Siionin laulut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Siionin laulut
Kieli suomi
Genre hengellinen laulukokoelma
Kustantaja Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys
Julkaistu 2016
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Kristinusko: luterilaisuus

Osa artikkelisarjasta
Lestadiolaisuus

Larslevilaestadius.jpg

Henkilöitä
Lapin Maria
Lars Levi Laestadius
Juhani Raattamaa

Suunnat
Esikoislestadiolaisuus
Rauhansanalaisuus
Uusheräys
Vanhoillislestadiolaisuus
Muut suunnat

Kritiikki
Lestadiolaisuuteen liittyvät kiistat
Vanhoillislestadiolaisuuden kritiikki (vl)

Suuret seurat
Suviseurat (vl)
Opistoseurat (vl)
Juhannusseurat (el, rs ja vl)
Suvijuhlat (rs)
Kesäseurat (uh)

Lehtiä
Päivämies (vl)
Rauhan sana (rs)
Rauhan Side (el)
Lähettäjä (uh)

Laulukirjat
Hengelliset laulut (el)
Siionin laulut (vl)
Siionin matkalaulut (rs ja uh)

Siionin laulut on Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen julkaisema 367 hengellisen laulun kokoelma, jota käyttävät vanhoillislestadiolaiset. Siionin laulujen ja virsien kokoelmaa on käytetty vuodesta 1916. Nykyinen Siionin laulut -kokoelma on vuodelta 2016.

Kokoelmaa on käännetty myös vieraille kielille. Pohjois-Amerikassa käytetyn laulukokoelman nimi on: "Hymns and Songs of Zion" (1980), Ruotsissa "Sions sånger", Saksassa "Zions Lieder und Gesänge" (1996), Virossa "Siioni laulud ja kirkulaulud" (1999), sekä Venäjällä "Песни Сиона и Псальмы" (Pesni Siona i Psalmy) (2000).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siionin laulujen juuret ovat 1700- ja 1800-luvun vanhat Siionin Virret ja Halullisten Sielujen Hengellisten Laulujen -laulukokoelmissa (lempinimeltään Pikku Siioni), joita käytettiin paljon vanhan Virsikirjan ohella lestadiolaisuuden varhaisvaiheessa. 1870-luvulla lestadiolaisuuden piirissä alettiin julkaista myös omia pari tai muutama laulua sisältäviä lauluvihkosia. Mahdollisesti Juho Rankisen toimittama Jumalan Lasten Matka-Lauluja I vuodelta 1882 sisälsi jo toistakymmentä laulua. Yhteensä eri kokoelmissa oli toistasataa laulua 1880-luvulla.

Leonard Typön 346 laulua sisältävä Siionin kansan Matka-Laulut Elämän tiellä (1902–1916) tai lyhyesti Siionin Matka-Laulut ja Gustaf Skinnarin Jumalan lasten Rukous-, Ylistys- ja Kiitos-Wirsiä matkustaissamme elämän tietä läpi wihollisen maan Paratiisiin olivat suurimpia vanhoillislestadiolaisten käyttämiä kokoelmia ennen O. H. Jussilan kokoelmaa. Vuonna 1916 Oskari Heikki Jussila julkaisi Siionin laulut ja wirret, johon hän oli kerännyt 329 laulua. Hän toimitti laulukirjaa parisenkymmentä vuotta, poistaen ja lisäillen lauluja. Vuonna 1939 hän lopetti laulukirjan julkaisemisen.

Laulujen muita tekijöitä olivat muun muassa Kivijärven kirkkoherra Frans Petter Krank, hänen poikansa Yrjö Karanko vanhempi ja Toivo Kuulan isä Matti Kuula.

Uudistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SRK nimesi toimikunnan toimittamaan uudistettua laulukirjaa. Toimikunta julkaisi sen vuonna 1944. Toimikuntaan kuuluivat muun muassa Jussila, Kustavi Lounasheimo, L. P. Tapaninen ja Väinö Havas, joka kuitenkin kuoli jo jatkosodan alussa.

Vuonna 1958 SRK asetti uuden toimikunnan uudistamaan laulukirjaa. Siihen kuuluivat kirkkoherrat Pekka Lappalainen ja Paavo Viljanen ja apuna työssä olivat mm. Anna-Maija Raittila ja Pekka Raittila. Toimikunta jätti ehdotuksensa vuonna 1960, mutta koska samaan aikaan vanhoillislestadiolaisuudessa oli meneillään hajaannus, jossa erkani elämänsanalaisuus, ja toimikunnan jäsenet kuuluivat erkaantuneeseen ryhmään, jäi kirja SRK:n tarkastusvaliokunnalle. Valiokunnan tarkastama ja muuttama painos ilmestyi 1961.

Nykyistä edellinen käytössä oleva kokoelma hyväksyttiin vuoden 1976 SRK:n vuosikokouksessa. SRK:n asettamaan toimikuntaan kuuluivat muun muassa Pentti Liukkonen, Pentti Vinnurva, Hannes Holma, Eino Kimpimäki, Pekka Kinnunen, Taisto Häkli, Yrjö Koskimäki, Jaakko Linjama ja Niilo Rauhala. Kirjassa on myös useita Pentti Koskelon uudistamia vanhoja Siionin lauluja.

Vuoden 1986 virsikirjan uudistuksen yhteydessä myös Siionin laulujen kokoelmaa uudistettiin ja siihen liitettiin uusi virsikirja.

Vuonna 2004 päätettiin aloittaa Siionin laulujen uudistustyö. Tarkoituksena oli korjata laulujen kieliasua nykysuomea vastaavaksi. Vähän lauluettuja lauluja ja ns. vanhat virret poistettiin. Vuoden 2006 lisälaulut liitettiin osaksi kokoelmaa ja tehtiin uusia lauluja. Sävelmiä vaihdettiin ja tehtiin uusia sävellyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]