Laestadian Lutheran Church

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Amerikan lestadiolaisuuden sukupuu. Sisältää myös kuolleet haarat.[1][2][3]

Laestadian Lutheran Church (LLC) on Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa toimiva vanhoillislestadiolaisten oma kirkko. USA:ssa ja Kanadassa toimii Laestadian Lutheran Church of America. Togossa ja Ghanassa toimii Laestadian Lutheran Church of Togo. Gambiassa toimii Laestadian Lutheran Church of Gambia. Muissa maissa vanhoillislestadiolaisuus toimii kansankirkkojen sisällä (Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, Norjassa, Virossa, Latviassa, muualla Euroopassa ja Ecuadorissa) tai yhdistystoimintana ilman kansankirkkoa (Keniassa).

LLC järjestyi 9. kesäkuuta 1973 nimellä Association of American Laestadian Congregations (AALC). Se vaihtoi nimeään vuonna 1994 kuvaamaan paremmin liikkeen henkistä perintöä. Järjestöllä on 29 seurakuntaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suurimmat näistä ovat Minnesotassa, Washingtonissa, Arizonassa, Michiganissa ja Saskatchewanissa. Seurakuntia palvelee 68 puhujaa, joista suurin osa on maallikkosaarnaajia.

Seuratoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LLC:n seuratoiminta poikkeaa suomalaisesta. Suomessa vanhoillislestadiolaiset kuuluvat kansankirkkoon, kun taas Pohjois-Amerikan vanhoillislestadiolaisilla on oma kirkko. Siksi toimitiloissa toimitetaan myös ehtoollinen ja kaste. Usein sunnuntaipäivä alkaa klo 11.00 aamuseuroilla. Illalla on iltaseurat noin klo 18.30. Seuratoiminnan laajuus vaihtelee alueittain. LLC pitää myös pyhäkouluja, raamattuluokkia ja erilaisia keskustelutapahtumia. Joka vuosi pidetään myös talvi- ja kesäseurat, joiden pitopaikka vaihtelee vuosittain. Vuonna 2006 suviseurat eli kesäseurat pidettiin Minnesotassa ja talviseurat Phoenixissa helmikuussa. LLC:n kahdessa leirikeskuksessa järjestetään erilaisia leirejä ja kursseja.

LLC lähettää internetin välityksellä vuorovälein seuroja Minneapoliksen, Longview'n ja Ishpemingin kirkoista. Lisäksi internetiin tallennetaan talvi- ja kesäseurojen saarnat jälkikäteen kuunneltaviksi. Seuroja lähetetään myös radion kautta.

Lähetystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LLC tekee sisälähetystyötä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ulkolähetystyötä tehdään Ecuadorissa, Keniassa ja Togossa. Togon pääkaupunkiin Loméen on rakennettu Laestadian Lutheran Church. Lähetystyötä tehdään pääosin englannin kielellä, mutta lähetysmatkoilla tarvitaan myös espanjan kielen taitoisia. Lähetystyötä tehdään yhteistyössä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen kanssa.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LLC julkaisee kahta lehteä. The Voice of Zion on kaksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä sanomalehti. Siinä on kirjoituksia englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi. Lastenlehti The Shepherd's Voice ilmestyy 7–9 kertaa vuodessa. Lehtiä on saatavilla myös äänikirjoina. Lisäksi kerran vuodessa julkaistaan noin 80-sivuinen julkaisu Christmas in Zion.

LLC on julkaissut myös lukuisia kirjoja. Osa LLC:n julkaisemista kirjoista on käännöksiä. Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisten opillisista asioista helppotajuisesti kertova Peltoon kätketty aarre on julkaistu englanniksi nimellä The Treasure Hidden in a Field. Lisäksi julkaistaan Raamattuja ja laulukirjoja. Lauluja julkaistaan myös espanjaksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenkirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talonen 2001, s. 25 ja 30
  2. Hepokoski 2002, s. 28, 40–41, 43–45, 85–91 ja 108
  3. Kinnunen 2004, s. 438