Seututie 847

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finland road sign F31-847.svg
Seututie 847
Vanha Nelostie
Seututie 847 Kempeleen ja Oulun rajalla.
Seututie 847 Kempeleen ja Oulun rajalla.
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 56 km
Alkupiste Haaransilta, Liminka
Reitti Tupos (5 km)
Kempele (12 km)
Äimärautio (20 km)
Linnanmaa (30 km)
Kello (40 km)
Haukipudas (46 km)
Päätepiste Räinänperä, Ii (56 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Seututie 847 eli niin kutsuttu Vanha Nelostie on Limingan Haaransillalta Kempeleen, Oulun ja Haukiputaan kautta Iin kunnan Räinänperälle johtava seututie. Pääosa tiestä on entistä Nelostietä.

Tie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie alkaa Limingan kirkonkylän kaakkoispuolelta Haaransillan kiertoliittymästä, jossa kohtaavat valtatiet 4 ja 8. Tie 847 jatkuu seuraillen Pohjanmaan rataa aina Kempeleen Ristisuon kiertoliittymään, jossa kohtaavat Ylikylään johtava Ketolanperäntie sekä Ristisuon asuinalueelle johtava Kaartotie. Kiertoliittymästä käännytään vasemmalle ja jonkin matkan päässä se ylittää rautatien ja kulkee keskustaajaman lävitse. Tie jatkuu rautatien suuntaisena sen länsipuolella aina Oulun Limingantulliin saakka, jossa se sulautuu katuverkkoon.

Oulun pohjoispuolella tie jatkuu erikseen merkittynä Taskilan kaupunginosan pohjoispuolella ja jatkuu entisen Haukiputaan kunnan alueelle, läpi Kellon kylän sekä kirkonkylän. Kirkonkylän pohjoispuolella tie ylittää Kiiminkijoen ja kulkee Martinniemen sivuitse aina Iin kunnanrajan yli Räinänperän kylän itäpuolelle, jossa se yhtyy Nelostiehen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnilleen nykyisen seututien 847 paikalla on kulkenut maantie jo hyvin pitkään. Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä tiestä tuli osa tuolloin Helsingistä Petsamoon kulkenutta valtatie 4:ää. Kaupungin ohittavan Pohjantien ensimmäisen, Perävainion ja Taskilan välisen osuuden, valmistuttua 1960-luvulla siirtyi valtatie 4 kulkemaan uutta reittiä. Vanhan nelostien Perävainion ja Limingantullin välinen osuus jäi kuitenkin osaksi valtatietä 8. Muilta osin vanha tie muutettiin kaduksi tai muuksi yleiseksi tieksi.

Kun Kempeleen ohittava Pohjantien osuus valmistui vuonna 1990, muutettiin vanha nelostie Kempeleen ja Limingantullin väliseltä osuudelta seututieksi 814. Haukiputaan ohitustien valmistuttua vuonna 1993 vanha nelostie muutettiin seututieksi 847 Oulun–Haukiputaan kunnanrajan ja Iin Räinänperän väliseltä osuudelta. 1990-luvun puolivälissä myös maantie 814 muutettiin osaksi seututietä 847, joka jatkettiin Haaransillalle saakka vuonna 2003, kun Pohjantien viimeisin osuus valmistui. Vuonna 2006 myös Linnanmaan ja Haukiputaan kunnanrajan välinen osuus muutettiin seututieksi 847.

Pohjanlahden rantatie -matkailutie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjanlahden rantatie -matkailutiestä kertova kyltti Kempeleen Riihivainiolla.

Seututien 847 tieosuudet Haaransillalta Kempeleen keskustaajamaan, Kempeleen Paiturista Oulun keskustaan, Oulun Taskilasta Haukiputaan keskustaan sekä Haukiputaan Ukkolanperästä Iin Räinänperälle ja valtatielle 4 ovat osa Vehmaan ja Tornion välistä Pohjanlahden rantatie -matkailutietä.

Kempeleen keskustassa matkailutie kääntyy Oulunsalon suuntaan johtavan seututien 816 risteyksestä noin parin kilometrin matkan Sarkkirannan kiertoliittymään saakka, jossa se kääntyy Piriläntielle johtaen takaisin seututielle 847 Paituriin. Oulun keskustasta matkailutie jatkuu yhdystiellä 8156 kulkien Tuiran ja Linnanmaan kautta Oulun Taskilaan, jossa tie muuttuu takaisin seututieksi 847. Haukiputaan keskustassa tie kääntyy Martinniemeen johtavalle yhdystielle 8460. Martinniemessä tie kääntyy Putaankyläntielle johtaen takaisin seututielle 847 Ukkolanperälle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjois-Pohjanmaa reittikartat Pohjanlahden Rantatie. Arkistoitu 5.12.2013. Viitattu 4.9.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]