Ykspihlaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ykspihlajan kaupunginosaa, näkymä Sammon- ja Louhenkadun risteyksestä.
Ykspihlajan pienvenesatamaa Potinrannassa.

Ykspihlaja (ruots. Yxpila) on vanha Kokkolan työläiskaupunginosa. Siellä sijaitsee muun muassa Kokkolan satama.

Ykspihlajassa toimii myös Suomen aktiivisimpiin kuuluva harrastajateatteri, Ykspihlajan Työväen Näyttämö. Teatterin näyttämönä toimii Ykspihlajan työväentalo, joka on toiminut mm. sotasairaalana. Ykspihlajassa on myös arkkitehti Aarne Nuortilan suunnittelema kirkko.

Ykspihlaja on nykyisin omakotitaloaluetta. Takavuosina puhuttiin ”Pihlajan jengistä”, jolla oli oma maineensa. Aikoinaan Ykspihlajan pääkadun Satamakadun varrella on ollut lukuisia baareja, kauppoja ja puoteja. Sittemmin, kun laivalastien purkaminen ja lastaus ovat nykyaikana nopeutuneet, palvelut Satamakadulla ovat vähentyneet.

Ykspihlajassa sijaitsee myös merkittävä teollisuusalue, jolla sijaitsee Bolidenin sinkkitehdas ja rikkihappotehdas, Cabb, Yara, Tetra, ja Freeport Cobalt Oy. Tehdasalueesta suuren osan rakensi aikoinaan valtionyhtiö Kemira (Rikkihappo Oy), mutta tehtaan osia myytiin myöhemmin eri yhtiöille. Sama koski Outokummun metallurgista tehdasta. Nämä yritykset työllistävät yhteensä noin 1 000 henkilöä.

Tehdasalueen koillispuolella on entinen Puolustusvoimien Kokkolan räjähdevarikko, joka lakkautettiin 2000-vuosikymmenen puolivälissä ja on nykyisin Lentosotakoulun ostaneen sijoitusyhtiön omistuksessa. Ykspihlajan Reima on perinteikäs urheiluseura Ykspihlajasta. Seura pelaa jalkapallossa miesten kolmosta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]