Suviseurat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suviseurat
vuosikokousseurat
Suviseurateltta vuonna 2016
Suviseurateltta vuonna 2016
Tyyppi kristillinen kesäkokous
Päivämäärä kesä-heinäkuun vaihde
Järjestämistiheys vuosittain
Tapahtumapaikka lentokentät, viimeiset peltoseurat vuonna 2019
Paikkakunta vaihtuu vuosittain
Ensimmäisen kerran 1906–
Kävijöitä noin 60 000–90 000
Järjestäjä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys
Kotisivut

Suviseurat on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen kesä-heinäkuun vaihteessa järjestämä hengellinen, kaikille avoin tilaisuus, jossa käy vilkkaimman päivän aikana lähes 90 000 seuravierasta eri maista, valtaosa Suomesta. Seuroista koostuvan tilaisuuden pitopaikka vaihtelee Suomessa vuosittain seurojen lähetysluonteen vuoksi. Seurat alkavat aattoseuroilla keskiviikkona[1] tai torstaina. Avajaisia vietetään perjantaina ja seurat päättyvät maanantaina. Kokonaiskäyntimääräksi voidaankin laskea eri päiviltä yhteensä yli 360 000[2].

Suviseurat ovat kehittyneet SRK:n vuosikokouksen ympärille. Ensimmäiset suviseurat pidettiin kokouksen yhteydessä Oulussa vuonna 1906.

Myös muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Ruotsissa ja Venäjällä, vanhoillislestadiolaiset pitävät kesäisin suuria seuroja tai suviseuroja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lestadiolaissaarnaajat kokoontuivat jo herätyksen alkuaikoina 1800-luvulla yhteen keskustelemaan opillisista asioista ja lähetystyöstä. Näitä saarnaajakokouksia alettiin pitää säännöllisemmin vuodesta 1872 Lannavaarassa Vittangin pitäjässä.[3] Vuonna 1888 Lannavaaraan valmistui Ruotsin prinsessa Eugenian rahoittama Lapin lähetyskoulu.[4] Tässä rakennuksessa alettiin pitää vuosittain, usein helmikuussa, kokouksia ja suuria seuroja.[3] Rakennuksessa oli nelisenkymmentä huonetta.[4]

Lannavaaran ulkopuolella pidettyjä suuria kokoontumisia olivat Ylitornion Alkkulassa ja Helsingissä pidetyt kokoukset.[5] Vuonna 1875 Alkkulassa pidettyyn kokoukseen osallistui arviolta noin 100 saarnaajaa ja 2 000 seuravierasta.[6] Vuonna 1889 pidettiin saarnaajakokous Helsingissä. Siellä käsiteltiin opillisia asioita ja lähetystyötä.[7] Tilaisuus kesti 11 päivää, ja sinne kokoontui lestadiolaissaarnaajia aina Lapista ja Pietarista saakka.[7]

Suviseurat on jatkumo Lannavaaran kokouksille. Uusheräys ei osallistunut Lannavaaran kokouksiin ollenkaan ja esikoislestadiolaiset lopettivat niissä käynnin vuonna 1897.[8] Lannavaaran kokouksien pitämistä jatkettiin Juhani Raattamaan toivomuksesta, ja niihin osallistuivat enää vanhoillislestadiolaiset.[9] Vuonna 1906 vanhoillislestadiolaiset kokoontuivat Ouluun keskustelemaan opillisista kysymyksistä ja lähetystyöstä. Samassa kokouksessa perustettiin Ouluun Lähetystoimen päätoimisto. Samalla pidettiin seuroja. Kokoukseen osallistui noin 90 saarnaajaa ja 2 000 seuravierasta.[10]

Vuosikokousseurat pidettiin aluksi talvella. Ensimmäisen kerran seurat pidettiin kesällä vuonna 1912 Rovaniemellä. Seurat siirrettiin kesälle paremman sään vuoksi. Alkuaikoina seurat pidettiin keskellä viikkoa, mutta vuoden 1964 jälkeen ne on pidetty viikonloppuisin. 1950-luvulla vuosikokousseuroja alettiin yleisemmin kutsua suviseuroiksi. Ennen suviseuroihin tultiin kävellen tai hevosella. Myöhemmin tultiin junalla, minkä vuoksi suviseurat järjestettiin yleensä lähellä rautatietä. Joskus saatettiin tilata kokonainen juna seuravieraiden kuljetusta varten ja seuravieraille myönnettiin alennuslippuja.

Seurapuheet ja laulut ovat kuuluneet alusta asti tapahtuman ohjelmaan. Jumalanpalveluksia on järjestetty sunnuntaisin vuodesta 1917 lähtien lähialueiden kirkoissa. 1960-luvulta lähtien jumalanpalvelus on pidetty myös suviseurateltassa.

Suviseurojen väkimäärä on kasvanut vuosien kuluessa, ja vieraita tulee yhä enemmän myös ulkomailta. Vuonna 1914 Oulaisissa suviseurojen väkimäärä oli 8 000 henkeä. Vuonna 1918 Lounaispuistossa Jyväskylässä oli tuhat vierasta omin eväin. Vuonna 1937 Jyväskylän Seminaarinmäellä oli 4 000 seuravierasta. Vuonna 1958 Hippoksella väkimäärä oli noin 15 000 henkeä. Vuonna 1967 Jämsässä väkimäärä oli 30 000 seuravierasta. Vuonna 1987 Hankasalmella väkimäärä oli 65 000 henkeä. Porissa 2017 vieraita oli lauantaina 87 000.[11] Suviseurojen väkimäärä lasketaan kertoimien avulla. Esimerkiksi autolla ja asuntoautolla on oma kertoimensa. SRK:n mukaan luotettava tulos kävijämääristä on tärkeää erityisesti huollon kannalta. Suviseuroista ei lasketa eri päivien kävijämääriä yhteen, vaan luku on lauantailta, jolloin alueella on eniten ihmisiä.[12]

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhuja saarnaa seuraväelle. Perho 2005.

Suviseurojen ohjelmana on seurapuheet eli saarnat, joita pidetään yhteensä noin 40. Seurapuhujina ei ole naisia. Suviseurat kestävät perjantaista maanantaihin, mutta osa seuravieraista saapuu paikalle jo keskiviikkona. Keskiviikkona ja torstaina pidetään aattoseurat. Lauantaina seurateltassa on ehtoollinen, jolla käy 20 000–30 000 seuravierasta[13]. Sunnuntaina seurateltassa on jumalanpalvelus, ja jumalanpalveluksia pidetään myös lähialueiden kirkoissa. Suviseurojen yhteydessä pidetään myös SRK:n vuosikokous, puhujien ja seurakuntavanhinten kokous sekä kansainvälisyysilta ulkomaalaisille. Vuosikokous ja puhujienkokous ovat suljettuja tilaisuuksia, joissa median edustajien ei sallita olevan paikalla. Vuosikokouksessa jäsenyhdistysten eli paikallisten rauhanyhdistysten valitsemat edustajat päättävät tavanomaisista yhdistyslain mukaisista kysymyksistä.

Suviseuroissa on keskusteltu ajankohtaisista asioista ja SRK on antanut niissä julkilausumia erilaisista asioista kuten ehkäisystä, alkoholista ja televisiosta 1960-luvulla. Uusimmat julkilausumat on annettu vuosina 1994, 2002 ja 2005. Vuonna 2005 ilmaistiin huoli Jumalan sanan väheksymisestä ja kerrottiin vanhoillislestadiolaisten torjuvasta suhtautumisesta avoliittoon sekä eutanasiaan ja torjuttiin samaa sukupuolta olevien suhteiden toteuttaminen syntinä, vaikkei taipumus itsessään ole syntiä[14].

Suviseuroissa saatetaan joskus pitää myös tiedotustilaisuuksia, joissa myös saatetaan tiedottaa liikkeen hengellisestä opeista[15]. Esimerkiksi vuonna 2009 Oripäässä tiedotettiin SRK:n lapsi- ja nuorisotyöstä sekä liikkeen kannasta ehkäisyyn[16] ja vuonna 2010 Liperissä seurajärjestelyistä sekä avioliitosta ja pyhyydestä[17].

Valtaosa seuravieraista on lapsia ja nuoria, sillä vanhoillislestadiolaiset perheet ovat suomalaisittain ajatellen erittäin suuria[18]. On arvioitu, että herätysliikkeen piirissä elää tätä nykyä yli 50 000 alle 18-vuotiasta. Ainoa erityisesti nuorille suunnattu ohjelma on perjantai-illan alustus.

Seurat ovat myös lähetystapahtuma, joten puheet tulkataan viidelle kielelle sekä viittomakielelle. Lisäksi suviseuroissa toimii suviseuraradio, joka lähettää saarnoja ja ohjelmaa noin kolmen miljoonan suomalaisen kuuluville sekä Internetin kautta kaikkialle maailmaan. Saarnojen välillä se tarjoaa toimitettua ohjelmaa lestadiolaisuudesta. Suviseura-alueella toimii myös lyhytkantoinen radiolähetin, jolta voi kuunnella saarnoja tulkattuna neljälle kielelle. Vuodesta 2004 alkaen saarnat on tallennettu internetiin kuunneltavaksi myöhemmin. Yle radioi kaksi saarnaa sunnuntaisin kello 18.00. Ylen valtakunnallinen radiointi on järjestetty vuoden 1939 Kemin suviseuroista lähtien.

Muut järjestelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suviseurat on kansainvälinen tapahtuma. Liput kuvaavat maita, joissa SRK:lla tai sen sisarjärjestöillä on säännöllistä seuratoimintaa.

Alueena on yleensä laaja noin yhden neliökilometrin peltoaukea tai lentokenttä. Keskellä suviseura-aluetta on keskusaukea, jolla sijaitsee apteekki, ensiapu, info, grilli, isoteltta, juhlaportti, kioski, pankki, posti, ruokala ja SRK:n kirjamyymälä. Keskusalueen ympärillä on majoitusalueet, joille majoittautuu suurin osa vieraista asuntoautoihin, -vaunuihin ja telttoihin. Suomalaisen elintason kohotessa telttojen määrä on vähentynyt asuntovaunujen ja -autojen osuuden kasvaessa. Alueille on ripoteltu myymälöitä ja vessoja sekä yksi suihkupiste. Alueen laitamilla on pysäköintialueita, jonne voi pysäköidä kulkuneuvon käydessään alueella ilman yöpymistä. Hetkellisesti suviseura-alueesta tulee Suomen 11. suurin kaupunki Porin jälkeen.[19]

Saarnat kuuluvat isossa teltassa mutta myös muualla seurakentällä kaiutinjärjestelmän avulla. Kentälle on sijoitettu noin 200 kaiutinpylvästä. Ensimmäisen kerran kovaäänisiä on käytetty suviseuroissa Rovaniemellä vuonna 1931. Vuonna 1981 äänentoistoa parannettiin kehämenetelmällä päällekkäisen kaiun eliminoimiseksi.

Seuraorganisaatio pitää suviseurojen alla ja suviseurojen aikana tiedotustilaisuuksia, joissa kerrotaan mm. seurajärjestelyistä. Myös SRK on pitänyt tiedotustilaisuuden suviseurojen aikana. Niissä on käsitelty esim. liikkeen kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Suviseuroissa on ollut myös julkistustilaisuus, jossa on julkaistu SRK:n uusia kirjoja ja äänitteitä. Suviseuroista valmistetaan suviseurajulkaisu, joihin vuoteen 2012 saakka koottiin seurapuheet ja tietoa SRK:n toiminnasta. Vuodesta 2013 suviseurajulkaisussa ainoastaan avajaistilaisuuden puheet on litteroitu. Muut puheet ovat liitteenä mp3-muodossa. Suviseuroista tehdään verkkosivut. Sotkamon suviseuroista tehtiin myös wap-sivut.

Nettisivuilta on ollut mahdollista perehtyä suviseurojen tapahtumiin, kokousten julkilausumiin ja kuunnella puheita myös jälkikäteen.

Suviseuroja varten valmistettiin postin erikoisleima, jota sai vain suviseurojen ajan. Ensimmäisen kerran erikoisleima (nro 389) julkaistiin vuonna 1966 Oulussa. Suviseuroista on perinteisesti lähetetty tervehdyssähke arkkipiispalle, hiippakunnan piispalle, Suomen presidentille, maaherralle ja sisarjärjestöille Amerikoihin ja Ruotsiin.[20]

Suviseurojen maamerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhlaportti vuoden 2018 suviseuroissa.
Suviseurojen juhlaportilla 2018.

Suviseurojen näkyvimmät maamerkit ovat keskusalueella sijaitsevat seurateltta, juhlaportti ja lippurivi. Ennen kännyköiden yleistymistä ilmoitustaulu, jolle vieraat kiinnittivät tapaamistoiveitaan, oli useita metrejä pitkä ja hyvin näkyvä maamerkki.

Suviseurateltta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen suviseurateltta tai iso teltta[21] otettiin käyttöön vuonna 2009 Oripään suviseuroissa.[22] Seurateltta on 80 metriä pitkä ja 35 metriä leveä eli pohjapinta-alaltaan noin 2 800 m². Istumapaikkoja siellä on noin 4 200 hengelle.[23] Seuratelttaa käytetään myös Ranuan ja Reisjärven opistoseuroissa.

Aiempi seurateltta oli noin 2 100 neliömetrin suuruinen teltta, johon mahtuu yhtäaikaisesti noin 4 200 henkeä (aiemman ilmoituksen mukaan 6 000)[24][25]. Teltassa oli yhdeksän isoa mastoa ja kymmeniä pienempiä. Sitä pystytti kerralla noin 100 hengen osasto, jota johti noin seitsemän ryhmänjohtajaa. Teltan pystyttämiseen meni aikaa noin kahdeksan tuntia.

Teltta oli käytössä ensimmäistä kertaa Kajaanissa 1938. Puolustusvoimat lainasi sitä talvisodassa siirtoväen tavaroiden säilytyspaikaksi. Teltan runko vaihdettiin vuonna 1960, koska 4 000 hengen teltta oli rapistunut ja käynyt pieneksi. Uusi kangas hankittiin vuonna 1981. Vuoden 2009 suviseuroihin hankittiin uusi hieman isompi teltta.

Juhlaportti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhlaportissa on kuvattu ja kirjoitettu seurojen tunnuslause, joka on jokin Raamatun jae. Portti on rakennettu ensimmäisen kerran vuonna 1949 Haapajärvelle, jossa tunnuslause oli ”Sinä teit hyvin kun tulit”.

Lippurivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippurivi on kasvanut 19 lippuun, kun aluksi vuonna 1932 Iisalmessa oli käytössä vain Suomen, Ruotsin, Norjan ja Yhdysvaltain liput. Liput ovat ranskankielisessä aakkosjärjestyksessä. Kun Suomella on EU:n puheenjohtajuuskausi, lippurivissä on myös EU-lippu. Vuonna 1991 Jämijärvellä nähtiin sellainenkin erikoisuus, että käytännössä ateistisen Neuvostoliiton lippu liehui lippurivissä. Suviseuroissa Pyhäjoella oli 19 lippua, joista uusimmat olivat Ecuadorin ja Senegalin. Liput kuvaavat maita, joissa SRK:n seurapuhujat käyvät ajoittain järjestämässä seuroja. Poliittisen maailmantilanteen vuoksi Lopen suviseuroissa vuonna 2022 on poikkeuksellisesti vain Suomen lippuja[26].

Radio- ja kaiutinmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 kaiutinmasto korvattiin uudella järjestelmällä.lähde? Radio- ja kaiutinmasto sijaitsi ison teltan vieressä. Itse masto oli 24 metriä korkea, mutta ukkosenjohdatin mukaan laskettuna sen kokonaiskorkeus oli 30 metriä. Masto oli koottu neljästä kuuden metrin elementistä. Se välitti ääntä radiotaajuuksille kuuden lähetysantennin kautta. Mastossa oli myös 20 suurta kaiutinta, joista ääni välitettiin seurakentälle.

Suviseurapaikkakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1906–1939

Vuosi Paikkakunta
1906 Oulu
1907 Oulu
1908 Ylivieska
1909 TornioHaaparanta
1910 Helsinki
1911 Kokkola
1912 Rovaniemi
1913 Kajaani
1914 Oulainen
1915
1916 Oulu
1917 Ii
1918 Jyväskylä
1919 Kemi
1920 Vaasa
1921 Ylivieska
1922 Viipuri
1923 Kajaani
1924 Oulu
1925 Rovaniemi
1926 Haapajärvi
1927 Jyväskylä
1928 Oulu
1929 Tornio
1930 Kajaani
1931 Rovaniemi
1932 Iisalmi
1933 Oulu
1934 Oulu
1935 Oulu
1936 Rovaniemi
1937 Jyväskylä
1938 Kajaani
1939 Kemi

1940–1969

Vuosi Paikkakunta
1940 Oulu
1941 ††
1942 Oulu
1943 Haapajärvi
1944 †††
1945 Nivala
1946 Pori
1947 Joensuu
1948 Kuopio
1949 Haapajärvi
1950 Ylivieska
1951 Rovaniemi
1952 Tornio
1953 Iisalmi
1954 Tampere
1955 Kemi
1956 Oulu
1957 Kuopio
1958 Jyväskylä
1959 Helsinki
1960 Kajaani
1961 Kuusamo
1962 Raahe
1963 Ylivieska
1964 Joensuu
1965 Rovaniemi
1966 Oulu
1967 Jämsä
1968 Reisjärvi
1969 Nivala

1970–1999

Vuosi Paikkakunta
1970 Alajärvi
1971 Ruukki
1972 Pudasjärvi
1973 Ranua
1974 Hollola
1975 Turku
1976 Sievi
1977 Haapajärvi
1978 Kajaani
1979 Rovaniemi
1980 Keminmaa
1981 Perho
1982 Oulunsalo
1983 Kalajoki
1984 Hollola
1985 Kuusamo
1986 Outokumpu
1987 Hankasalmi
1988 Vihti
1989 Ranua
1990 Haapavesi
1991 Jämijärvi
1992 Iisalmi
1993 Haukipudas
1994 Tornio
1995 Toholampi
1996 Alajärvi
1997 Rovaniemi
1998 Pudasjärvi
1999 Kruunupyy

2000–

Vuosi Paikkakunta
2000 Petäjävesi
2001 Ruukki
2002 Maaninka
2003 Muhos
2004 Nivala
2005 Perho
2006 Sotkamo
2007 Valkeala
2008 Sievi
2009 Oripää
2010 Liperi
2011 Lumijoki
2012 Loppi
2013 Pudasjärvi
2014 Pyhäjoki
2015 Vaasa
2016 Tornio
2017 Pori
2018 Äänekoski
2019 Muhos
2020 †††† (radio- ja nettiseurat)
2021 ††††† Reisjärvi (radio- ja nettiseurat)[27]
2022 Loppi[27]
2023 Kauhava[27]
2024 Pudasjärvi[27]
2025 Loppi
2026 Kauhava
2027 Pudasjärvi

Poikkeukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suviseurat on järjestetty usein peltoaukealla.[28]
 • (†) Vuoden 1915 suviseurat Ruotsin Alakainuussa (Nederkalixissa) peruuntuivat lavantauti-epidemian vuoksi.
 • (††) Vuonna 1941 suviseurojen piti olla Haapajärvellä, mutta jatkosodan takia ne jäivät pitämättä.
 • (†††) Vuoden 1944 suviseurat Nivalassa jäivät myös pitämättä jatkosodan takia virallisesti, mutta koska peruutusviesti ei tavoittanut kaikkia, paikalle saapui seuravieraita ja puhujia noin tuhat ja seurat pidettiin.
 • (††††) Vuonna 2020 suviseurat päätettiin toteuttaa radio- ja nettiseuroina koronaviruspandemian vuoksi. Reisjärvelle suunnitellut suviseurat siirrettiin pidettäväksi vuonna 2021.[29]
 • (†††††) Vuonna 2021 Reisjärven suviseurat päätettiin toteuttaa radio- ja nettiseuroina koronaviruspandemian vuoksi.

Vuoden 1936 suviseuroja siirrettiin myöhemmäksi, 7.–9. päiväksi heinäkuuta eduskuntavaalien takia. Vuoden 1922 Viipurin suviseurat sekä vuoden 1951 suviseurat Rovaniemellä pidettiin ennen juhannusta. Maanantai tuli vakinaiseksi seurapäiväksi vuonna 1966.

Suviseurat Suomen ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Suviseurat ovat erityisesti Suomelle ominaisia, niitä järjestetään muuallakin. Näitä seuroja järjestetään Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Kooltaan ne ovat Suomessa järjestettäviä seuroja pienempiä. Niiden sisältö on sama kuin Suomessakin, eli ne koostuvat saarnoista ja lauluista.

Ruotsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin suviseurat järjestää Sveriges Fridsföreningars Centralorganisation (SFC). Suviseurat pidetään nykyisin vuorovuosin Taalainmaalla ja Tukholmassa helatorstaiviikonloppuna.[30] Vuonna 2020 suviseurat Taalainmaalla peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.[31]

Ensimmäiset Ruotsin suviseurat pidettiin vuonna 1985 Gagnefissa. Pohjois-Ruotsissa suviseurat on pidetty neljä kertaa: Kalixissa vuosina 1988 ja 1992 sekä Haaparannalla vuosina 2006 ja 2009.

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikassa suviseurat järjestää Laestadian Lutheran Church (LLC). Seurat pidetään kesä-heinäkuun vaihteessa. Vuonna 2020 suviseurat päätettiin toteuttaa nettiseuroina koronaviruspandemian vuoksi ja Michiganin Marquetteen suunnitellut suviseurat siirrettiin pidettäväksi vuonna 2021.[32]

Vierailijoiden määrät riippuvat pitopaikasta. Vuoden 2006 kesäseuroihin Rockfordiin odotettiin 4 000–4 500 vierasta.[33] Vieraita seuroihin tulee pääosin Pohjois-Amerikasta. Seurat järjestetään usein kouluilla ja urheiluhalleissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Palola, Ari-Pekka: Suvi on läsnä. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, 2006. ISBN 951-843-077-2.
 • Hautamäki, Aimo: Suviseuroja 100 vuoden ajan 23.6.2006. Kajaanin rauhanyhdistys. Viitattu 23. kesäkuuta 2006.
 • SRK: Suviseurojen historiasta 2005. SRK. Arkistoitu 6.1.2013. Viitattu 23. kesäkuuta 2006.
 • Lohi, Seppo: Pohjolan kristillisyys. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, 1997. ISBN 951-8940-69-X.
 • Zidbäck, Aulis: Pohjolan suurin maallikkosaarnaaja. Juhani Raattamaan kristillisyydennäkemys ja suhde laestadiolaisuuden suuntamuodostukseen. Kysymys esikoisseurakunnasta. Otava, 1941.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Keskiviikko 27.6. www.suviseurat.fi/2018. Viitattu 29.7.2020.
 2. Kauhavan suviseurojen vieraat vuonna 2023: ke+to+pe+la+su = 23+56+76+86+80 = 321 tuhatta ja lisäksi maanantai 40 (2016) ; Pelastustieto.fi 1.7.2023: Suviseurat – kuin isohko kaupunki palveluineen, palokuntineen ja ambulansseineen; Järviseudun Sanomat 1.7.2023: SRK:n Suviseurat Kauhavalla avattiin virallisesti – perjantai-iltana väkimäärä alueella 76 000; Suviseurat.fi 2.7.2023: Suviseurojen kävijäodotukset ylittyivät (Arkistoitu – Internet Archive); YLE: Viimeiset suviseuravieraat tien päälle tänään – paluuliikenne vilkastuu illalla. Viitattu 23.7.2023.
 3. a b Aulis Zidbäck 1941, sivu 189.
 4. a b Aulis Zidbäck 1941, sivu 190.
 5. Lohi 1997, sivut 86–87.
 6. Lohi 1997, sivu 81.
 7. a b Lohi 1997, sivu 489.
 8. Aulis Zidbäck 1941, sivut 191 ja 217.
 9. Aulis Zidbäck 1941, sivut 237 ja 236–237.
 10. Ari-Pekka Palola 2006, sivu 9.
 11. Porin Suviseurat ovat päättyneet – Suviseurat Porissa 2017 www.suviseurat.fi/2017. Viitattu 29.7.2020.
 12. Heikki Rusama: Kesäjuhlien kävijämäärät huimassa nousussa? 23.8.2006. Kotimaa. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 25. syyskuuta 2006.
 13. Palola 2006, s. 287.
 14. Oikea ja väärä (Arkistoitu – Internet Archive). Vuoden 2005 julkilausuma, SRK.
 15. Suviseurat: Tiedotusvälineille (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 8.6.2011.
 16. Minä uskon Jumalaan, Isään [1]
 17. Suviseurat: Tiedostustilaisuus: Lasten, nuorten ja kotien tukena[vanhentunut linkki]. Viitattu 8.6.2011; Minä uskon Jumalaan, Isään: Alustus Oripään suviseuroissa. [2][vanhentunut linkki], Suviseurat 2010: Tiedotteet[vanhentunut linkki]
 18. Kuva taiteilija Hannu Pakarisen näyttelystä Oulun taidemuseossa, sarjasta Jumalan lahja [3][vanhentunut linkki]
 19. Kuntien asukasluvut: Väestörekisterikeskus – asukasluvut 7.6.2007. Väestörekisterikeskus. Arkistoitu 24.4.2007. Viitattu 7.6.2007.
 20. Päivämies 12.7.2006, sivu 12.
 21. Suviseurasanasto www.suviseurat.fi/2015. Viitattu 21.7.2019.
 22. Suviseurateltan kannatinrakenne www.kavennus.com. Viitattu 21.7.2019.
 23. Suviseuratiedotus: Oripäässä otetaan käyttöön uusi seurateltta[vanhentunut linkki]. Suviseurat.fi 16.6.2009. Viitattu 16.6.2009.
 24. Suviseurasanasto: suviseurateltta (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 7.6.2007
 25. Päivätiedote, perjantai 14.7.2006 (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 6.7.2007
 26. Lopen Suviseurojen liputuskäytäntö 2022 suviseurat.fi. Arkistoitu 2.7.2022. Viitattu 23.6.2022.
 27. a b c d Päivämies: Suviseurat Reisjärvellä järjestetään radiossa ja verkossa www.paivamies.fi. Viitattu 16.4.2021.
 28. Viimeiset peltoseurat Reisjärven Järvikylällä suviseurat.fi. 16.4.2020. Viitattu 16.4.2020.
 29. Päivämies: Su­vi­seu­rat jär­jes­te­tään tänä ke­sä­nä ra­di­os­sa ja ne­tis­sä www.paivamies.fi. Viitattu 16.4.2020.
 30. Administrator: Suviseurat sfcorg.se. Arkistoitu 28.9.2018. Viitattu 27.9.2018.
 31. SFC: SFC:n Suviseurat Taalainmaalla peruttu. Päivämies, maaliskuu 2020, 66. vsk, nro 13, s. 23. Oulu: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys. ISSN 0355-8932. (suomeksi)(ruotsiksi)
 32. LLC: 2020 LLC Summer Services Announcement llchurch.org. Arkistoitu 5.8.2020. Viitattu 4.5.2020. (englanniksi)
 33. Roz Kohls: DC Laestadians to cohost summer service June 26, 2006. Herald Journal – Enterprise Dispatch. Viitattu 31.1.2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Taskila, Matti (toim.): Luonasi on elämän lähde: SRK:n suviseurat Maaningalla 2002. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, 2002. ISBN 951-843-030-6.
 • Palola, Ari-Pekka (toim.): Suvi on läsnä – Suviseurojen historia. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, 2006. ISBN 951-843-077-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]