Riipan rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riippa
Riippa railway station.jpg
Perustiedot
Lyhenne Rpa
Rataosa Seinäjoki–Oulu
Sijainti 63°52.0′N, 023°38.9′E
Osoite Riipantie 57
Kunta Kokkola
Valtio Suomi
Etäisyydet Kokkola 27 km
Ylivieska 52 km
Liikenne
Muut tiedot junakohtauspaikka, ei kaupallista liikennettä
Asemarakennus
Tyyppi platformskjul, tyyppi 5
Suunnittelija Bruno Granholm, muutostyö Jarl Ungern
Materiaali puu, tiilikatto
Rakennettu 1903, muutettu 1946
Ratapiha
Raiteisto 2 pääraidetta,
3 sivuraidetta

Riipan rautatieasema (lyh. Rpa) on rautatieliikennepaikka Kokkolan kaupungin Riipan kylässä rataosalla Seinäjoki–Oulu. Liikennepaikka sijaitsee noin kymmenen kilometrin etäisyydellä Kälviän ja Kannuksen keskustaajamista. Liikennepaikka on miehittämätön junakohtauspaikka jota ohjataan kaukokäytöllä Oulun rautatieasemalta käsin, eikä siellä ole kaupallista henkilö- tai tavaraliikennettä.

Riipan asemarakennus on Bruno Granholmin suunnittelema vuonna 1903 valmistunut tyypin 5 platformskjul -pysäkkirakennus.[1] Rakennuksessa oli alun perin avoin keskiosa, joka on laudoitettu umpeen vuonna 1946.[1] Muutostöissä rakennus on myös menettänyt Granholmin asemille tyypilliset puuleikkauksensa ja sen ulkonäköä on pelkistetty. Asemarakennus on maalattu ja sen tiilikatto on uusittu kesällä 2004.

Kälviän Kotiseutuyhdistys hakee asemalle suojelua, ja toistaiseksi sillä on ely-keskuksen vaarantamiskielto siihen asti kunnes päätös suuntaan tai toiseen tulee. Museorautatieyhdistys on ostanut rakennuksen, ja se oli tarkoitus siirtää Jokioisten Museorautatielle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mika Vähä-Lassila: Asemarakennukset Seinäjoki–Oulu (kohta "Riippa") Viitattu 13.1.2008.
  2. Heidi-Maria Harju, Sari Vähäsarja: Yli 100-vuotiasta asemarakennusta oltiin viemässä Museorautatielle Yle uutiset. 2.10.2018. Viitattu 2.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]