupaikka Marttisjärven kylässä, Olvassuon luontopolun lähtö- ja paluupaikalla.

Marttisjärvi on kylä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kylä sijaitsee samannimisen järven luoteispuolella noin 45 kilometrin päässä kunnan keskustaajamasta koilliseen.

Kylämaisema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän alueella on useita järviä. Näistä suurimmat ovat Iso Olvasjärvi, Iso-Timonen ja Marttisjärvi. Muita järviä ovat Kirkaslampi, Kärkkäänjärvi, Pikku-Timonen, Pikku Olvasjärvi sekä Paskolampi. Kylä sijaitsee Kiiminkijoen valuma-alueella. Kylän pohjoispuolella on laaja Olvassuon suojelualue.

Kylän elämää ja yhteyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marttisjärvi on Utajärven kirkkoherra Mauno Koivunevan pakinoissa usein mainittu kylä, jossa pidettiin vanhoillislestadiolaisten seuroja. Koivuneva kirjoitti Paimenpojan kierroksilta -pakinoita Päivämies-lehteen vuosina 19551978. Koivunevalla oli omia poroja alueella, jossa on myös Kälväsvaaran poroerotuspaikka.

Kylän pääyhteys Utajärvelle ja Puolangalle on Olvaksen paikallistie, Olvasjärventie, mutta Puolangan suuntaan menee myös Kälväsvaaran harjannetta pitkin metsäautotie Luppoperälle ja edelleen Auholle. Viinivaaran metsäautotietä taas pääsee länteen Ylikiiminkiin ja luoteeseen menee vielä kolmas metsäautotie Iso- ja Pikku-Olvasjärven välistä Pudasjärven Keinäsperälle ja edelleen Hetekylään.

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.