Poikajoki (Muhos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poikajoki (Muhos)
Poikajokea Isterinkosken yläpuoliselta sillalta
Poikajokea Isterinkosken yläpuoliselta sillalta
Alkulähde Murtosuo, Utajärvi
Laskupaikka Muhosjoki, Muhos
Maat Suomi
Pituus 22 km

Poikajoki on yli 20 kilometriä pitkä joki Pohjois-Pohjanmaalla. Se alkaa Utajärven Kormunkylästä itään olevilta soilta ja laskee Murronkylän kautta Muhosjokeen Hepoharjun kohdalla Muhosperällä Muhoksella.

Poikajoen rotkomainen laakso kuuluu valtakunnalliseen lehtojen suojeluohjelmaan. Sen kasvillisuus on poikkeuksellisen rehevää edullisen pienilmaston, ravinteiden runsauden ja kosteusolosuhteiden takia. Siellä kasvaa mm. lettorikkoa. Poikajoen eroosiolaaksot kuuluvat myös valtakunnalliseen harjujen suojeluohjelmaan.

Poikajoen tunnetuin nähtävyys on Isterinkoski, jossa joki putoaa jyrkästi niin sanotun Muhosmuodostuman itälaidalla. Hautavajoama syntyi 1 300 miljoonaa vuotta sitten, kun peruskallio vajosi. Peruskalliota onkin näkyvissä juuri Isterinkosken kohdalla. Paikalla olevan opastetaulun mukaan Isteri-sanan alkuperä ei ole tiedossa, mutta akateemikko Martti Haavio arveli sen liittyvän katolisella ajalla tunnetun pyhän Gregoriuksen eli Pyhän Yrjön legendaan. Kirjoitusmuodot St. Gorgi tai St. Georgio olisivat ehkä muuntuneet muotoihin Istori tai Isteri, jotka tunnetaan kansanrunoudesta.

Joen ylittää vuotta 1960 rakennettu silta vajaa kilometri Isterinkoskesta ylävirtaan. Kosken kohdalla on lisäksi polkusilta samalla paikalla, jossa on ollut aiemmin silta Muhoksen Hirsijärven kylään ja mylly, jonka kevättulva rikkoi vuonna 1922.

Kuvia Isterinkoskelta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.