Kivi-Sorsua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivi-Sorsua
Kivi-Sorsuan eteläpäätä, josta Ylioja lähtee.
Kivi-Sorsuan eteläpäätä, josta Ylioja lähtee.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Juorkuna, Utajärvi
Koordinaatit 65°01′50″N, 26°49′55″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Ylioja
Järvinumero 60.068.1.003
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 119,3 m
Rantaviiva 2,91 km
Pinta-ala 22,76 ha
Kartta
Kivi-Sorsua

Kivi-Sorsua on Kiiminkijoen vesistöalueeseen kuuluva järvi Utajärven kunnan pohjoisosassa Juorkunassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kivi-Sorsuan järvi sijaitsee Juorkunan ja Ylikiimingin välisen Hillatien varrella, noin viiden kilometrin päässä Hillatien ja Olvasjärventien risteyksestä länteen laajan Siiransuon pohjoislaidalla.[1]

Järvimaisema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivi-Sorsuan eteläpuolisen Siiransuon, itäisen pienemmän Aronsuon ja Hillatien pohjoispuolella olevan Ison Särkisuon väliin jää kaistale kovempaa kangasta järven pohjoisrannalla. Myös järven kaakkois- ja etelälaidalla on muutamia kangasnyppylöitä. Ympäröivien soiden lisäksi järvi saa vetensä Levä-Sorsuasta, pienemmästä itäisestä lammesta. Särkilammesta koillisesta siihen laskee myös Särkioja. Kivi-Sorsua on alkulähde Yliojalle, joka laskee Saari-Sorsuan kautta Sorsuanojana pohjoiseen Nuorittajokeen Pudasjärvellä. Järvi on matala, humuspitoinen ja rannoilta rehevöitynyt.

Järven käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pohjoisrannalla on mökki ja sitä vastapäätä niemeke, jossa on toinen pieni eräkämppä. Hieman kauempana Kylkilammen ja Yliojan välisellä kannaksella on kolmas metsästysmaja. Koska vielä yhden, alinta hirsikertaa lukuun ottamatta jo kokonaan lahonneen, kalasaunan jäännökset ovat kangastöyräällä Yliojan suussa, voi ajatella järven ympäristöineen olleen jo pitkään kala- ja metsämiesten käymäpaikkana. Nytkin se tarjoaa urheilukalastajille saalista, ennen muuta haukia ja ahvenia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivi-Sorsua Järviwiki. 1.2.2011. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 7.9.2022.