Naamankylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naamantietä kylän länsilaidalla Leikonsuon kohdalla, itään eli kylälle päin nähtynä.

Naamankylä on kylä Naamanjoen varrella Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Sijainti ja yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naamankylä sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä kunnan keskustaajamasta itään, yhdystieltä 8300 risteävän Naamantien varrella. Perimätiedon mukaan kylä on syntynyt isonvihan aikaan, kun venäläisiä ryöstäjiä pakoon lähteneet perheet rakensivat alueelle piilopirtit. Naamankylältä pääsee myös itään, Järvikylältä Otermalle päin menevää metsäautotietä myöten, joka yhtyy seututie 800:aan Kaihlalahdessa. Pohjoiseen päin on sen sijaan suuri Säippäsuon-Kivisuon soidensuojelualue Kortejärvestä länteen, samoin kuin etelään Tolkansuon soidensuojelualue Kutujoesta länteen.

Kylän asutusta ja toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

30. joulukuuta 1938 kylälle päätettiin rakentaa oma koulurakennus, mutta talvisota keskeytti rakennustyöt. Ennen koulurakennuksen valmistumista, vuosina 19391947, koulu toimi tarkoitusta varten vuokratussa Ahosen pirtissä. Uusi koulurakennus paloi 26. marraskuuta 1960, ja sen tilalle rakennettiin toinen koulurakennus vuosina 19611962. Vuonna 1976 Naaman koulu lakkautettiin ja kylä liitettiin kirkonkylän koulupiiriin. Nykyisin kylän harvahko asutus on keskittynyt lähes yksinomaan jokivarteen, Alakylän, Korvenkylän, Naamankylän ja Järvikylän alueille, samoin kuin kesämökkiasutus.

Naamalla toimii kyläyhdistys Naaman kyläseura ry. Kylälle on rakennettu talkoilla oma kylätalo, Mäntyrinne, joka valmistui ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja rakennettiin tulipalon jälkeen uudelleen.

Kylän lähettyvillä on useita turvetuotantoalueita kuten Korteperänsuo, Kapustasuo ja Niskansuo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]