Vartiuksen rata

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vartiuksen rata
Malmipellettejä Kostamuksesta Raaheen Rautaruukille kuljettava tavarajuna Arolan ja Kontiomäen asemien välillä.
Malmipellettejä Kostamuksesta Raaheen Rautaruukille kuljettava tavarajuna Arolan ja Kontiomäen asemien välillä.
Perustiedot
Reitti Kontiomäki – Vartius
Avattu 1976
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Liikennevirasto
Liikenne
Liikennöitsijä(t) VR-Yhtymä
Tavarajunia / vrk 6
Tekniset tiedot
Pituus 100 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1524 mm
Sähköistys 2× 25 kV / 50 Hz
Sallittu nopeus
 • tavaraliikenteessä 80 km/h
Liikenteenohjaus
Radio-ohjaus Kontiomäki–Vartius
Ohjauskeskus Oulu
Suojastus ei
Kulunvalvonta JKV

Vartiuksen rata tarkoittaa Suomen rataverkon osuutta Paltamon kunnassa sijaitsevalta Kontiomäen asemalta Suomen ja Venäjän rajalle Vartiuksen raja-asemalle. Rataosa valmistui 1976. Joskus rataosaa kutsutaan myös Kostamusradaksi, sillä sen kautta kulkee Kostamuksesta saapuva tavaraliikenne. Rataosalla on vain tavaraliikennettä.

Rataosalle tyypillisiä ovat vaativat nousut sekä korkeat ratapenkereet: mm. Vartiuksen länsipuolella ratapenkereen harja on lähes puiden latvojen tasalla. Rataosalla on myös raskaille junille erittäin vaativa pitkä Härmänmäen nousu, jossa jopa 5 400 tonnin malmipellettijunat etenevät vain hieman kävelyvauhtia nopeammin. Nousu on ollut rautatieharrastajien suosima valokuvauskohde.

Rautatieliikenteen ohjaus Vartiuksen radalla hoidetaan kaukokäytöllä Oulusta. Kansainvälisen yhdysliikenteen vaatiman työn vuoksi Vartiuksen asemalle kuitenkin jää miehitys.

Jännite ajolankoihin kytkettiin 1. lokakuuta 2006 ja sähköveturivetoinen koeliikenne alkoi 1. marraskuuta 2006. Rataosan sähköistys otettiin kaupallisen liikenteen käyttöön 1. joulukuuta 2006.

Vuonna 2006 radan liikennemäärä oli 3 850 tuhatta tonnia, joka oli kokonaisuudessaan länteen suuntautuvaa liikennettä.[1] Rata hiljeni merkittävästi helmikuun lopussa 2007, kun Raahen Rautaruukki lopetti rautamalmipellettien ostamisen Venäjältä. Liikenne alkoi uudelleen toukokuussa 2008, kun Vartiuksen kautta Kokkolan Ykspihlajaan kulkevat malmin kauttakulkukuljetukset jatkuivat.

Kontiomäen ohitusraide otettiin käyttöön 23. toukokuuta 1995. Sen kautta Vartiuksesta tuleva liikenne voidaan ohjata suuntaa vaihtamatta Oulun suuntaan. Ennen ohitusraiteen rakentamista veturit oli ajettava junarungon päästä toiseen Kontiomäen ratapihalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Iikkanen et al.: Pohjois-Suomen rataverkon tavaraliikenteen kehittäminen (Pdf, karttakuva sivulla 19) Ratahallintokeskuksen julkaisuja A5/2007. 2007. Helsinki: Ratahallintokeskus. Viitattu 03.07.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]