Pieni Torvenjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni Torvenjärvi
Järven pohjoisrantaa länteen päin.
Järven pohjoisrantaa länteen päin.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Juorkuna, Utajärvi
Koordinaatit 64°57′55″N, 26°47′00″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Torvenjoki
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 113,6 m
Kartta
Pieni Torvenjärvi

Pieni Torvenjärvi on Kiiminkijoen sivuhaarassa Torvenjoessa olevan Torvenjärven pohjoisempi sivujärvi Utajärven kunnan Juorkunan kylässä.

Järvi sijaitsee Juorkunan Hamarinjärvestä noin kolme kilometriä etelään ja Sanginkylän Jokikylän pohjoisimmasta kolkasta taas nelisen kilometriä pohjoiseen. Hamarinjärven eteläpäästä alkava Kiiminkijoen läntinen haara Torvenjoki virtaa Torvenjärven läpi. Pienen Torvenjärven siitä erottaa kapea maakannas. Torvenjärvien välillä on puro, pienemmän järven vedenpinta on kymmenen senttiä isompaa korkeammalla.

Järvi ja sen ympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieni Torvenjärvi on erämaajärvi, sen rannalla on vain yksi kämppä eikä pysyvää asutusta. Järvelle on pistotieyhteys Hamarinjärven taitse Purikkaan talolle menevältä metsäautotieltä, jossa on kuitenkin Lehtomaan länsilaidalla 1,5 kilometrin päässä järvestä puomi. Järveltä on Purikkaaseen tietä myöten vielä pari kilometriä, isomman Torvenjärven rannalla olevaan asumattomaan Seppälän taloon on linnuntietä 800 metriä. Järven pohjoisin ranta on avokalliota, muuten rannat ovat suota ja rämettä. Torvenjärven kalakantaan kuuluvat hauki, ahven ja särki. Järvessä kasvaa ulpukkaa ja sen pääosin läheisiltä soilta oleva vesi on tummaa. Järvi on matala. Siihen laskee puroja useasta lammesta, Purikkaan vieressä olevasta Penikkajärvestä, sen länsipuolen Kaunislammesta ja Pikku-Penikasta, Pienen Torvenjärven lännen puolen Torviselkä-nimisen kankaan takana vajaan kahden kilometrin päässä olevasta Kivilammesta sekä järvestä vain noin puolen kilometrin päässä koilliseen olevasta Isosta Kuikkalammesta. Metsästäjät käyvät järvellä vesilintuja pyytämässä.