Pikkaralan rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pikkarala
Kuva asemalta
Yksityisasuntona oleva Pikkaralan asemarakennus
Perustiedot
Lyhenne  Pkl
Rataosa  Oulu–Kontiomäki
Sijainti  64°54′45″N, 025°45′16″E
Osoite  Asematie 13, 90310 Oulu
Kunta  Oulu
Etäisyydet  Oulu 19 km
Kontiomäki 147 km
Avattu  1. marraskuuta 1927,[1]
Lakkautettu  linjavaihteena 1980-luvulta vuoteen 1997
 • henkilöliikenne  3. kesäkuuta 1984 [1]
Liikenne
Muut tiedot  junakohtauspaikka,
ei kaupallista liikennettä
Asemarakennus
Tyyppi  pysäkkirakennus
Suunnittelija  Jarl Ungern, Thure Hellström
Materiaali  puu
Valmistunut  1927
Ratapiha
Raiteisto  1 pääraide
1 kohtausraide

Kuva asemalta
Pikkaralan ratapiha idästä nähtynä keväällä 2007

Pikkaralan rautatieasema (lyh. Pkl)[1] on rautatieasema Pikkaralan kaupunginosassa Oulun kaupungissa rataosalla Oulu–Kontiomäki, 19 kilometrin päässä Oulun rautatieasemalta. Liikennepaikan etäisyys Helsingin rautatieasemalta Haapamäen ja Oulun asemien kautta mitattuna on 771,8 kilometriä. Nykyisin Pikkarala on kohtauspaikka. Henkilöjunat eivät pysähdy asiakaspalvelua varten, eikä asemalla ole kaupallista tavaraliikennettä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkaralan rautatieasema rakennettiin Oulun–Kontiomäen rautatien rakentamisen yhteydessä ja avattiin liikenteelle 1. marraskuuta 1927.[1] Rataosan muiden asemarakennusten tapaan asemarakennus edustaa aikansa tyypillistä funktionaalista tyyliä: aiemmista kansallisromanttisista ihanteista on luovuttu ja tyyliä on pelkistetty ja yksinkertaistettu.

Pikkaralan asema ei olemassaolonsa aikana toiminut itsenäisenä liikennepaikkana, vaan oli Oulun liikennepaikan alainen virkamiesasema. Pikkarala oli myös henkilöliikenteen ja tavaralliikenteen merkittävä alueellinen kuormausasema aina autoistumiseen saakka, jolloin rahti alkoi siirtyä kumipyörille. Kun henkilöjunien pysähdykset Pikkaralassa lopetettiin lättähattuliikenteen päättymisen myötä, myös aseman miehitys lopetettiin, Pikkaralan liikennepaikka poistettiin aikatauluista ja opastimet pimennettiin.

Turvalaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Pikkaralan asemalla oli käytössä ns. köyhänmiehen releasetinlaite, eli varmistuslukko- ja opastinturvalaitos. Tuolloin liikennepaikan vaihteet olivat paikallisesti käsin käännettäviä ja varmistuslukoilla lukittavia. Liikennepaikan lakkauttamisen yhteydessä opastimet kuitenkin poistettiin käytöstä. Kauko-ohjaukseen liittyvien turvalaitemuutosten yhteydessä vanha varmistuslukkolaitos purettiin, ja korvattiin releasetinlaitteella. Myöhemmin releasetinlaite siirtyi kauko-ohjattavaksi Oulusta käsin, jolloin asema jäi lopullisesti miehittämättömäksi.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulu–Kontiomäki -rataosan kauko-ohjauksen rakentamisen myötä 19961997 Pikkaralan liikennepaikka sai uuden elämän junakohtauspaikkana. Ratapihalla on yksi 780 metrin mittainen sivuraide, joka on riittävän pitkä lähes kaikille junille. Pikkarala liitettiin kauko-ohjaukseen rataosan ensimmäisenä liikennepaikkana: kauko-ohjauksen rakennustöiden ajan Pikkarala toimi tilapäisesti myös miehitettynä junasuorituspaikkana. Nykyisin liikennepaikan liikenteenohjaustoimintoja hoidetaan keskitetysti Oulusta käsin.

Asemamiljöö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkaralan asema-alueella on hyväkuntoisia alun perin rautatiehenkilökunnalle tarkoitettuja rakennuksia. Nykyisin nämä rakennukset ovat yksityisasuntoina.

Asemamiljööseen kuuluvaksi voidaan laskea myös laajat sorakuopat aseman etelä- ja itäpuolella. Sorakuopista on kaivettu tuhansia kuutioita soraa sekä teiden että rautatien pengermateriaaliksi. Sorakuopissa oli laajoja raiteistoja vielä 1990-luvun puolessa välissä, mutta ne purettiin kauko-ohjaukseen siirtymisen myötä. Ennen raiteiden purkua sorakuopilla säilytettiin vanhentunutta, romutettavaa rautatiekalustoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Liikennepaikat: Pikkarala Vaunut.org. Resiina-lehti. Viitattu 5.1.2010.