Sapilasmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sapilasmaan entinen koulurakenmnus heinäkuussa 2007.

Sapilasmaa on kylä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Se on Sanginkylän pohjoisin kolkka eli lähimpänä Juorkunaa Puolangalle menevän seututien varrella.

Sapilasmaan eli Jokikylän koulun paikasta oli kiistaa 1950-luvun vaihteessa. Jokikylä sijaitsee Kiiminkijoen varressa Sapilasmaalta linnuntietä muutama kilometri länteen. Alun perin oli tarkoitus rakentaa molempia alueita palveleva koulu. Jatkosodan aikana koulua pidettiinkin tilapäisesti Syrjälän talossa Jokikylässä. Vuonna 1951 ostettiin kuitenkin Metsähallitukselta tontti Puolangantien varrelta Sapilasmaalta ja seuraavana vuonna eli 1952 Sapilasmaalla aloitti 2-opettajainen koulu.

Jokikylältä Sapilasmaalle tehtiin koululaisille pari kilometriä pitkä tieura asumattoman metsäalueen läpi kylien väliin. Se on 2007 pahasti metsittynyt, koska sitä ei koskaan rakennettu varsinaiseksi maantieksi.

Jokikylän eli Sapilasmaan koulupiiri lakkautettiin jo vuonna 1960 ja liitettiin Sanginkylän koulupiiriin. Koulu ehti siis olla toiminnassa vain kahdeksan vuotta. Kaksiopettajaisessa koulussa oli 1950-luvulla viitisentoista oppilasta. Koulun avaamista edeltäneenä lukuvuonna 1950–51 oppilaita oli kahdeksantoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanginjärven kylähistoria. Sanginjärven kyläseura ry. Sanginkylä 2000. Toim. Esko Vesala ja Matti Savolainen, s. 623–624. ISBN 952-91-2823-1
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.