Potku (Utajärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Potkuntietä Sarviselän kohdalta länteen.

Potku on pieni Sanginkylään kuuluva sivukylä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa.

Sijainti ja yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potku sijaitsee Potkunjoen varrella, noin yhdeksän kilometriä eteläkaakkoon Sanginkylästä ja noin 20 kilometriä itäkoilliseen Utajärven keskustaajamasta. Kylä kuuluu Sanginkylän koulupiiriin. Potkulle lähtee maantie Yli-Utoksen suuntaan seututieltä 837 risteävältä tieltä. Potkuntie, joka päättyy Potkun taloon, on noin 8,5 km pitkä ja viivasuora. Tie ylittää Utosjoen Aution kylän kohdalla. Potkuntie jatkuu Henttulan tienä joen yli, mutta siltä ei ole jatkoyhteyttä pohjoiseen Yli-Utokselle päin eikä myöskään itään ja etelään, jossa iso Säippäsuo erottaa Potkun Utajärven Naamankylästä.

Asutus ja elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potku on Sanginkylän Utosjokivarren alueen vanhoja asuinpaikkoja. Potkun eli Ojanperän talo oli pitkään autio, samoin kuin muutamat muut asuinpaikat, ja siitä on ehkä naapurikylä Autio saanut nimensäkin. Potkulla on nykyään yhä muutamia asuttuja taloja, joissa harrastetaan maataloutta, sekä matkan varrella Pelkosen lomamökit Autionkylässä. Jokivarressa on kesämökkejä, mutta sekin on asumaton Potkuntien päästä Ala-Potkunjärvelle saakka, ellei Vaalan Paatinjärven asutusta Otermalla oteta huomioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanginjärven kylähistoria. Sanginjärven kyläseura ry. Sanginkylä 2000. Toim. Esko Vesala ja Matti Savolainen, 708 s. ISBN 952-91-2823-1 (Potkun kylän historia ja asutus).
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.