Saari-Sorsua

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saari-Sorsua
Järven länsirantaa, näkymä pohjoiseen
Järven länsirantaa, näkymä pohjoiseen

Saari-Sorsua
Koordinaatit 65°2.973′N, 26°44.641′E
Sijainti Utajärvi
Pinta-ala 0,14 km²
Pinnankorkeus 115,8 m
Rantaviiva 1,4 km
Laskujoki Sorsuanoja

Saari-Sorsua on Kiiminkijoen vesistöalueeseen kuuluva järvi Utajärven kunnan pohjoisosassa Pohjois-Pohjanmaalla. Järvi sijaitsee noin 35 kilometriä Utajärven keskustasta pohjoiskoilliseen ja 44 kilometriä Pudasjärven keskustasta etelälounaaseen.

Ympäröivien soiden lisäksi järvi saa vetensä etelästä virtaavasta Yliojasta, jonka alkulähteet ovat pieni Kylkilampi sekä Kivi-Sorsuan järvi. Saari-Sorsua laskee Sorsuanojaa pitkin pohjoiseen Nuorittajokeen. Järvi on matala sekä lievästi humuspitoinen ja rehevöitynyt. Järvessä on viisi saarta. Rannat ovat pääosin suota, mutta pohjoislaidalla Kapelonkankaalla on korkeampi kohta.

Kapelo-nimistä nykyisin asumatonta erämaataloa lukuun ottamatta järven rannoilla ei ole asutusta eikä kesäasuntoja. Kapelossa on päärakennus ja liiteri, jotka ovat avoinna, sekä lukittu rantasauna. Kapeloon johtaa hieman yli kilometrin mittainen polku pohjoispuolelta Autionperän suunnasta Viinivaaraan menevän metsäautotien pistotieltä. Idästä päin Kapeloon ei ole minkäänlaista merkittyä kulkuyhteyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia Saari-Sorsualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]