Päivämies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivämies
Lehtityyppi sanomalehti
Julkaisija SRK
ISSN ISSN 0355-8932
Levikki 24 000
Perustettu 1954
Päätoimittaja Olli Lohi
Sitoutuneisuus vanhoillislestadiolaisuus
Kotipaikkakunta Oulu
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloid
Ilmestymistiheys keskiviikkoisin
Kieli suomi
Aiheesta muualla
www.paivamies.fi

Päivämies on SRK:n julkaisema tabloid-kokoinen kristillinen, vanhoillislestadiolainen sanomalehti. Paperisen tabloid-lehden lisäksi Päivämies ilmestyy myös digilehtenä ja kaikille avoimena verkkolehtenä osoitteessa paivamies.fi[1]. Lehti kertoo vanhoillislestadiolaisen liikkeen toiminnasta ja opetuksesta. Lehti ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ja kirkollisiin kysymyksiin. Päivämiehen levikki on 24 000.

Lehti julkaisee myös hartauskirjoituksia ja henkilöhaastatteluja. Vakiojuttuja ovat esimerkiksi pääkirjoituksen viereen sijoitettu kolumni, Perhepeili sekä "Elämää ja ihmisiä". Kerran kuussa julkaistava nuorten osasto Kapsäkki käsittelee nuorten asioita. Kapsäkkiä toimittavat enimmäkseen nuoret itse. Lehdessä on myös arvioita kirjoista ja muista julkaisuista. Viikoittain lehdestä ilmestyy myös äänilehti CD-levynä.

Päivämies perustettiin vuonna 1954. Lehden päätoimittaja on Olli Lohi, ensimmäinen oli Antti Koukkari. Alun perin lehti tiedotti yleisesti kristillisyydestä, erityisesti evankelis-luterilaisesta kirkosta, mutta alkoi painottua myöhemmin vanhoillislestadiolaisuuden pää-äänenkannattajaksi.

SRK:n puheenjohtajan Olavi Voittosen (2007–2014) mukaan Päivämies on kristillinen viikkosanomalehti. Se kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja sen toimintaympäristöstä sekä ottaa Voittosen mukaan rakentavasti kantaa keskeisiin yhteiskunnallisiin ja kirkollisiin kysymyksiin. Hänen mukaansa lehti on poliittisesti sitoutumaton ja tarkoitettu kaikkien luettavaksi.[2] Päivämiehen perustamiskokouksen pöytäkirjojen mukaan Päivämies toimii vanhoillislestadiolaisuuden yhdyssiteenä. Lehti on arvostellut kirkon maallistumista.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päivämies paivamies.fi. 5.1.2017.
  2. Usko tulee kuulemisesta - SRK:n suviseurat Perhossa 2005. SRK 2005, sivu 23
  3. Alasuutari, Päivi: Kuuliaisuus koetuksella - Syntyvyyden säännöstelyn kielto vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä, s. 4-5. Sosiologian pro gradu. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos, 1992.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Palola, Jukka: Päivämies herätysliikelehtenä. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus, 2001. ISBN 951-693-232-0. [1]
  • Alatalo, Jani: Vanhoillislestadiolaisuuden käsittely julkisuudessa ja vanhoillislestadiolaisten suhtautuminen julkisuuteen Suomessa vuosina 1976-1984. Pro gradu -tutkielma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2006. [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.