Korpinen (Utajärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korpinen
Järvinäkymä Uturankankaalta pohjoiseen.
Järvinäkymä Uturankankaalta pohjoiseen.
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Sijainti Juorkuna, Utajärvi
Koordinaatit 64°59′49″N, 26°45′29″E
Pinnankorkeus 114,8 m
Pinta-ala 0,11 km²
Laskujoki Korpisenoja
Järvinumero 60.034.1.002View and modify data on Wikidata
Korpinen (Utajärvi)

Korpinen (joskus myös Korpisenjärvi) on Kiiminkijoen vesistöön kuuluva pinta-alaltaan 11 hehtaarin[1] laajuinen järvi Utajärven kunnan Juorkunan kylässä.

Järvi sijaitsee Juorkunan lounaisosassa Lauttalammelta noin kilometri koilliseen ja Penikkajärveltä saman verran pohjoiseen. Järvi on erämaavesi, koska sinne ei ole muuta yhteyttä kuin polut Lauttalammin Toivolasta ja Penikkajärven Purikkaalta. Juorkunan Olvaksen ja Hetekyläntien välisen metsäautotien pistotie tosin tulee Lauttasuon kohdalla järven länsipuolelle vain vajaan kilometrin päähän.

Järvi ympäristöineen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven etelärannalla on Uturankangas, jossa on entinen pieni peltoalue. Muuten rannat ovat suota, lännessä Lauttasuo, pohjoisessa Siltasalmensuo ja itäkoillisessa laaja Siiransuo. Järven ympäristö on asumaton. Järven kaloja ovat hauki, ahven ja särki. Järvi on hyvin matala, siinä kasvaa sekä ulpukkaa että laajoina alueina ahvenvitaa. Vesi, joka tullee järveen pääosin läheisiltä soilta, on tummaa. Järven laskuoja on puro nimeltään Korpisenoja ja se laskee Kiiminkijokeen Alavuotolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pinta-alatieto, viitattu 16.2.2009.