Valkiaisjärvi (Utajärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkiaisjärvi
Järveä pohjoisrannalta virkistysalueen suuntaan.
Järveä pohjoisrannalta virkistysalueen suuntaan.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Sanginkylä, Utajärvi
Koordinaatit 64°52′01″N, 26°44′24″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Pouhuoja
Järvinumero 59.153.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 113,1 m
Rantaviiva 2,6 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 37,77 haView and modify data on Wikidata
Valkiaisjärvi
Näkymä virkistysalueen uimarannan laiturilta.

Valkiaisjärvi eli Valkeisjärvi tai Valkeinen on pieni kirkasvetinen järvi Utajärven kunnan Sanginkylässä.

Järvi sijaitsee seututien 837 varrella, Puutturintien risteyksestä noin kilometri Puolangalle päin tien vasemmalla puolella. Järvellä ei ole laskujokea, vaan siitä lähtee pelkästään pieni etelään Vaarnikkasuolle laskeva Pouhuoja. Hiekkapohjainen järvi saanee vetensä lähteistä.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkiaisjärvi on Mustalammen ohella ollut pääosin kylän vanhan asuinpaikan eli Mustan talon mailla. Järven etelärannan nykyisen virkistysalueen paikalle perustettiin kuitenkin isossajaossa Hiltulan eli Määtän tila vuonna 1842. Vaikka Hiltula on jo hävinnyt, Valkiaisjärven rannat eivät ole jääneet autioksi, koska siellä on kylän tihein kesämökkiasutus.

Järven kirkasvetisyyden lisäksi tähän lienee vaikuttanut, että sen rannat ovat kuivaa kangasmaata lounaisnurkan pientä rämettä lukuun ottamatta. Matalan ja vähäravinteisen järven luonnollinen kalakanta on lähinnä pientä ahventa, mutta siihen on istutettu virkistyskalastajille sekä kirjolohta että siikaa.

Valkeisen virkistysalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkiaisjärven kaakkoisrannalla seututien 837 varrella on ollut pitkään Sanginkylän uimaranta, aiemmin myös tanssilava, jonka on korvannut Valkeisen virkistysalue. Virkistyalueella on uimaranta, soudettavana lauttana toimiva laituri, lentopallokenttä, kioski, kota sekä laavu. Alueeseen kuuluu myös erillinen vuokrakota saunoineen ja laavuineen. Järveen on istutettu virkistyskalastajia varten kirjolohta ja siikaa. Kalastajille on vuokrattavissa soutuveneitä, rantakodassa on lupa-automaatti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanginjärven kylähistoria. Sanginjärven kyläseura ry. Sanginkylä 2000. Toim. Esko Vesala ja Matti Savolainen, 708 s. ISBN 952-91-2823-1 (järven ympäristön historiaa)