Ahmaskosken silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmaskosken riippusilta
Silta joen itärannalla ylävirran suuntaan
Silta joen itärannalla ylävirran suuntaan
Ylittää Oulujoen
Sijainti Utajärvi
Siltatyyppi Riippusilta
Pituus 100 m
Avattu liikenteelle 1957
Suljettu 2013
Koordinaatit 64°38′34.8″N, 026°34′24.9″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ahmaskosken silta eli Ahmaskosken riippusilta on Utajärvellä sijaitseva puinen riippusilta. Sen rakennutti Oulujoki Oy[1] vuonna 1957 paikalle, jossa oli ennen voimalaitoksia Oulujoen Ahmaskoski.

Silta suljettiin vuonna 2013 huonon kunnon takia. Osan kansilankuista havaittiin olevan poikki ja osa oli niin lahonneita, että ne olivat katkeamisvaarassa.[1] Tehdyssä kuntotutkimuksessa ainoiksi käyttökelpoisiksi osiksi osoittautuivat tukitornit, jotka nekin vaativat kunnostuksen tai uusimisen. Ainakaan vuonna 2014 korjaus-, uusimis- tai purkutöihin ei liene tarkoitus ryhtyä.[2]

Sijainti ja rakenteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silta on noin 100 metriä pitkä ja ylittää joen viistosti koillinen–kaakko-suunnassa valtatie 22:n sillasta nelisensataa metriä ylävirtaan ja joen halkaisevasta Tekosaaresta muutama kymmenen metriä alavirtaan.

Silta on puurakenteinen, molemmilla rannoilla olevat kannatinpylväät ovat teräksestä. Se on tarkoitettu vain kävelijöille, kansi on tehty lankuista[1] ja kaiteet laudasta. Pylväiden kohdalla sillan korkeus on viitisen metriä, joen keskikohdalla pari metriä matalampi. Siltaa kannattaa molemmin puolin kolme teräsvaijeria ja se on kiinnitetty vaijereilla myös rantakallioihin.

Kuvia sillasta ja sillalta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c Siekkinen, Marko & Juopperi, Hanna: Jalka voi mennä lahon lankun läpi Ahmaskosken riippusillalla 7.8.2013. Yle. Viitattu 7.7.2014.
  2. Riekki, Jari: Riippusilta täytyy uusia, jättää muistomerkiksi tai purkaa pois Tervareitti.fi (Archive.orgin tallenne). 6.5.2014. Tervareitti Oy. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 7.7.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.